Descopera fericirea de a te juca alaturi de copiii tai

Descopera fericirea de a te juca alaturi de copiii tai

Descopera fericirea de a te juca alaturi de copiii tai. Cum asa? Pai, uite! Ce ai spune dacă aș avea câteva idei pentru a deveni un părinte și mai fericit? Dar dacă și copilul tău ar fi mai fericit? Nu crezi că poate fi adevărat?! Lasă-mă să te conving că se poate! Și chiar foarte ușor.

 

Necesarul? Simplu! Ai nevoie doar de… joacă. Aceasta pentru că cei mici au nevoie de joacă. Este “jobul” lor. Toate mamiferele se joacă. De ce? Pentru că este modul lor de a învăța abilități de care vor avea nevoie să se folosească, adulți fiind, de la a găsi mâncare până la a se înțelege cu celelalte animale din turmă.

Copii si emoții

La copii, este modul lor de a-și procesa emoțiile. Puii de om sunt mai “fizici” decât adulții. Când se încarcă emoțional, corpurile lor trebuie să scape de energia acumulată. Acesta este unul dintre motivele pentru care ei au mai multă energie decât avem noi. De aceea ajung să ne și epuizeze. Putem însă să folosim acest aspect în favoarea noastră. Atunci când ne distrăm cu un joc consumator de energie fizică, copiii râd, transpiră, țipă, eliberându-se astfel de hormonii de stres. Altfel, ei ar putea descărca acesti hormoni prin tantrumuri. Iar vestea și mai bună este că și noi, părinții, trecem fix prin aceeași situație. La finalul jocului vom fi plini de energie și fericire. Uite de ce fel de jocuri ne putem folosi în funcție și de starea copilului.

Când copilul este agitat

Pentru un astfel de copil, e o idee bună sa mergi într-un loc calm. Unde nu mai sunt și alți părinți sau copii. Lasă-l să se învârtă, să sară sau să alerge în cerc, în jurul tău. Orice își dorește el. Când se oprește, obosit fiind, strânge-l în brațe. Apoi, spune-i “Este așa distractiv când ai energie. Dar uneori ești tare entuziasmat și ai nevoie să te liniștești un pic. Acum, hai să respirăm adânc de 3 ori pentru a ne liniști. Inspiri pe nas și expiri pe guriță. 1…2…3… Bravo! Te simți mai liniștit? Este bine să știi cum să te liniștești singur. Acum hai să ne luăm în brațe și apoi citim un pic din ce carte vrei tu.”

Când copilul se luptă pentru putere

Dă-i celui mic ocazia de a fi mai puternic și mai deștept decât tine. Mimează că ești un monstru și că te lauzi că îl vei prinde ca să-i arăți că tu ești mai “tare” decât el. Când te-apuci însă să-l alergi, împiedică-te, prefă-te că aluneci. Efectiv nu-l poți prinde, dându-i astfel șansa să te “întreacă”. Poți face lucrurile și mai distractive, dându-i o telecomandă cu care te poate face să stai, să pornești, să te miști înainte sau înapoi sau chiar să faci giumbușlucuri.

Când copilul preferă doar unul din părinți

Dacă tu, mami, ești părintele lui preferat, așează-te pe canapea între copil și tati și provoacă-l. “Sunt sigură că nu ajungi la tati! Ești tot al meu! Numai eu pot sta cu tine! O să te împiedic să ajung la tati!”. Când copilul va încerca să ajungă la tati, fă-te că nu îl poți împiedica să ajungă la el. După ce te lamentezi că nu știi cum a reușit să ajungă la tati, continuă să faci același joc spunându-i “Nu poți să mă dai la o parte ca să ajungi la tati!”. Și iar, împiedică-te ca să-i dai posibilitatea copilului să-l ia pe tatăl său în brațe. Să râdă cu el, scăpându-l astfel de temeri sau anxietăți legate de celălalt părinte.

Când copilul a furat ceva

Înainte de a avea o discuție cu el legată de acest lucru, te poți juca un pic pentru a scădea intensitatea rușinii și a anxietății provocate de situație. Ia o jucărie de pluș și prefă-te că aceasta fură tot din cameră. Între timp, o altă jucărie de pluș, care ar trebui să fie “mama”, se vaită că nu găsește lucruri, deși acestea sunt fix în fața ochilor săi. După joacă, vorbește cu cel mic și stabilește cum veți returna ceea ce a furat și cum va putea proceda pe viitor dacă își dorește ceva.

Când copiii se ceartă des

După ce se calmează, le poți spune: “Acum ați dori, vă rog, să vă certați unul cu celălalt?”. Când încep să se certe, poți juca rolul unui comentator TV: “În seara aceasta, avem în ring, doi frați care nu se înțeleg deloc! Oare vor reuși ca până la final să ajungă la un rezultat sau nu ? Stați cu noi pentru a-i putea urmări live! Observați, vă rog, cum fratele cel mare este războinic, dar uitați cum îl provoacă și sora mică! Amândoi vor o felie de plăcintă. Oare se vor înțelege până la urmă? Oare sunt ei inteligenți să realizeze că mai este o groază de plăcintă în cuptor? Stați aproape, nu schimbați canalul!…” Poți continua până când cei mici vor începe să râdă și vor realiza cât de ridicolă este situația.

 

 

 

 

My title page contents