Greșeli ale părinților care amplifică fricile copiilor

Care sunt acele greșeli ale părinților care amplifică fricile copiilor? Se pare că există unele greșeli parentale care distrug puterea mentală a copiilor. Trăim într-o lume din ce în ce mai stresantă, motiv pentru care este foarte important să încurajăm rezistența emoțională și mentală a copiilor noștri.

În ziua de azi, copiii puternici din punct de vedere mental sunt mai pregătiți să abordeze singuri viitoarele probleme. Studiile au constatat că aceștia sunt, de asemenea, mai predispuși să fie preocupați să studieze, dar și de viitorul lor loc de muncă.

Greșeli ale părinților care amplifică fricile copiilor. 7 greșeli parentale mari care distrug puterea mentală a copiilor

Nu va fi ușor pentru părinți, dar evitarea acestor greșeli obișnuite îi poate ajuta.

1. Minimizarea sentimentelor copilului tău

Copiii trebuie să știe că au voie și este sănătos să-și exprime și să vorbească despre emoțiile lor. Deseori, părinții le spun copiilor lor lucruri precum „nu fi atât de trist legat de acest lucru” sau „lasă, că nu este mare lucru”. Aceștia nu fac decât să transmită mesajul că sentimentele nu contează și că este mai bine să le suprimi. Total greșit. De exemplu, dacă în timpul unei furtuni puternice, copilul se arată temător, părintele ar putea să-i spună: „Știu că ești speriat de vremea rea”. De asemenea, îl poate întreba pe copil ce crede că l-ar face să se simtă mai bine. Acest lucru îi învață pe copii cum să gestioneze singuri o situație delicată și să facă față emoțiilor. Scopul este de a le sugera și de a-i ajuta să apeleze la soluții, să le caute, să le experimenteze până când găsesc ceva care funcționează.

2. Salvându-i întotdeauna pe copii de la eșec

Părintele, având experiență, îi este greu să accepte și să permită copilului lui să treacă prin provocări pe care știe că le-ar putea evita. Că ar putea să-l ferească mereu pe copil, fără ca acesta să mai fie nevoie să se confrunte cu o situație anume. Dar gândește-te: dacă copilul se descurcă greu la școală, el știe că tu îi vei spune răspunsurile la teme. Această situație funcționează poate „bine” acasă, dar părintele nu poate fi în clasă atunci când copilul susține un test sau trebuie să rezolve o provocare.

Eșecul este o mare parte a succesului. Dacă copiilor nu li se oferă niciodată șansa de a învăța lecțiile care vin odată cu eșecul, nu vor dezvolta niciodată perseverența de care au nevoie pentru a se ridica după un eșec. De cele mai multe ori, învățăm mai bine dintr-o greșeală.

3. Suprasolicitarea copiilor

Copiilor le plac lucrurile, iar părinților le place să le ofere. Însă cercetările arată că, atunci când părinții le oferă copiilor tot ceea ce-și doresc, aceștia nu-și dezvoltă abilitățile legate de forța mentală, cum ar fi autodisciplina. Copiii trebuie să crească, știind că este posibil să realizeze ceea ce își doresc doar dacă lucrează pentru acest scop. Părinții își pot determina copiii să învețe autocontrolul, stabilind reguli clare pentru lucruri cum ar fi terminarea temelor înainte de a avea voie la televizor sau efectuarea de treburi pentru a primi mai mulți bani de buzunar. Astfel, copiii își vor putea cumpăra lucruri pe cont propriu, având satisfacția că au reușit să se descurce și au muncit pentru ele. Astfel, copilul nu se va teme că nu e bun de nimic.

4. Cerându-le perfecțiunea – una dintre acele greșeli ale părinților care amplifică fricile copiilor

Este firesc să-ți dorești pentru copilul tău să vizeze obiective mari și să fie cel mai bun în toate. Doar că în realitate nu așa funcționează lucrurile. Stabilirea nivelului prea ridicat poate duce la scăderea stimei de sine (atunci când nu reușesc să atingă obiectivele propuse) și la probleme de încredere mai târziu în viață. Părintele trebuie să crească forța mentală a copiilor, asigurându-se că așteptările sunt realiste. Iar atunci când copiii nu îndeplinesc așteptările părinților, eșecurile cu care se confruntă îi vor învăța în continuare lecții de viață valoroase. Dar și cum să reușească data viitoare.

5. Asigurându-vă că se simt mereu confortabil

Există multe lucruri care l-ar putea face pe copilul tău să se simtă inconfortabil. Mai ales atunci când este provocat să facă ceva nou: să încerce alimente noi, să-și faci prieteni noi, să înceapă să practice un sport nou sau când e nevoit să plece departe de casă, pentru a merge la o nouă școală. La fel ca în cazul eșecului, acceptarea momentelor incomode poate spori forța mentală a copilului. Părinții trebuie să-și încurajeze copiii să încerce lucruri noi. Ajutați-i să înceapă, pentru că punctul de pornire este cel mai greu. Odată ce vor face acel prim pas, s-ar putea să realizeze că este mai simplu decât credeau. Ba chiar pot descoperi că sunt foarte buni.

6. Nedeterminarea limitelor părinte-copil

Părinții își doresc să poată copiii lor să ia propriile decizii, dar aceștia trebuie să știe cine are autoritate în familie. Dacă ai stabilit anumite reguli copilului sau dacă i-ai încredințat anumite sarcini, trebuie să te asiguri că ești luat în seamă. Copilul trebuie să cunoască autoritatea din familie.

Copiii puternici din punct de vedere mental au părinți care înțeleg importanța limitelor și a consecvenței. Permiterea negocierii regulilor prea des sau specularea momentelor din partea copilului, toate acestea pot duce la lupte de putere între părinți și copil.

7. Să nu ai grijă de tine – face parte din setul de greșeli ale părinților care amplifică fricile copiilor

Pentru părinți, odată cu trecerea anilor, devine mai greu să-și mențină obiceiuri de viață sănătoase. De exemplu, să mănânce sănătos, să facă sport zilnic, etc. Este important ca părinții să-și mențină obiceiurile de auto-îngrijire pentru a le transmite corect copiilor. Pentru a fi un bun model de urmat.

De asemenea, este esențial ca părinții să exerseze atitudini sănătoase în fața copiilor. De exemplu, dacă ești stresat de munca pe care o depui, îi poți spune copilului „Am avut o zi foarte obositoare la serviciu și mă voi relaxa cu un ceai și o carte”. Copilul va înțelege că nu e o tragedie și că totul trece, iar a doua zi trebuie să o luăm de la capăt.

 

My title page contents