Cel mai simpatic ghid de sarcina

Una dintre cele mai faine si mai diferite carti pe care le-am citit cand am fost gravida – specific, cand am fost insarcinata prima data – a fost cartea „Cel mai simpatic ghid de sarcina” de Vicky Iovine. E delicioasa si te aduce cu picioarele pe pamant. Mai ales atunci cand te afli in fata primei tale sarcini. Si chiar te ajuta.

Autoarea, mama a patru copii, marturiseste cu sinceritate: „acest ghid este cartea pe care speram sa o gasesc cand eram gravida. Este compilatia experientelor, opiniilor, grijilor, plangerilor si remediilor cu care eu si prietenele mele ne-am intalnim cand eram insarcinate….cartea de fata este pentru noi, celelalte, care ne-am ingrasat cu zece kilograme doar intre primul test de sarcina si prima vizita la doctor. Este pentru noi, celelalte, care ne-am trezit cu acnee, pentru prima data de la pubertate incoace… Cu alte cuvinte, aceasta carte este pentru toate femeile insarcinate.”

Vicky Iovine scrie cu umor si nu se sfieste sa descrie si aspectele mai putin roz ale debutului sarcinii si apoi ale evolutiei acesteia. Sunt acele detalii mai putin promovate si mentionate despre perioada de gravidie. Care chiar daca nu sunt placute, ele exista, si noi, femeile, trecem prin ele.

Ghid de sarcina. Cum si de ce?

„Ameteala unei femei aflate la inceputul sarcinii e ca ameteala pe care ai simti-o daca ai lua permanent somnifere…Oboseala aceasta poate duce la imposibilitatea de a face dragoste cu sotul tau. Te rog sa ii dai aceasta carte chiar acum!

Atentiune, soti ai femeilor aflate la inceputul sarcinii!

Nu fiti ofensati daca sotiile voastre prefera SA SE CULCE in loc SA SE CULCE CU VOI! Cu adevarat, ele nu pot altfel. Acest lucru nu are nimic de-a face cu masculinitatea voastra sau cu dragostea lor fata de voi, Incercati din nou maine dimineata, dupa ce s-au odihnit. (Daca nu cumva sufera si de greturi matinale, in caz in care incercati varianta canalului TV erotic.)”

Una dintre caracteristicile comune ale femeilor gravide este teama. Le e frica de kilogramele in plus, de uratire, de patarea fetei, de vergeturi, de lasarea sanilor, de posibilitatea ca sotul nu le va mai iubi si le va insela, de faptul ca bebele ar putea fi bolnav, de nasterea grea. De orice. Si uneori au dreptate sa simta asa. Pentru ca orice din cele de mai sus se poate intampla.

Ghid de sarcina. Frica de te transforma in propria ta mama

„E destul de infricosator sa faci tranzitia de la <fata dragalasa> la MAMA, dar e inca mai infricosator sa contempli posibilitatea de a te transforma in propria mama. Ni se intampla tuturor…Pe masura ce iti iubesti tot mai mult copilul din pantece, vei ajunge sa intelegi cat de mult trebuie sa te fi iubit mama ta. Vei incepe sa intelegi de ce nu se poate abtine cand se tot baga in viata ta si cand e ultravigilenta cu tot ce ti se intampla. Dar asteapta pana ce copilul va avea doi sau trei ani – si te vei auzi tipand <Coboara de acolo, o sa-ti frangi gatul!>”, exact cum facea mama ta. Revelatia mea s-a produs cand m-am surprins scuipand intr-un servetel, incercand sa ii curat fata fiicei mele inainte de a intra la o petrecere pentru copii”, scrie Vicky.

Dupa cum ziceam, mie mi-a placut cartea asta. E spumoasa si iti face bine. Te ajuta sa iti ajustezi asteptarile si stii ce te asteapta.

Credit foto: Shutterstock

My title page contents