Al doilea copil la 40 de ani. Ce riscuri și ce beneficii sunt?

Al doilea copil la 40 de ani

Al doilea copil la 40 de ani… e posibil? La 40 de ani, multe femei își pierd speranța de a mai avea și de a mai putea face un copil. Fie că e vorba despre primul sau al doilea copil. Există și unele avantaje pe care le oferă această vârstă viitoarei mame: o femeie de 40 de ani este mult mai conștientă cu privire la alimentația ei, la starea ei de sănătate și implicit a copilului.

 

La 40 de ani, femeia este matură, echilibrată, face sport, se îngrijește mult mai bine și atent. Și un alt aspect important și deloc de neglijat: la 40 de ani, o femeie are o stare socială și financiară mult mai stabilă decât a unei tinere mame de 20 de ani.

Al doilea copil la 40 de ani

Din ce în ce mai multe femei, în ultimii ani, decid să devină mame la o vârstă matură. Altele, pe de altă parte, preferă să nască al doilea copil chiar la vârsta de 40 de ani. Cum să ai un copil la această vârstă? … poate vă întrebați. Cu toate acestea, există multe femei care își doresc să experimenteze perioada maternității la 40 de ani.

Sarcina la 40 de ani

De exemplu, Italia deține supremația europeană a femeilor cu primul copil sau cu al doilea copil născut la 40 de ani. Și nu doar atât: Italia este, de asemenea, țara din Europa, în care mai mult de jumătate dintre femei au primul lor copil după 30 de ani. În general, după 40 de ani este riscant ca o femeie să rămână gravidă?

În majoritatea cazurilor, sarcina după vârsta de 40 ani are loc fără probleme. Cu toate acestea, cele care decid să conceapă un copil la această vârstă știu că, odată cu trecerea anilor, crește proporțional riscul de infertilitate, avort spontan și anomalii cromozomiale ale fătului.

Mamă la 40 de ani. Se poate?

Da, desigur. Dar știți că odată cu vârsta scade fertilitatea, adică probabilitatea de a rămâne gravidă. Problema constă în reducerea progresivă a numărului de ovocite disponibile și a calității acestora. Declinul începe după 30 de ani, dar devine din ce în ce mai semnificativ după 35 de ani și în special după 40 de ani.

Și atenție! Această situație nu este întâlnită numai la femei, ci și la bărbați.

În ceea ce privește riscul de avort spontan, atunci când o sarcină se desfășoară la 40 de ani, în primele săptămâni, avortul spontan este un fapt des întâlnit. În general, estimările indică un risc de 10-20% la sarcinile de la 40 de ani. Vârsta mamei, cu toate acestea, este un factor agravant, care crește semnificativ cu trecerea anilor.

My title page contents