Importanta ecografiilor morfofetale

Ecografiilor morfofetale sunt esentiale cand esti gravida.Pe toata perioada celor noua luni de sarcina, medicul ginecolog recomanda o serie de investigatii pentru a aprecia cat mai corect evolutia sarcinii si starea de sanatate a fatului.

 

Ecografiile morfofetale sunt unele dintre cele mai importante ecografii pe care gravida le va face. Este bine ca aceasta sa stie ca exista cate una pentru fiecare trimestru de sarcina, fiecare dintre acestea avand un rol important in urmarirea evolutiei fatului.

Ecografia morfofetala de primul trimestru

Este ideal a fi facuta intre saptamanile 11 si 13 de sarcina. Cu ajutorul acesteia, medicul estimeaza cat mai corect varsta gestationala, identifica existenta unei sarcini multiple.La fel, se pote depista diverse anomalii precum sindromul Down sau malformații structurale (lipsa unui membru sau a unei părți din acesta, lipsa calotei craniene etc). La 11 săptămâni, de regulă, majoritatea ecografiilor se fac pe cale abdominală.

Si totusi

Există însă și situații când medicul recurge pentru această investigație la examinarea vaginala. Acestea au loc atunci când: gravida are un strat adipos prea gros in zona abdomenului. Tot la fel cand uterul este retrovers impiedicand examinarea, fatul are o pozitie dificila pentru a masura mai exact lungimea colului.

Ecografia morfofetala de trimestrul al doilea

Se recomanda, ideal, la 22 de saptamani, cu limitele intre 20 si 24 de saptamani. Aceasta este considerata cea mai importanta ecografie din timpul sarcinii si cea mai minutioasa investigatie din perioada celor noua luni de sarcina. In functie de pozitia fatului (mai mult sau mai putin favorabila din punct de vedere ecografic), aceasta poate sa dureze pana la 45 de minute.

Avantaje

Ecografia de trimestrul al doilea poate depista malformatiile fetale care pot creste riscul de a avea un fat cu o afectiune genetica. In aceasta etapa a sarcinii, majoritatea organelor sunt formate. Avanatjul este ca, acum, cuajutorul acestei ecografii se pot depista afectiuni si malformatii aparute la inima, rinichi, abdomen si torace, plamani, placenta si lichid amniotic. De asemenea, se pot identifica anomaliile aparute la nivel cranian. Viitorii parinti pot afla si sexul copilului si greutatea, pozitia si varsta precisa a micutului. Chiar daca este o interventie care dureaza mai mult timp, aceasta este non-invaziva si nu prezinta niciun risc pentru fat si mama.

Citeste si despre posibilele dureri din sarcina.

Ecografia morfofetala de trimestrul al treilea

Se recomanda a fi facuta in intervalul 32-34 de saptamani de sarcina. Evalueaza greutatea fatului, pozitionare acestuia in uter, starea cordonului omblical si a placentei, cantitatea de lichid amniotic si poate depista existenta unei posibile suferinte fetale. Poate depista anomalii cardiace minore ce nu au fost detectate pana in acel moment, anomalii ale sistemului nervos central.

Specialistul e de baza

Alegerea unui medic specialist cu experienta in astfel de ecografii, precum si a unui aparat ecograf performant sunt esentiale in urmarirea sarcinii. Viitoarea mamica nu trebuie sa uite ca aceste ecografii din fiecare trimestru de sarcina sunt importante pentru detectarea posibilelor anomalii ale fatului.

 

Afla si ce alte teste e nevoie sa faci in timpul sarcinii.

 

 

My title page contents