Testele celor 9 luni

Testele celor 9 luni. Cele doua liniute de pe testul de sarcina arata ca in pantecul tau s-a cuibarit un ousor care, de-a lungul a noua luni pline de miracole, se va transforma intr-un bebelus. Ca sa fii sigura ca fatul se dezvolta normal, trebuie sa faci cateva teste obligatorii.

 

De cele mai multe ori, rezultatele testelor sunt incurajatoare, fapt ce aduce un plus de incredere parintilor. Cu toate acestea, pentru unii parinti acestea sunt un motiv de stres. Rolul lor este sa te ajute sa descoperi eventualele probleme ale dezvoltarii fatului. Unele rezultate te pot pune in situatia de a alege daca mai continui sau nu. Despre decizia de a pastra fatul care are probleme, din nou parerile sunt impartite.

Testele arata

Unele femei sustin ca orice problema ar fi depistata, ele ar duce sarcina la termen. Altele opteaza sa studieze boala indeaproape pentru a vedea cat de grava este. Unele mamici considera ca e bine sa ceara teste suplimentare care sa le asigure o bogata sursa de informatie asupra bolii. Cu cat sarcina e mai avansata in evolutie, posibilitatile de a o intrerupe, in eventualitatea unor probleme grave, este tot mai redusa.

Testele sunt multe

Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le impun in timpul sarcinii – de sange si urina, testul secretiei vaginale, teste de diagnostic, de screening (depisteaza posibile malformatii), ecografii. O parte dintre acestea sunt obligatorii, altele sunt cerute de catre medic in functie de rezultatele obtinute anterior, de varsta ta ori de istoricul tau medical.

Testele de sange

Pentru a depista existenta sarcinii, ti se va recolta sange din care se va identifica nivelul de Beta-hCG (hormonul sarcinii). Tot asa, pentru a confirma ca ovulul fertilizat este bine atasat de peretele uterin ti se va face o ecografie transvaginala. Aceasta ecografie dezvaluie masura embrionului, ritmul cardiac al acestuia, varsta gestationala, marimea uterului, pozitia embrionului si a sacului Yolk.

Testele primului trimestru

Dupa ce s-a verificat ca exista o sarcina si ca aceasta este bine fixata, doctorul iti va cere analize de sange, urina si secretie vaginala. De asemenea, foarte importanta este ecografia fetala (bitestul)  in acest prim trimestru. Sa le luam pe rand si sa vedem ce dezvaluie fiecare.

Bitestul

Bitestul este obligatoriu in sarcina pentru ca identifica riscul aparitiei unor anomalii in structura corpului fatului (membre nedezvoltate corespunzator, inima pozitionata in afara corpului). El indica si riscul aparitiei unor malformatii grave (Trisomia 21, Trisomia 18, Trisomia 13).

Testele ecografice

Ecografia mai masoara lungimea cranio-caudala, translucenta nucala, osul nazal, ductul venos, fluxul prin valva tricuspida. Toate aceste rezultate se coroboreaza cu rezultatele obtinute din sangele mamei (Free-Beta hCG si PAPP-A). Dar nu doar pentru asta este recomandata analiza de sange. Multe alte informatii rezulta din sangele tau analizat. Numarul de celule rosii din sangele tau ii spune doctorului daca exista anumite tipuri de anemie ori daca exista vreo infectie. Scaderea numarului trombocitelor poate arata probleme importante la gravida si impune evaluari suplimentare, de exemplu.

Alte teste de sange

Tot din sange, medicul afla daca exista o afectiune a ficatului sau a rinichilor, profilul de coagulare al sangelui, existenta viusului hepatitei B, C, a sifilisului, a virusului imunodeficientei umane (HIV), a toxoplasmozei, a visrusului herpetic, a unor germeni care se transmit pe cale sexuala, precum si grupul de sange si Rh.

Sumarul de urina ofera informatii despre functia de epurare a rinichilor, iar urocultura identifica existenta infectiilor  urinare.

Examenul secretiei vaginale dezvaluie existenta unor infectii ale vaginului, iar testul Babes-Papanicolau ofera informatii despre sanatatea colului uterin.

Testele celui de-al doilea trimestru

Numit si „luna de miere a sarcinii”, al doilea trimestru vine cu alte analize. Intre saptamanile 16 si 18 de sarcina, medicul iti va cere sa repeti analizele de sange, urina si secretie vaginala, dar si o alta ecografie, din care vei putea afla sexul bebelusului.

Testele ecografice de acum

Ecografia morfologica din trimestrul al doilea presupune evaluarea amanuntita a tuturor organelor fatului, pentru despitarea anomaliilor si malformatiilor. I se va masura, astfel, capul (sistemul nervos central), fata (integritatea maxilarului, osul nasuluk, gura, ochii). Tot asa inima, organele interne, piciorusele si manutele, coloana vertebrala, pelvisul, dar si pozitia placentei, cantitatea de lichid amniotic si lungimea colului.

Amniocenteza

Daca in urma acestei ecografii se identifica un risc crescut de malformatii, medicul iti va recomanda un alt test, care se numeste amniocenteza. Este un test invaziv, de aceea doctorul va va cere acceptul pentru a efectua acest test, cel mai mare risc fiind acela de a pierde sarcina. In cazul in care sunt depistate malformatii grave ale fatului, operatia de avort este sigura pentru sanatatea mamei daca este facuta pana in saptamana 24 de sarcina.

Decizii importante

Daca alegi sa nu faci teste

Luam zilnic decizii, de la cele mai neimportante (cu ce ma imbrac), pana la cele de care va depinde viitorul (nu fac nicio analiza in sarcina). Exista parinti care decid sa nu efectueze niciun fel de teste in timpul sarcinii, fiind hotarati sa faca fata eventualelor probleme de ingrijire speciala dupa nastere. Chiar si asa, multi copii se nasc perfect sanatosi, chiar daca mamele au o varsta mai inaintata. Deciziile apartin mamei si cuplului.

Daca alegi sa cercetezi mai in profunzime…

Atunci cand parintii sunt alarmati de medic in legatura cu unele rezultate ale testelor, multe viitoare mamici doresc sa afla cu certitudine ce se intampla cu bebe si cat de grav este. Amniocenteza, ultrasunete, analize suplimentare de sange. De cele multe ori, temerile medicului nu sunt confirmate si copiii se nasc sanatosi. Dar si aici vorbim despre decizii – aceea de a merge mai departe si de a afla totul sau decizia de a te opri din cautari.

Atunci cand trebuie sa decizi…

Nu de putine ori parintii au fost nevoiti sa recurga la masuri extreme dupa aflarea diagnosticului fatului. Greu si complicat sa pui capat unei sarcini. Sa opresti evolutia bebelusului din pantecul tau, dar pentru multi, poate fi singura solutie. Dumnezeu te va ajuta sa gasesti puterea de a te vindeca si de a incerca din nou.

Testele celui de-al treilea trimestru

Este ultimul trimestru al sarcinii, perioada care incepe in saptamana 29 de sarcina. Bebelusul isi definitiveaza organele interne, isi dezvolta creierul si se pregateste sa se nasca. Are din ce in ce mai putin loc in uter.

Testele morfofetale

Doctorul te va supune inca unei ecografii morfofetale, ca sa-l masoare pe bebe – test din care va afla dimensiunea capului si a membrelor, tonusul fetal, respiratia si circulatia sangelui. Iar tu ii vei putea afla, astfel, greutatea bebelusului pe care il astepti cu mare drag.

Testele de sange si urina

Dincolo de aceasta testare, medicul iti va spune sa repeti testele uzuale de sange si de urina, dar e vremea sipentru un test de secretie vaginala cu recoltare de culturi din colul uterin. Scopul – depistarea streptococului de grup B. Prezenta in tractul genitourinar al femeilor insarcinate, fara a avea vreo importanta, aceasta bacterie devine foarte periculoasa pentru fat in momentul nasterii. De aceea, e bine sa fie depistata din timp si tratata inainte de momentul nasterii.

Testele ultimei luni

Odata cu intrarea in ultima luna de sarcina, controalele la medic se vor programa saptamanal, pentru o monitorizare cat mai atenta a fatului si a mamei. La fiecare control, doctorul va masura greutatea ta si tensiunea arteriala. Cresterea tensiunii arteriale te poate inscrie automat pe listele femeilor care nasc prin operatia de cezariana.

Mamici si mamici

Daca esti o viitoare mamica cu un istoric medical cu diverse boli si afectiuni, probabil ca medicul iti va recomanda analize suplimentare sau tratamente specifice afectiunilor respective (diabet, candidoza, RH negativ, HIV, hipertensiune, etc).

 

 

My title page contents