Afecțiuni ce duc la infertilitate

Afecțiuni ce duc la infertilitate. Există? Din nefericire, DA. Și sunt din ce în ce mai dese cazurile când sarcina întârzie să apară, în pofida încercărilor regulate și neprotejate ale cuplului. Din păcate, în România, conform primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, cei mai mulți dintre cei care nu pot obţine o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) şi doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).

 

Potrivit aceluiași studiu, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%. Atât în cazul femeilor, cât și în al bărbaților, multe dintre aceste probleme nu au manifestări vizibile, fiind descoperite târziu, abia atunci când riscul să fie afectată fertilitate este mare.

 

Cele mai frecvente boli ce duc la infertilitate de tip feminin sunt:

Infecțiile aparatului genital

Anexita, care este o boală inflamatorie pelvină și nicidecum o ”răceală la ovare” și endocervicitele, cauzate de infectii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuală, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, afectează uterul, trompele, ovarele sau pot determina obstrucţia trompelor. Se pot manifesta prin dureri pelvi-abdominale, dureri la contactul sexual, uneori febră, dar pot exista și fără a avea simptome. Astfel că netratate, aceste boli pot duce la infertilitate.

 

Este bine să știi!

16,8% din populaţia fertilă s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate, arată primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate dat publicităţii de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România.

 

Tumori uterine

Fibromul este una dintre cele mai frecvente tumori benigne ce afectează uterul și împiedică obținerea unei sarcini. La început, aceste tumori pot fi asimptomatice, dar în timp, nedescoperite sau tratate, fibroamele uterine cresc în volum și pot duce la hemoragii uterine, tulburări urinare, tulburări de tranzit intestinal, dureri în zona pelviană, toate acestea influenţând negativ apariţia unei sarcini. De asemenea, este bine de știut că există şi tumori ovariene ce pot perturba funcționarea normală a ovarelor din cauza mărimii lor.

Endometrioza

Este o boală ce se moștenește și care afectează femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani. Simptomele des întâlnite sunt durerile menstruale (mai ales în primele zile de menstruație), durerile în timpul contactelor sexuale, senzații de balonare, crampe abdominale dese, sângerări abundente în menstruație, micțiuni frecvente, absența sarcinii. Diagnosticul se pune cu ajutorul laparoscopiei, o intervenție chirurgicală puțin invazivă, în timpul căreia se poate interveni asupra punctelor/zonelor de endometrioză.

Menopauza precoce

Sau cu alte cuvinte încetarea activității ovarelor și lipsa menstruațiilor. Afectează din ce în ce mai multe femei aflate la vârsta reproductivă, iar diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale – FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiolul si AMH sau hormonul anti-mullerian.

SOV sau sindromul ovarelor polichistice

Este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine ce afectează aproape 20% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Reprezintă un dezechilibru hormonal ce afectează ovulația, ducând la apariția menstruațiilor neregulate. Poate fi recunoscută prin lipsa menstruațiilor, dezvoltarea în exces a pilozității, obezitate, apariția acneei.

My title page contents