Părerea medicului: infertilitatea la femei vs. infertilitatea la bărbați. Când apar adevăratele probleme?

infertilitatea la femei

Dacă timp de un an de încercări repetate și neprotejate un cuplu nu obține sarcina pe cale naturală, se poate vorbi despre infertilitate. Desigur, cu condiția ca ambii parteneri să se prezinte la cabinetul unui medic specialist, care să decidă dacă vorbim despre infertilitatea la femei sau infertilitatea la bărăbați!

 

Cauzele infertilitații unui cuplu se împart, în vremurile de azi, aproape în mod egal între cei doi parteneri, tocmai de aceea este necesară prezența amândurora în cabinetul medical.

Infertilitatea la bărbați

Șirul investigațiilor când sarcina întârzie este destul de lung, mai ales dacă este vorba despre infertilitatea la femei, fiind necesare mult mai multe. Tocmai de aceea, testarea infertilității de tip masculin este primul pas pentru a afla dacă infertilitatea are drept cauză o problemă a spermei.

Spermograma?

Astfel, spermograma este prima analiză care oferă indicii clare despre calitatea și cantitatea spermatozoizilor, este testul ce indică fertilitatea la nivelul lichidului seminal. Un material seminal normal are aproximativ 20 de milioane de spermatozoizi/ml, cu o mobilitate de minimum 50%. Analiza spermogramei poate scoate la iveală anomalii ale spermei: oligospermia (număr de spermatozoizi), astenospermia (capacitate redusa de deplasare a spermatozoizilor), teratospermia (forma anormala a spermatozoizilor ce nu pot fecunda ovulul) si azoospermia (lipsa totala a spermatozoizilor).

Barbatii…

Infertilitatea la barbați mai poate avea drept cauze prezența variocelului sau dilatația venelor din jurul testiculelor ce afectează producerea spermei, dar și calitatea acesteia, bolile cu transmitere sexuală (în special cu Gonoreea și Chlamydia), stresul, obezitatea, excesul de alcool și tutun, activitați fizice foarte intense, condiții toxice la muncă (expunerea la pesticide, radiații, plumb, metale grele), dar și afectiuni ale copilăriei (rubeolă, rujeolă și oreion) ce au afectat structura testiculului.

Infertilitatea la femei

Infertilitatea la femei poate avea multe cauze, printre cele mai întâlnite fiind disfunctionalități ale ovulației, cauzate de sindromul ovarelor polichistice sau de menopauza prematură (insuficiența ovariană primară), blocarea sau obstrucționarea trompelor uterine având drept cauze bolile inflamatorii pelvine, tulburări hormonale sau unele intervenții chirurgicale anterioare, afecțiuni ale uterului – endometrioza, fibrom uterin, anomalii congenitale etc.

De ce?

Principalii factori de risc ai infertilității de tip feminin sunt înaintarea în vârstă, problemele hormonale, obezitatea (și în cazuri mai rare, subponderabilitatea), bolile cu transmitere sexuală, consumul de alcool și tutun în exces. Investigațiile pentru aflarea cauzelor infertilității la femei sunt de lunga durată.

Ce fel de analize?

Analizele pentru alcătuirea profilului hormonal (LH-hormon luteinizant, FSH-horminul foliculostimulant, estradiolul, progesteronul, prolactina, TSH, T3 si T4-markeri endocrini), ecografia transvaginala-poate indica existența fibroamelor uterine, prezența ovarelor polichistice ori a unor malformații și histerosalpingografia-analiza ce indică permeabilitatea trompelor uterine sunt primele investigații ce pot arăta posibilele dereglări ce conduc la infertilitatea de tip feminin.

Exista solutii…

Atât în cazul femeilor, cât și în al bărbaților, pentru fiecare problemă în parte există un tratament potrivit. Important este ca perechea de parteneri să primească diagnosticul corect. Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvabile prin fertilizare in vitro. Unele dintre acestea se pot rezolva cu ajutorul inseminării, altele prin tratament medicamentos sau cu ajutorul unei intervenții laparoscopice.

My title page contents