Sarcina intarzie? Uite ce analize trebuie sa faci

Sarcina intarzie? Nu mai sta pe ganduri! Uite ce analize trebuie sa faci? Ai un loc de munca ce-ti aduce satisfactii, ai un partener de viata si o casa asa cum ti le-ai dorit si totusi lipseste ceva. Sau mai bine zis, cineva. Un pitic… pe care sa-l alinti, sa-i citesti povesti in fiecare seara, sa-l veghezi in fiecare zi cu dragoste.

 

Si chiar daca te stii fara probleme de sanatate, la fel si partenerul, momentul fericit al vederii celor doua liniute bine conturate pe testul de sarcina intarzie sa apara. Iar cand varsta femeii a depasit 35 de ani si ceasul biologic parca se aude din ce in ce mai tare in fiecare zi. Nu mai este timp de zabava! Mergi cat mai curand la un medic specialist in infertilitate.

Sarcina versus infertilitate

Atunci cand este vorba despre infertilitate, ambii parteneri de viata primesc recomandarea de a face investigatii medicale. Primul este chiar barbatul, a carui prima analiza – spermograma – este cea care scoate la iveala eventualele probleme de fertilitate de tip masculin. Pentru a depista neregulile din organismul femeii, sunt necesare insa ceva mai multe investigatii.

Setul de analize feminine

Primele analize sunt cele care alcatuiesc profilul hormonal complet: LH, FSH, estradiolul, progesteronul, prolactina, TSH, T3 si T4. O alta analiza foarte importanta este aflarea AMH sau a rezervei ovariene pe care femeia o mai are in acel moment. Apoi, ecografia transvaginala si histerosalpingografia. Ce inseamna fiecare dintre ele, care este cel mai bun moment pentru a face aceste analize, haideti sa aflam impreuna:

In spatele analizelor de sarcina

LH.

Este cunoscut si sub denumirea de hormon luteinizant si ofera informatii precise despre fertilitatea unei femei, stimuleaza producerea de estrogen si are un rol important in mentinerea fertilitatii. Se recolteaza pe nemancate.

FSH.

Sau hormonul foliculostimulant, este cel care regleaza ciclul menstrual si producerea ovulelor. Se recolteaza pe nemancate.

Estradiolul.

Produs de ovare, este cel mai potent hormon estrogen natural. Se recolteaza pe nemancate.

Progesteronul.

Este hormonul responsabil cu pregatirea (ingrosarea) peretilor interni ai uterului pentru o sarcina viitoare si joaca un rol important in dezvoltarea fatului. Se recolteaza pe nemancate.

Prolactina.

Este hormonul responsabil cu declansarea si mentinerea secretiei lactate. Valoarea acestuia creste incepand de la pubertate si scade dupa debutul menopauzei.

TSH, T3 si T4.

Sunt markeri endocrini a caror valoare poate scoate la iveala existenta dezechilibrelor hormonale, anumite afectiuni tiroidiene ce pot determina infertilitatea. Se recolteaza pe nemancate.

AMH.

Cunoscut si ca hormonul anti-MUllerian, acest test de sange este un marker semnificativ al rezervei ovariene de care femeia mai dispune in respectivul moment. Scaderea acestuia este dramatica odata ce femeia a trecut de 37 de ani.

Ecografia transvaginala.

Este interventia, nedureroasa si neiradianta, folosita pentru a vedea cum arata uterul – sa nu existe fibroame, chisturi, malformatii, dimensiuni anormale etc, dar si pentru a urmari starea ovarelor – ovarele polichistice reprezinta un obstacol in calea fertilitatii, tocmai de aceea monitorizarea acestora este deosebit de importanta.

Histerosalpingografia.

Este acea analiza care arata starea trompelor uterine, daca sunt sau nu permeabile. Se recomanda a fi efectuata de catre paccientele ce nu pot ramane insarcinate pe cale naturala, celor care au avut avorturi spontane, dar si c

My title page contents