Ce este fereastra fertila?

Ce este fereastra fertila? Tu stii? Atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata, este important sa stii sa identifici care este cea mai fertila perioada din ciclul menstrual. Astfel, este foarte posibil ca raporturile sexuale din acea perioada sa se incheie cu ”happy end”!

 

Timpul nu mai este deloc aliatul femeilor care doresc sa ramana insarcinate. Preocupate cu studiile, apoi cu hotararea de a-si face o cariera, cu gasirea unui partener pe masura dorintelor, multe dintre femei „uita” sa mai faca si copii. Tocmai de aceea, atunci cand incerci sa faci un copil, timpul devine cea mai importanta coordonata. Este bine sa stii care este fereastra fertila sau, cu alte cuvinte, perioada potrivita din luna cand sansele de a ramane insarcinata cresc.

Ce este fereastra fertila?

Fereastra fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu o probabilitate destul de mare ca in urma raportului sexual sa apara sarcina mult dorita. Aceasta perioada nu este lunga, ci are o durata de doar sase zile. Aceasta incepe cu cinci zile inainte de ovulatie si se incheie in ziua ovulatiei. Cele mai fertile zile sunt cele cu doua zile anterior si in ziua ovulatiei.

Cum e cu sansele?

Sansele ca sarcina sa apara cresc pe masura ce se apropie perioada de ovulatie. In timpul ovulatiei, un ovul matur este eliberat din ovar, ajunge in trompa uterina si poate fi fecundat. Pentru a-ti urmari ovulatia, este important sa stii care este ciclul tau menstrual. Un ciclu incepe cu prima zi de sangerare si se termina cu o zi inainte ca urmatoarea menstruatie sa inceapa.

Cand are loc ovulatia?

De regula, ovulatia are loc cu doua saptamani inainte de urmatoarea menstruatie. Astfel, in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a, iar cele mai fertile zile sunt 12, 13 si 14. Daca ciclul menstrual este de 32 de zile, ovulatia are loc, cu aproximatie, in ziua a 18-a. Daca ciclul menstrual este mai scurt, de 21 de zile, ovulatia are loc in ziua 7. Cu cat ciclul este mai regulat, cu atat perioada fertila poate fi anticipata mai usor.

Cand mergi la medic?

Daca vreme de un an, perioada in care un cuplu a avut raporturi sexuale regulate, neprotejate si nu a obtinut sarcina, este bine sa se adreseze unui medic specialist in infertilitate pentru investigatii amanuntite si pentru a obtine un diagnostic si tratament corecte.

My title page contents