FIV – o sansa pentru cuplurile infertile

Sa fie FIV o sansa pentru cuplurile infertile? Hai sa aflam! In Romania, infertilitatea afecteaza aproximativ 30% dintre femeile cu vârsta peste 35 de ani. Cu toate ca este o statistica ingrijoratoare pentru natalitatea tarii, 56% dintre persoanele afectate nu au fost la un consult la medicul specialist in infertilitate.

 

Daca un cuplu nu poate concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate, atunci poate fi considerat infertil. Odata ce a fost diagnosticata, infertilitatea trebuie tratata ca o boala a cuplului. Atat femeile, cat si barbatii, in procente egale, trebuie sa descopere care sunt cauzele infertilitatii. Si, apoi exista FIV.

Stiai?

Prima sarcina prin fertilizare in vitro a fost obtinuta in anul 1978, in Anglia.

Fertilizarea in vitro este o metoda revolutionara de tratare a infertilitatii. Ea ofera o sansa reala cuplurilor cu probleme de fertilitate de a avea copii. FIV reprezinta procesul de reproducere asistat prin care, in laborator, un ovul este inseminat artificial cu un spermatozoid. Apoi, ovulul fecundat este implantat in uterul femeii, urmand sa se dezvolte normal pe parcursul celor noua luni de sarcina.

 FIV – o sansa pentru cuplurile infertile

Procedura de fertilizare in vitro presupune mai multe etape. Acestea sunt: stimularea ovariana, colectarea ovocitelor, fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la partener. Apoi urmeaza transferul embrionului astfel conceput in uterul viitoarei mamici. Iata, pe scurt, cate ceva despre fiecare etapa in parte:

FIV la inceput: stimularea ovariana

Stimularea ovariana se realizeaza prin terapie medicamentoasa specifica. Scopul principal fiind acela de a produce mai multi foliculi si, in final, mai multe ovule. Monitorizarea numarului foliculilor se realizeaza prin ecografii transvaginale si cu ajutorul unor teste de sange. De ce? Deoarece, in urma acestora medicul stabileste care este momentul propice recoltarii ovocitelor. Cu cat se recolteaza mai multe ovocite, cu atat cresc sansele fertilizarii in vitro.

Cum se colecteaza?

Colectarea ovocitelor are loc prin punctie foliculara transvaginala dupa ce monitorizarea maturizarii foliculare s-a incheiat. Este o procedura medicala nedureroasa si se poate realiza cu sau fara anestezie generala.

Fertilizarea ovocitelor

Fertilizarea ovocitelor presupune combinarea spermei (donata chiar in ziua colectarii ovocitelor) cu ovulele.

Transferul embrionar are loc la 2-5 zile de la colectarea ovulelor pentru fertilizare si este o procedura ce nu necesita sedarea pacientei. Dupa transfer, se recomanda repausul la pat pentru cateva ore apoi, la revenirea acasa se recomanda 2-3 zile de repaos. La 10-15 zile de la transferul embrionar, se va efectua un test de sarcina. Cand embrionul s-a fixat in uter, incepe sa produca hormonul gonodotropina corionica umana sau HcG cum este cunoscut. Daca primul test are o valoare peste 10 unitati, se va face o noua proba de sange dupa 2-3 zile si se verifica daca s-a marit cantitatea acestui hormon.

Este bine sa stii

De regula, se transfera 2-3 embrioni. Daca exista un numar mai mare de embrioni, acestia pot fi pastrati prin congelare si pot fi folositi in viitor de cuplu.

 Riscuri

Printre riscurile procedurii de fertilizare in vitro se numara sarcinile gemelare, 25-30% din sarcini, iar 5% sunt tripleti. Un alt risc este cel de hiperstimulare ovariana. Cazurile de sarcini extrauterine sunt foarte rare.

My title page contents