Cand iei in calcul hiperstimularea ovariana?

Cand visul frumos de a vedea cele doua liniute clare pe testul de sarcina se lasa asteptat, nu mai amana o consultatie la un medic specialist in infertilitate. Si asta, mai ales daca incercarile de a ramane insarcinata dureaza de mai bine de un an. Asadar, cand iei in calcul hiperstimularea ovariana?

 

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca, la ora actuala,unul din sase cupluri este infertil. Cauzele sunt impartite cam in egala masura intre parteneri. Infertilitatea trebuie tratata in cuplu. Doar in urma unor analize specifice pentru infertilitate, recomandate numai de medicul specialist, se poate pune acest diagnostic. Asa, se stabilesc care vor fi pasii urmatori pentrul cuplul considerat infertil.

Cazuri si cazuri

Unele cazuri de infertilitate se pot trata doar cu niste pastile. Pentru altele sunt necesare diverse tipuri de interventii. E bine sa stii ca exista si cupluri pentru care singura singura modalitate de a aduce pe lume un copil este fertilizarea in vitro (FIV).

Cum e cu FIV-ul?

Procedura de fertilizare in vitro are mai multe etape. Prima dintre ele este stimularea ovariana. Printr-o terapie medicamentoasa specifica, se stimuleaza ovarele pentru a produce mai multi foliculi. Scopul? Obtinerea mai multor ovule. Hiperstimularea ovariana este un posibil efect secundar al acestei etape si apare atunci cand are loc o stimulare excesiva a ovarelor. Cele mai multe dintre cazuri sunt usoare, doar un procent mic de hiperstimulare ovariana poate ajunge la o forma severa.

Cele mai importante simptome

Manifestarile hiperstimularii se impart in trei categorii: usoare, moderate si severe. In prima dintre forme, principalele simptome sunt de balonare si disconfort abdominal, diaree, senzatie de voma si o usoara crestere in greutate. Pentru a reduce aceste simptome, se recomanda evitarea contactelor sexuale precum si a efortului de orice natura, cresterea aportului de lichide (apa plata, supe si ciorbe, sucuri de legume si fructe).

Cateva detalii

In cazul simptomelor moderate, devine evidenta cresterea rapida in greutate (s-au inregistrat cazuri in care unele paciente au luat si un kg/zi). Acesteia i se adauga senzatie acuta de disconfort abdominal, varsaturi, mictiuni rare si putin cantitative, senzatie crescuta de sete, piele uscata. Imediat ce se identifica unul sau mai multe dintre aceste simptome, pacientele trebuie sa se prezinte la medicul care le monitorizeaza stimularea ovariana. Chiar daca este mai rar intalnita, iata simptomele in cazul formei severe de hiperstimulare ovariana. Lipsa de aer, dureri de piept, gambe sau abdominale, iar singura recomandare pentru paciente este de a se prezenta de urgenta la medic.

Tratament de stimulare

Chiar daca o femeie trece printr-un tratament de stimulare, ea poate dezvolta  sau nu sindromul de hiperstimulare ovariana. Mai predispuse sunt femeile tinere, cele care sufera de sindromul ovarelor polichistice si cele care dezvolta mai mult de 20 de foliculi in timpul acestui tratament. Dar, este bine de stiut faptul ca, prin producerea mai multor ovule cresc sansele reusitei unei fertilizari in vitro. Iar daca sunt mai multe ovule sanatoase, exista posibilitatea pastrarii si congelarii lor (pentru o viitoare conceptie). Avantajul? Pacienta nu mai trebuie sa urmeze o noua terapie de stimulare ovariana.

My title page contents