Inseminarea artificiala, o sansa pentru cuplurile infertile. De ce? Pentru ca nu toate cuplurile care nu pot concepe un copil printr-un act sexual neprotejat sunt infertile 100%. E nevoie sa stii ca exista si lucruri care nu functioneaza asa cum ar trebui. Practic, inseminarea arificiala indreapta aceste lucruri si ajuta aceste cupluri sa-si vada visul implinit, acela de a deveni parinti.
Inseminarea artificiala sau IA cum o veti mai regasi este o procedura de reproducere umana asistata, minim invaziva, recomandata in unele patologii. Se bazeaza pe introducerea artificiala a spermei in tractul reproducator feminin. In functie de locul in care se injecteaza, vorbim despre inseminare intravaginala, intracervicala, intrauterina, intratubara sau intraperitoneala. Dar cele mai frecvent folosite sunt inseminarea intrauterina, apoi intracervicala si intravaginala.
Este bine sa stii!
Inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro sunt doua proceduri total diferite. Daca in cazul fertilizarii in vitro, fecundarea se produce in afara uterului, inseminarea artificiala reprezinta un ajutor dat spermei. De ce? Ca sa ajunga mai repede la ovul, totul avand loc in uter. Costurile procedurii de inseminare artificiala sunt mai mici decat ale fertilizarii in vitro.
Cui ii este de folos?
Una dintre patologiile pentru care este recomandata folosirea acestei proceduri de reproducere umana o reprezinta problemele spermei. Astfel, daca in urma investigatiilor de specialitate (spermograma) rezultatele se situeaza la limita inferioara fata de normal, iata ce urmeaza. Daca numarul spermatozoizilor tinde catre o valoare mica sau au o mobilitate redusa, sperma urmeaza a fi tratata pentru a alege doar ceea ce este de cea mai buna calitate. Apoi, cu ajutorul unui cateter foarte subtire, sperma este introdusa in uterul femeii.
Procedura nu e invaziva
Asa cum spuneam si mai sus, inseminarea artificiala nu este o metoda invaziva. Inseminarea artificiala este nedureroasa. Ea nu necesita o pregatire deosebita, iar pacienta poate pleca acasa la maximum o ora de la finalizarea procedurii. Alte cazuri pentru care mai este recomandata inseminarea sunt cele care au legatura cu probleme ale colului uterin. Fie ca este vorba despre unul septat congenital – spermatozoizilor fiindu-le greu sa treaca in numar suficient de mare pentru a obtine sarcina, fie ca acesta nu se secreta suficient mucus pe col care ajuta ca sperma sa ajunga la ovul. Trebuie insa stiut ca in patologiile trompelor uterine, de pilda, inseminarea artificiala nu are nici un fel de efect.
Momentul potrivit
Momentul ales pentru inseminarea artificiala are loc la ovulatie, iar pentru acest lucru este nevoie de o monitorizare ecografica pentru mai multa precizie. Daca inainte de aceasta, femeia este suspusa si unei stimulari ovariene, pentru a produce mai multi foliculi, sansele de reusita ale procedurii cresc. Exista si cazuri in care inseminarea artificiala nu duce la rezultatul dorit si aceasta pentru ca, din momentul inseminarii, spermatozoizii sunt cei care trebuie sa-si duca rolul pana la capat si sa-si faca treaba.
Riscuri?
Riscurile procedurii de inseminare artificiala sunt scazute si sunt legate de aparitia unei sarcini gemelare, precum si de hiperstimularea ovariana.