Sarcina după 30 de ani nu este chiar târzie. Depinde și cât peste 30 de ani...

Te apropii de vârsta de 30 de ani dar încă nu ești mamă. Poate că ai așteptat stabilitatea și siguranța financiară ca să faci acest pas. Sarcina după 30 de ani nu este chiar târzie. Depinde și cât peste 30 de ani…

 

Bun, să zicem că acum ești sigură pe relația ta, pe cariera ta. Că ai o bază solidă pe care să îți crești copilul. Că până la vârsta aceasta atât tu cât și partenerul v-ați bucurat împreună de călătorii și aventuri. Și că sunteți pregătiți pentru cea mai mare aventură a vieții voastre. Aceea de a fi părinți. E oare diferită sarcina după 30 de ani față de cea de la 20 și ceva de ani?

Sarcina după 30 de ani

Din păcate ar putea fi o mare diferență. Aceea a cât de ușor și de repede ai putea rămâne însărcinată. Asta pentru că fertilitatea scade semnificativ pe măsură ce trece timpul, iar specialiștii în infertilitate au tot atras atenția asupra acestui neajuns. Dacă abia ai împlinit 30 de ani, aș spune să te grăbești. Mai cu seamă dacă îți dorești doi copii.

Riscuri asumate

Ca să fim sinceri, dacă e vorba de riscuri, ele pot exista oricând, pentru că nu sunt 100% previzibile. La fel e și când vorbim despre avantajele și dezavantajele unei sarcini în funcție de vârstă. Uneori se confirmă, alteori nu. Dar măcar să știm despre ce poate fi vorba.

Argumente pro sarcina după 30 de ani…

Cum afirmam și mai sus, la 30 de ani e mai probabil să ai deja o carieră. Ai terminat toate formele de studii și ai venituri satisfăcătoare. Oricum, în mod cert mai bune decât cele pe care le aveai la 20 de ani. Te cunoști bine acum, ești mai hotărâtă și știi exact ce vrei de la viață. Ești flexibilă, așa încât dacă vei întrerupe serviciul pentru creșterea copilului și reîntoarcerea la el nu ar mai fi posibilă, nu e o problemă pentru tine să te reorientezi. La fel și dacă ocupi o poziție înaltă în compania în care lucrezi. Nu te temi că o poți pierde din cauza concediului de maternitate, căci ai ajuns acolo pentru că ai dovedit deja că ești profesionistă. Pierzi totuși poziția? Știi că, fiind stăpână pe profesia ta, ai tot timpul să o dovedești altui angajator.
La 30 de ani ești mai relaxată decât ai fi fost la 20 de ani, ca mamă. Ești matură și rațională. Și fiind încă tânără ai suficientă energie pentru a face față nopților de nesomn și a ține pasul cu piciul care crește.

… și contra

Specialiștii susțin tare și răspicat: după 30 de ani șansele de a rămâne însărcinată scad. Iar după 35 de ani declinul fertilității este tot mai accelerat. Ce crește, însă, din păcate, este riscul de avort spontan, sarcina ectopică, de naștere prematură și de probleme de sănătate ale fătului. După vârsta de 35 de ani problemele genetice devin din ce în ce mai îngrijorătoare. Și nașterea pe cale naturală începe să piardă teren în fața celei prin operație cezariană. Și ar mai fi un aspect, deloc de neglijat: dacă obținerea unei sarcini pe cale naturală devine imposibilă și se apelează la tehnicile de fertilizare in vitro, șansele de a naște gemeni sunt mari. Sunt voci care susțin că în intervalul de vârstă 35-39 de ani posibilitatea de a naște gemeni este mare chiar și în cazul celor care nu au urmat tratamente de fertilitate. O sarcină obținută după vârsta de 35 de ani va avea nevoie de mai multe investigații și de o monitorizare mult mai strictă, ceea ce poate presupune și cheltuieli mai mari.

Știai că…

… până la vârsta de 30 de ani o femeie poate rămâne însărcinată în orice ciclu de ovulație? După 30 de ani, șansele de a rămâne însărcinată scad la 65%.
… riscul de avort spontan crește brusc după vârsta de 30 de ani? Până la 35 de ani riscul este de 18%, dupa care, pe măsură ce femeia se apropie de 40 de ani, riscul crește la 34%.

My title page contents