Cum îi afectează pe copii certurile părinților. 10 motive pentru care nu trebuie să te cerți în fața copiilor

Cum îi afectează pe copii certurile părinților

Te întrebi cum îi afectează pe copii certurile părinților? În multe feluri. Întotdeauna este mai bine să evitați certurile în fața copiilor. 

 

Munca, stresul, școala, copiii, viața cotidiană, toate sunt în prim plan și trebuie rezolvate. Nu e ușor, iar adesea acestea pot fi cauza certurilor din familie. O discuție normală, chiar și pe un ton ridicat, între mamă și tată este inevitabilă, dar este mai bine să nu aibă loc în prezența copiilor.

 

Iată 10 motive pentru care părinții nu ar trebui să se certe în fața copiilor lor:

1. Certurile cauzează anxietate copilului

Este mai bine să evitați să ajungeți prea des la dispute familiale. Dacă totuși se întâmplă, ar fi bine ca acestea să aibă loc departe de copii. Pentru aceștia, cearta dintre părinți nu este niciodată plăcută, creează anxietate și un puternic sentiment de insecuritate.

2. Vină

Copilul își concepe viața într-un mod egoist și, prin urmare, tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, îl poate afecta. Din acest motiv, atunci când își vede părinții certându-se, se va simți pătruns de un puternic sentiment de vinovăție, și ar putea să își asume responsabilitatea. El se va crede vinovat pentru cearta părinților.

3. Există posibilitatea ca unul dintre părinți să fie susținut de copil

Copilul nu poate gestiona o ceartă între părinți, dar s-ar putea ca el să fie de partea unuia dintre cei doi. Acest lucru ar putea duce la discuții și mai complexe, care, desigur, ar fi mai bine să nu aibă loc în fața lui.

4. Dezvoltarea psiho-afectivă

Cearta în fața copiilor le poate afecta acestora dezvoltarea psiho-afectivă, în special în perioada adolescenței.

5. Șantajarea părintelui

Copilul care asistă la certurile continue ale mamei și tatălui, ar putea face echipă cu unul dintre ei, asumându-și o poziție de putere față de adult. Aceasta ar conduce la un șantaj mic împotriva părintelui slab, care ar pierde o parte sau toată autoritatea sa.

6. Imitarea comportamentelor negative

Nu numai cuvintele sunt importante pentru a educa un copil. Atitudinea noastră zilnică și modul în care relaționăm cu ceilalți, îi vor afecta foarte mult caracterul copilului. Dacă copilul este forțat să trăiască într-un climat de tensiune, în care țipetele și violența sunt la ordinea zilei, acesta va fi tentat să imite aceste atitudini în timp.

7. Atitudini pentru atragerea atenției

Unii copii, în încercarea de a face părinții să se împace, încearcă în orele care urmează după ceartă să atragă atenția asupra lor cu atitudini neobișnuite.

8. Bebeluşii

Mulți părinți cred despre copiii lor foarte mici, că aceștia nu înțeleg când părinții se ceartă. Nu este nimic mai greșit! Chiar dacă nu înțeleg cuvintele, sunt suficiente gesturile, vocea și tonul ridicat pentru a-i face pe aceștia să înțeleagă că ceva este în neregulă.

9. Tulburări psiho-afective

Copilul nu este capabil să-și interpreteze emoțiile. Participarea la o ceartă ar putea declanșa o reacție amânată în el, cauzând probleme în relațiile cu ceilalți, timiditate și agresiune în adolescență.

10. Dacă se întâmplă

Familia perfectă nu există, așa că stați liniștiți: mai devreme sau mai târziu, tot vă veți certa în fața copiilor voștri. Cel mai important lucru este ca certurile să nu fie violente și frecvente. Liniștiți copilul și asigurați-l că nu e vina lui și că adulții nu se înțeleg întotdeauna în toate privințele. Este absolut interzis să spui expresii precum „mama a fost supărată pentru că tatăl s-a comportat urât …” (sau invers). Nu discredita niciodată un părinte în ochii copilului, și acest lucru este valabil chiar și când ești foarte pornit împotriva celuilalt. Acestea sunt și trebuie să rămână numai problemele cuplului. Dacă vrei sprijin și înțelegere, caută-le în prietenii tăi, dar nu în copilul tău.

 

 

My title page contents