Emoțiile negative la copii: cum îl ajuți pe cel mic să rămână pozitiv?

emoțiile negative la copii

Emoțiile negative la copii sunt o problemă stresantă pentru părinți. Nimeni nu își dorește să își vadă copilul suferind așa că vei face tot posibilul să îl ajuți să depășească momentele grele și să rămână pozitiv!

 

Pentru părinți, stările de neliniște ale copiilor sunt un motiv de îngrijorare și neliniște. Tocmai de aceea, tu probabil că vei încerca să faci tot ceea ce ține de tine că să îl ajuți să treacă peste emoțiile și sătrile negative.

Este important să știi cum să gestionezi problemele și emoțiile negative la copii. Tocmai de aceea ar fi bine să cunoști întâi modul în care poți recunoaște sentimentele negative și apoi câteva trucuri prin care să îl ajuți să gestioneze emoțiile negative.

Cum recunoști gândurile și emoțiile negative la copii?

Potrivit Psychcentral.com, iată câteva semne prin care poți recunoaște gândurile negative:

Se gândește întotdeauna la ideea că ar putea apărea un eveniment negativ.

Cel mic se învinuiește pentru evenimentele negative, fără ca aceastea să aibă vreo legătură cu el.

Se enervează ușor pe propria persoană și este mereu dur cu el. Mai mult decât atât, evită să încerce lucruri noi, dacă nu este sigur că va reuși.

Cel mic sau cea mică se gândește mereu că se vor întâmpla doar lucruri rele, și niciodată nu vede partea pozitivă.

Este foarte ușor de dezamăgit și nu tolerează orice.

În aceste cazuri, specialiștii de la Psychcentral.com, recomandă să folosești 3 strategii: încearcă să îl ajuți pe cel mic să facă diferența între gândurile reale și cele negative, ajută-l să devină mai optimist și îndeamnă-l să găsească o modalitate prin care să țină la distanță lucrurile negative.

Trucuri prin care să alungi emoțiile negative la copii:

Când îl vezi trist pe cel mic, vei face tot posibilul să îl ajuți să se simtă mai  bine. Tocmai de aceea, ai putea încerca câteva trucuri care să vă ajute pe amândoi. Huffingtonpost.com a întocmit o listă scurtă, de strategii și trucuri la care poți apela când apar emoțiile negative la copii. Iată câteva dintre ele:

Asigură-te că știi cum și cât de implicată trebuie să fii!

Este indicat ca, pentru început, dacă vrei să îl ajuți pe cel mic să nu se mai confrunte cu emoțiile negative, ar fi bine ca nici tu să nu te confrunți cu ele. Încearcă să îți puni în ordine trăirile și sentimentele, să te calmezi și să fii liniștită și relaxată. În cazul în care ai preluat din emoțiile negative ale celui mic, nu vei putea să îi oferi singuranța de care are nevoie. Este foarte important să fii detașat de emoțiile negative ale copilului, pentru a-l putea ajuta să le depășească.

Diferențiază emoțiile de comportament!

Atunci când cel mic se confruntă cu emoțiile negative la copii și comportamentul lui se poate schimba. Este cât se poate de normal să îi accepți emoțiile negative și supărările, însă, este indicat să trasezi o limită în fața comportamentelor violente.

În cazul în care cel mic adoptă un comportament distructiv, ar fi bine să impui limite și să îl ajuți să treacă peste momentele sensibile.

Ajută-l pe cel mic să vorbească despre sentimentele lui!

Foarte important, pentru ca tu și cel mic să puteți comunica, este ca el să știe ceea ce simte și cum să își denumească trăirile. Pentru asta, îl poți ajuta să învețe noi termeni, prin care să îți mărturisească ce simte și se ce întâmplă cu el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents