Certurile părinților afectează bebelușii

E deja știut că certurile părinților afectează bebelușii. Vocile sunt ridicate, iar schimburi de replici dure umplu aerul din încăpere: o luptă a izbucnit între mama și tata, care nu sunt în măsură să reducă tonul în fața copilului. Dar, după furtună, părinții trebuie să remedieze situația și să-l liniștească pe copil.

Într-o lume perfectă, mama și tata ar trebui să fie mereu zâmbitori, să se strângă împreună cu copiii la masă și să aibă discuții plăcute împreună. Păcat că în realitate nu este așa …

1. Familia fericită 24 de ore nu există. Relaxați-vă!

Chiar și cele mai sudate cupluri au discuții. O zi de „nu” și un schimb verbal un pic „pornit” se pot transforma într-o ceartă.

2. Gestionarea mâniei

Gestionarea crizelor de furie nu este atât de ușoară nici chiar pentru un adult. Și adulții au emoții, iar acestea, de multe ori îi copleșesc.

3. Ar fi mai bine să nu te cerți în fața copiilor

Certurile în prezența copiilor ar trebui evitate. Cu atât mai mult în prezența unui bebeluș. Dacă se întâmplă, nu e un capăt de țară. Dar să nu devină un obicei!

Ceea ce contează cu adevărat este să nu minimalizați faptul că cel mic a fost martorul unei situații neplăcute. Copilul nu poate gestiona situația asemenea adultului și poate fi traumatizat.

4. Nu uitați: chiar și bebelușii simt tensiunea

În cazul unui copil preșcolar, disconfortul este exprimat în cuvinte. Dar dacă martorul involuntar al unui moment tensionat este un bebeluș? Viața fiecărui copil este alcătuită din ritmuri, sunete, zgomote ale casei, dar ridicatul unei voci este ceva înspăimântător pentru el. În apropierea primului an de viață, sau chiar mai devreme, copilul poate fi speriat de un ton mai înalt al vocii, conform specialiștilor. Aceștia susțin că este esențial să liniștiți copilul prin intermediul limbajului non-verbal. Este suficient să coborâți la nivelul înălțimii lui, să-l îmbrățișați și să-i transmiteți, prin gestică și voce, că ceea ce s-a întâmplat nu este nimic rău. Operațiunea de reasigurare este întotdeauna fundamentală.

5. O dispută nu este o tragedie, dar copilul suferă

Viața de familie nu e perfectă, prin urmare, dacă copilul este consolat corespunzător, o discuție între părinți nu este atunci sfârșitul lumii. Dar, în același timp, nu trebuie subestimat efectul destabilizator pe care îl poate exercita o ceartă între părinți.

Copilul îi percepe pe mama și tata ca un fel de „vas colorat”, care îl face să se simtă copilul acelui cuplu, susțin specialiștii. „Vasul” este suma „culorilor „și a calităților celor doi părinți: tatăl, de exemplu, este mai jucăuș și mama este puțin mai rigidă – sunt de părere specialiștii în domeniu. Suma caracteristicilor părinților are o funcție liniștitoare asupra copilului. Conform psihoterapeuților, dacă părinții se ceartă, acest „container”, care reprezintă spațiul emoțional și relațional al copilului, se prăbușește. Și asta provoacă teama de a se simți singur, deoarece recipientul dă sentimentul de apartenență la acea familie.

 

 

My title page contents