Recuperarea după nașterea prin cezariană este puțin mai îndelungată și mai anevoioasă. Până la urmă este vorba despre o intervenție chirurgicală.

Bebelușul tău a venit pe lume în ziua stabilită, prin operație cezariană. În sfârșit, v-ați întâlnit! O singură problemă mai ai de rezolvat: recuperarea după nașterea prin cezariană.

 

Dacă nașterea ar fi fost una naturală, pe cale vaginală, odată depășită oboseala cauzată de travaliu ai fi fost în formă pentru a intra imediat în rolul de mămică. Pe când așa, recuperarea după nașterea prin cezariană este puțin mai îndelungată și mai anevoioasă. Până la urmă este vorba despre o intervenție chirurgicală, așa că vei avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-ți reveni complet. Sperăm ca sfaturile noastre să îți fie de ajutor și recuperarea după nașterea prin cezariană să devină o amintire plăcută. Sau măcar să nu fie una traumatizantă.

Odihnește-te cât poți de mult

Sfatul acesta poate părea bizar, pentru că o proaspătă mămică numai de odihnă nu are timp… Ei bine, în acest caz este obligatorie. Bebelușii dorm mult, imediat după naștere. Așa că va trebui să valorifici orele de somn ale celui mic, și să dormi și tu. Fii fără grijă, partenerul și restul familiei te va înțelege și menaja. Și vor fi chiar fericiți să te ajute. În plus, acum sunt toți dornici să stea cu noul sosit, să îi facă băiță, să îl plimbe, să îl dezmierde. Nici tati nu va avea de obiectat, cu siguranță, chiar dacă este vorba despre schimbarea scutecelor. Nu lăsa ocazia să treacă pe lângă tine!

Fără eforturi!

Oricât de energică ești de felul tău, oricât de hotărâtă ești să intri rapid în ritm și oricât de îndrăznețe îți sunt planurile, te sfătuim să nu exagerezi. Nu ridica greutăți mai mari decât cea a copilului, nu urca pe scări. Roagă-i pe ai tăi să îți aducă tot ce ai nevoie sau pune-ți o măsuță lângă pat, cu tot ce îți trebuie, pentru a nu fi nevoită să te dai jos de prea multe ori. Apoi, încet-încet poți începe să faci scurte plimbări prin casă. Sunt necesare, pentru a preveni constipația. Atunci când tușești sau strănuți ține-te de abdomen, ca să nu forțezi incizia. De sex nici nu poate fi vorba, ți-e clar, nu?!

Controlul durerii, la sfatul medicului

Este posibil să ai nevoie de analgezice, uneori, dar este de preferat să nu le iei ”după ureche”. Mai ales dacă alăptezi. Solicită sfatul medicului și urmează-l întocmai. Îți pot fi de folos compresele calde.

Bine alimentată, bine hidratată

Alimentația ta va trebui să fie variată, dar să includă multe legume, bogate în fibre, pentru a evita constipația. De asemenea, și hidratarea este importantă, tot din acest motiv, la care se mai adaugă și faptul că ajută producția de lapte. Apa și ceaiurile sunt de bază!

Nu ceda depresiei!

În recuperarea după nașterea cezariană, la fel ca și după cea naturală, importantă este și sănătatea emoțională, nu doar cea fizică. Te poți confrunta cu stări și sentimente pe care nu le-ai mai avut până acum: extenuare, tristețe, dezamăgire. Sunt semnele depresiei post-partum. Nu le ignora! Discută despre ele cu partenerul, cu familia, cu medicul sau chiar cu un psiholog, dacă lucrurile se agravează.

Adresează de urgență medicului dacă:

Ai temperatură mai mare de 38 de grade Celsius;
Locul inciziei este roșu, inflamat, prezintă scurgeri de puroi;
Ai sângerări vaginale severe ori scurgeri cu miros neplăcut;
Ai dificultăți în respirație, dureri în piept sau la nivelul sânilor.

My title page contents