Alergia la soare: cauze, simptome și remedii

Alergia la soare: simptome, cauze, tratamente și remedii naturiste. Alergia la soare sau fotoalergia este o formă de alergie declanșată de radiația razelor solare. Această boală, cunoscută și sub numele de fotoalergie, este declanșată de o reacție greșită a sistemului imunitar la lumina soarelui.

Această boală gravă se manifestă prin erupții cutanate însoțite de mâncărimi severe.

Ce este alergia la soare?

Fotoalergia (sau alergia solară) este o reacție a sistemului imunitar la razele solare. Un răspuns greșit al sistemului imunitar la expunerea la radiația solară. Erupțiile cutanate și mâncărimile cauzate de această boală apar mai frecvent pe anumite zone ale corpului, cum ar fi gâtul, partea exterioară a brațelor, dosul mâinilor și picioarele inferioare. În cazuri foarte rare, reacția cutanată se poate agrava și poate provoca apariția unor vezicule mici care se răspândesc și în zonele corpului acoperite de îmbrăcăminte.

Alergia la soare nu este o patologie periculoasă, dar, din cauza mâncărimii și apariției erupțiilor cutanate inestetice poate crea un disconfort sever persoanei care suferă de ea.

Cauzele alergiei la soare

Această tulburare este cauzată de o reactie a sistemului imunitar față de unele molecule prezente în piele, alterate de expunerea la razele UV. Altfel spus, motivul pentru care organismul reacţionează în acest fel.

Alergia la soare se prezintă de obicei cu o erupție cutanată, care apare de obicei la 30 de minute după prima expunere la UV și se găsește pe piept, gât, brațe, picioare și mai rar pe față.

Există mai multe tipuri de fotoalergie, printre care:

Dermatită solară polimorfă – cea mai frecventă formă de alergie solară; aceasta afectează cel mai mult femeile și simptomele apar de obicei la o vârstă fragedă.

Dermatită polimorfă solară ereditară – o formă mai intensă decât cea anterioară; simptomele apar deja în copilărie sau adolescență.

Dermatită fotoalergică – reacția alergică care apare în urma aportului de medicamente sau a aplicării de substanțe chimice, după expunerea la soare.

Urticarie solară – se manifestă prin mâncărime severă, imediat după expunerea la soare.

Care sunt simptomele?

Simptomele pot apărea la scurt timp după expunere sau după câteva ore mai târziu și pot include:

  • roşeaţă;
  • mâncărime și durere;
  • aspectul de vezicule sau de bule;
  • prezența unor umflături similare cu cele ale mușcăturii de țânțar.

În cazuri mai rare, pot apărea simptome mai severe, cum ar fi:

  • frisoane
  • dureri de cap persistente;
  • greață severă ;
  • senzație de stare generală de rău care durează aproximativ 2 ore.

Simptomele alergiei la soare apar de obicei între 20 și 40 de ani și sunt mai frecvente în timpul primăverii, când pielea nu este încă obișnuită cu expunerea la soare. Totuși, această alergie poate apărea de fapt în orice perioadă a anului.

Alergia la soare este o patologie care afectează persoanele care au pielea deosebit de sensibilă și poate fi cauzată, în cazurile cele mai grave, de expunerea la razele UV chiar și pentru doar câteva minute. Afectează rar copiii în copilărie, cu excepția cazului în care există cazuri de moștenire. Sarcina nu declanșează și nu modifică tulburarea.

Este important să nu subestimezi faptul că razele UV și lumina vizibilă pot trece și prin sticlă și prin majoritatea cremelor de protecție solară, așa că este posibil ca o reacție alergică să fie declanșată și prin expunerea printr-o fereastră.

Leacuri și remedii naturiste

Din păcate, în prezent nu există o terapie care să vindece definitiv alergia la soare, dar există remedii naturiste pentru reducerea și limitarea simptomelor acesteia, care favorizează dispariția erupției cutanate și oferă alinare, cum ar fi:

  • comprese proaspete pe zonele afectate de alergii pentru a calma mâncărimea;
  • baie/duș cu apă proaspătă sau călduță, deoarece căldura poate provoca agravarea acesteia;
  • aplicarea unui gel pe bază de aloe vera pe pielea unde apare erupția.

Cum să previi alergia la soare?

Pentru a limita riscurile declanșării unei reacții alergice solare, există câteva mici trucuri și măsuri de precauție care trebuie luate. Iată cum ai putea să previi alergia la soare :

  • limitează timpul de expunere la soare și evită orele cele mai calde, adică între orele 11.00 și 16.00;
  • evită „baia de soare”, expunerea bruscă la o cantitate mare de lumină solară. La mulți subiecți, simptomele alergiei la soare apar tocmai din cauza băilor de soare;
  • poartă întotdeauna ochelari de soare și îmbrăcăminte care protejează pielea, eventual fără sintetice;
  • folosește creme de protecție solară specifice pentru acest tip de problemă și evită cremele care conțin filtre chimice, care declanșează adesea fotosensibilitatea.
My title page contents