Alimente care combat astenia. 7 alimente care te ajută să combați oboseala

Alimente care combat astenia. 7 alimente care te ajută să combați oboseala

Când simțim că nu mai avem energie, e bine să consumăm alimente care combat astenia. Chiar dacă există un mit fals conform căruia avocado îngrașă, acesta este unul dintre cele mai complete fructe care există. Totodată, o sursă de vitamine, proteine ​​și fibre utile pentru a începe bine și cu multă energie ziua.

 

Uneori suntem obosiți din cauza prea multor lucruri pe care le avem de făcut, a stresului, a problemelor emoționale sau pentru că nu putem dormi bine noaptea. Cu toate acestea, uneori oboseala nu pare să aibă o explicație de genul acesta. Ceea ce înseamnă că poate fi cauza unei perturbări a organismului.

Iată câteva alimente care, datorită nutrienților lor, oferă corpului energie și vitalitate și ne ajută să depășim starea de epuizare, într-un timp scurt. Este vorba despre ovăz, polen, cacao, spirulină, maca, avocado și banane.

Alimente care combat astenia. 7 alimente care te ajută să combați oboseala

 

1. Ovăz

Ovăzul este o cereală foarte bogată în fibre, vitamine și minerale. Unul dintre marile sale avantaje constă în faptul că oferă foarte multă energie, dar are și proprietăți de relaxare. Este indicat să fie consumat în momentele în care te simți obosit/ă din cauza stresului, anxietății sau nervozității.

Cum să îl consumi?

  • Îl poți consuma crud la micul dejun, sub formă de fulgi sau combinat cu fructe proaspete și uscate sau cu iaurt;
  • Sub formă de băutură naturală, delicioasă, care poate înlocui laptele;
  • Cu fulgi de ovăz poți pregăti dulciuri, cum ar fi biscuiți sau clătite;
  • Poți, de asemenea, să-l adaugi la supe și tocănițe, pentru a da o consistență cremoasă acestor feluri de mâncare.

2. Alimente care combat astenia. Polen

Polenul este un super-aliment, perfect pentru cei care sunt obosiți sau nu au poftă de mâncare. Este, de asemenea, un supliment excelent pentru copii, sportivi și femei însărcinate. Îl poți adăuga la micul dejun, dar înainte de a-l înghiți, trebuie să tai bine granulele, pentru a le digera și asimila ușor. Atât polenul cât și alte produse apicole (miere, propolis) sunt foarte recomandate pentru a combate oboseala și deficiența sistemului imunitar de apărare.

3. Cacao

Pentru a vorbi despre proprietățile nutritive pe care le are cacaua, este mai întâi necesar să o distingi de ciocolata cu lapte, un aliment procesat, care nu este bun pentru sănătate, deoarece conține zahăr și grăsimi „rele“ care dăunează organismului. Cacaua pură și amară este un aliment cu proprietăți medicinale și stimulative care ajută la reglarea sistemului nervos. Poate fi folosită sub formă de desert, îndulcit cu melasă sau sirop de agave. Dacă dorești să obții o consistență mai groasă, o poți amesteca cu ulei de măsline extra virgin.

4. Alimente care combat astenia. Spirulina

Aceasta algă are proprietăți aproape miraculoase pentru sănătatea noastră și ar trebui să fie inclusă în dieta zilnică a tuturor. Deoarece are valori nutritive mai mult decât complete, care compensează posibilul deficit al organismului. Lipsa de vitamine și minerale este ceea ce declanșează, de obicei, perioade de oboseală nejustificată. Spirulina poate fi administrată sub formă de tablete sau sub formă de pudră, adăugată la piureuri sau în băuturile de la micul dejun.

5. Maca

Este vorba despre o rădăcină originară din Peru, care s-a răspândit în întreaga lume ca un supliment sub formă de pulbere. Are proprietăți energice și stimulative. Este recomandată în special femeilor care suferă de simptome de menopauză, deoarece aceasta funcționează ca regulator hormonal.

Mare atenție însă, la cantitatea de maca pe care o iei, pentru că luată în exces provoacă nervozitate. Din acest motiv, e indicat să se înceapă cu un vârf (aproximativ 3 grame) de cuțit și apoi să crești doza până la maxim 9 grame. Poți consuma maca împreună cu suc sau apă (un pahar).

6. Avocado

Este unul dintre cele mai complete fructe din lume, datorită valorilor sale nutriționale incredibile. Avocado este bogat în vitamine și minerale, precum și un conținut ridicat de proteine, fibre și grăsimi „bune”. O jumătate de avocado în fiecare dimineață, la micul dejun, garantează o cantitate bună de nutrienți pentru a începe ziua cu energie. Poți să- l adăugi, de asemenea, în salate sau creme/smântână, sau să pregătești guacamole pentru un aperitiv hrănitor și delicios.

7. Alimente care combat astenia. Banane

Chiar dacă banana este un fruct, valorile nutriționale ale acesteia o etichetează ca amidon. Este nevoie doar de o cantitate mică pentru a te simți bine și pentru a ingera multe substanțe nutritive care îți dau vitalitate pentru a continua bine ziua. Poți să mănânci bananele ca atare sau să le folosești pentru a pregăti un smoothie delicios, combinându-l cu cacao, maca și lapte de ovăz. În acest fel, veți obține o băutură foarte nutritivă și revitalizantă.

De asemenea, poți coace bananele în cuptor cu puțină scorțișoară și miere. Un desert fabulos pentru cele mai reci zile!

 

My title page contents