Beneficiile ovăzului: Proprietăți și contraindicații ale ovăzului

Beneficiile ovăzului sunt multe: acesta ajută la digestie, scade nivelul de colesterol, și ajută la combaterea stresului și a depresiei. De asemenea, are proprietăți laxative care ajută în caz de constipație.

 

Ovăzul (Avena sativa) face parte din familia de ierburi și este una dintre cele mai complete cereale, bogate în proprietăți benefice pentru corpul nostru. Ovăzul conține carbohidrați cu digestie lentă care asigură energie pe termen lung și împiedică apariția insulinei. Fibrele, totuși, asigură buna funcționare a intestinului, ajută digestia și nivelurile scăzute ale colesterolului rău în sânge. În plus, ovăzul conține amidon, proteine, grăsimi nesaturate, așa-numitele „grăsimi bune“, și are un indice glicemic scăzut, care îl face un aliment potrivit pentru diabetici. Ovăzul este, de asemenea, bogat în minerale: potasiu, calciu, fosfor, fier. Conține, de asemenea, vitamina B, C și vitamina E.

 

Proprietățile și beneficiile ovăzului

1. Ajută digestia și reglează nivelul intestinului

Conținutul ridicat de fibre face ovăzul un aliment ușor de digerat. De asemenea, folositor pentru cei care suferă de gastrită și reflux gastroesofagian. În cazul acidului gastric se recomandă adăugarea de fulgi de ovăz în apă, pentru a o bea atunci când apare problema. În plus, fibrele conferă ovăzului proprietăți diuretice și laxative care favorizează tranzitul intestinal, în caz de constipație și intestin lent. Mănâncă doar o porție de ovăz pe zi, pentru reglarea tranzitului intestinal. Este, de asemenea, recomandat pentru cei care suferă de colită.

2. Combate colesterolul

Ovăzul are un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului, prin scăderea celui rău, datorită beta glucanului, o fibră solubilă care prin depunerea în intestin captează și absoarbe colesterolul rău. Este nevoie de 3 grame pe zi de beta glucan, asociat cu o dietă echilibrată, pentru a evita acumularea de plăci lipidice în vasele de sânge, protejând astfel arterele de ateroscleroză.

3. Ajută la scăderea în greutate

Ovăzul este un aliment recomandat pentru cei care doresc să piardă în greutate. Deoarece fibrele sporesc sentimentul de sațietate, evitând senzația de gol în stomac și ajuta la arderea grăsimilor. Două linguri de ovăz pe zi sunt doza ideală pentru cei care doresc să piardă în greutate.

4. Previne cancerul și purifică organismul

Ovăzul conține avenanthramide (oxidanți) cu putere antiinflamatoare, capabilă să ne protejeze de tumori. În special de sân și de colon, blocând dezvoltarea celulelor canceroase și prevenind formarea lor. Ovăzul are, de asemenea, un efect purificator. Aminoacizii stimulează producția de lecitină în ficat, eliberând corpul de toxine.

5. Excelent pentru cei care suferă de diabet

Ovăzul are un indice glicemic scăzut. În plus, beta glucanul ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, sentimentul de sațietate furnizat de ovăz este util pentru prevenirea diabetului zaharat și a obezității, adesea asociate cu această boală.

6. Combate stresul și depresia

Vitaminele B, precum și fosforul și calciul fac ovăzul un bun aliat pentru stările de depresie, stres, slăbiciune dar, de asemenea, și în caz de epuizare fizică și psihică, deoarece tonifică și reechilibrează sistemul nervos. Este o sursă extraordinară de energie. Așadar este recomandabil să mănânci ovăz dimineața sau înainte de prânz. Este indicat mai ales celor care se confruntă cu o perioadă de studiu intens. De asemenea, previne bolile sistemului nervos, cum ar fi boala Alzheimer și Parkinson.

7. Întărește sistemul imunitar

Beta glucanul ajută la întărirea sistemului imunitar care ne protejează de infecții. Mai mult decât atât, datorită proprietăților sale expectorante, reușește să dizolve mucusul, și ajută în caz de frisoane și tuse. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a arătat că, un consum de ovăz încă din primele luni de viață reduce riscul de a suferi de astm ca adulți.

8. Sănătos pentru piele și păr

Delicatețea ovăzului este potrivită și pentru pielea uscată, sensibilă și deshidratată. Pentru a hrăni profund pielea, de exemplu, ovăzul poate fi adăugat în baie. Datorită acțiunii sale emoliente poate fi, de asemenea, aplicat pe piele, prin amestecarea unei linguri de tărâțe de ovăz într-o lingură de iaurt simplu. Apoi combină cu o linguriță de miere și puțin ulei de măsline. Ingredientele amestecate pot fi aplicate pe piele, lăsând să acționeze timp de 10 minute înainte de clătire. În plus, făina de ovăz poate fi folosită pentru a crea o cremă împotriva acneei. Amestecă doar o lingură de făină de ovăz cu puțină apă și aplică pasta obținută direct pe coșuri. Acoperă cu tifon și lasă să lucreze toată noaptea. Acțiunea ovăzului în cremă este de a înmuia pielea, promovând hrănirea și metabolizarea celulară.

Întărește părul: ovăzul este, de asemenea, utilizat în multe produse pentru păr, deoarece este bun pentru pielea capului și întărește părul. De asemenea, favorizează producția de melanină păstrând culoarea uniformă și strălucitoare.

Ovăz: utilizări și doza zilnică recomandată

Ovăzul sub formă de fulgi conține aproximativ 373 kcal/100 g. În timp ce ovăzul care nu a fost complet deshidratat, doar 360 kcal. Doza zilnică recomandată de ovăz variază în funcție de câțiva factori, inclusiv de vârstă: un bărbat și o femeie adultă ar trebui să consume aproximativ 600 kcal pe zi. În timp ce adolescenții pot consuma până la 2600 kcal pentru bărbați și 2200 pentru femei .

Contraindicațiile ovăzului

Ovăzul conține purine care pot provoca reacții alergice la persoanele sensibile și pot fi puțin tolerate de cei alergici la nichel. În plus, un aport excesiv de purină poate favoriza formarea de pietre la rinichi sau guta, deoarece provoacă un exces de acid uric.

Un consum mare de ovăz poate provoca flatulență, balonare, blocaj intestinal și de stomac și esofag. Pentru a evita umflarea abdominală, pe lângă faptul că nu trebuie consumat în exces, este bine să mestecați bine ovăzul. Trebuie să se acorde o atenție mai mare persoanelor care au dificultăți de mestecat și înghițire: cele afectate de accident vascular cerebral, dar și cele care au implanturi dentare.

Celiacii trebuie să fie atenți și să consume ovăzul numai dacă nu e contaminat cu alte cereale. Prin urmare, este important să știți sursa de proveniență.

My title page contents