Află cum afectează social media relația de cuplu și încearcă să te pui la adăpost!

Suntem oameni, suntem ființe sociale, este normal să simțim nevoia de comunicare. Dar lucrurile o iau razna, uneori. Află cum afectează social media relația de cuplu și încearcă să te pui la adăpost!

 

Trăim vremurile în care telefonul mobil este ultimul lucru pe care îl vedeam seara, înainte de culcare, și primul pe care îl vedem dimineața, la trezire. Și nu, nu pentru a suna pe cineva sau a răspunde vreunui apel. Ne pare imposibil să trăim fără Facebook, Instagram sau Twiter. Nu ne gândim, însă, cum afectează social media relația de cuplu și cum vom putea face față unei despărțiri de partener/ă dacă lucrurile au mers prea departe.

Cum afectează social media relația de cuplu

Cercetările arată că, în medie, petrecem două sau mai multe ore pe zi pe social media. Relațiile online, chiar dacă sunt nevinovate, pot afecta relațiile noastre offline și ne pot face si pe noi mai puțin capabili să comunicăm. Gândește-te numai ce drame se pot consuma într-un cuplu dacă unul dintre parteneri suferă de gelozie. Și dacă surprinde conversații prietenoase cu o persoană care nu face parte din cercul de prieteni cunoscuți… Iar dacă este vorba despre un flirt în toată regula, nici nu mai zic…

Însă chiar și fără să fie vorba despre lucruri de acest gen, acordând atâta atenție și timp rețelelor de socializare, pe cineva tot văduvești de timpul petrecut cu acesta, în lumea reală. Ceea ce poate naște la un moment dat tensiuni. Asta dacă nu cumva și celălalt acordă o atenție la fel de mare lumii virtuale… Dar ce relație mai este aceea, în care fiecare are propria lume? Și cât de mult îi îndepărtează social media pe cei doi parteneri?

Apare gelozia

Rezultatele unui studiu recent confirmă faptul că, într-adevăr, utilizarea rețelelor de socializare dă naștere geloziei față de partener/parteneră. Astfel, participanții la studiu au raportat că utilizarea Facebook de către partener contribuie în mod direct la nivelul lor de gelozie. Aceștia au recunoscut și faptul că își petrec mult timp monitorizând profilul partenerului, pentru a vedea cu cine au interacțiuni semnificative. De asemenea, chiar dacă postările sau comentariile sunt ambigue, acest lucru nu face ca suspiciunile să se diminueze. Dimpotrivă!

Flirturile destramă cuplurile

Un alt mod în care rețelele de socializare pot avea un efect devastator asupra relațiilor de cuplu este că permit atât de multe modalități de a flirta. Este posibil să nu pară evident la început. Dar partenerul/partenera de viață este tentat/tentată să ia în considerare comentariile făcute la fotografiile postate și să le interpreteze, ori să interpreteze emoticoanele. Chiar și „starea” pe care și-o declară partenerul pe profilul contului poate da naștere unor scenarii care sunt mai mult sau mai puțin apropiate de realitate. Însă cea mai mare îngrijorare o reprezintă permanenta teamă că celălalt poate avea secrete, discuții în privat. Ca poate întreține o relație pe care tu nu o poți controla și deconspira.

Teama că partenerul poate relua relații din trecut

Rostul rețelelor de socializare acesta este: să te conectezi cu prieteni vechi sau să-ți faci unii noi. În ce scop, asta privește pe fiecare în parte. Pentru că poate fi vorba și despre situații absolut nevinovate, cum ar fi împărtășirea unui hobby, o relație comercială (cineva vinde ceva, altcineva cumpără) sau o relație bazată pe un interes comun. Ei, dar când este vorba despre vechi prieteni, nu este exclus ca partenerul/partenera – fără nicio intenție ascunsă – să vrea să reia legătura cu aceștia. În cazul în care unul dintre… noii vechi prieteni este o fostă iubire, pregătește și explicații pentru actualul partener/parteneră. S-ar putea să se lase cu scântei. Ce zic eu scântei, cu vâlvătăi, cu foc și pară!

My title page contents