De ce alegem parteneri nepotriviți? Răspunsul este unul de notorietate: pentru că dragostea este oarbă.

La finalul unei relații ne întrebăm de ce alegem parteneri nepotriviți. Răspunsul este unul de notorietate: pentru că dragostea este oarbă. Și pentru că, deși uneori observăm că nu suntem compatibili, avem speranța că celălalt se va schimba într-o bună zi.

 

”Cine seamănă se adună” sau ”Contrastele se atrag”? Dacă am fi siguri pe una dintre cele două teorii, probabil că n-am mai ajunge să tot repetăm greșeala. De ce alegem parteneri nepotriviți? Pentru că mergem cu încăpățânare pe același tipar, pe același model, fiindu-ne frică ”să schimbăm macazul”. Psihologii numesc acest fenomen compulsie de repetiție. Poți să rupi acest lanț și să faci o alegere diferită de anterioarele? Da. Trebuie doar să iei în seamă câteva sfaturi.

Recunoaște tiparul

Este, poate, cel mai important lucru. Să zicem că ai avut o relație în care partenerul era consumator înrăit de alcool și era violent. Deși noul partener ți-a oferit câteva dovezi că are aceleași defecte, la început refuzi să le iei în seamă. Le consideri accidente și te încăpățânezi să crezi că nu se vor repeta. O dată, de două, de trei ori… OK, câte dovezi mai aștepți pentru a te convinge că nu ai făcut o alegere bună? Și cât de departe vrei să ajungi cu această relație?

Convinge-te că meriți ceva mai bun

Câtă vreme vei avea convingerea că ești o persoană demnă de dragostea și respectul unui partener pe care să îl meriți, vei avea partenerul pe care îl meriți. În general, partenerii buni sunt atrași de persoanele echilibrate emoțional și cu stimă de sine. Partenerii răi, în schimb, sunt atrași de persoanele dezechilibrate emoțional, de care pot profita și pe care le pot manipula. Așadar este deosebit de important să vă echilibrați emoțional, să deveniți o persoană sigură pe sine și să vă iubiți. Cu aceste energii pozitive veți atrage o persoană pozitivă.

Deschide-ți inima

Toți afirmăm că avem inimile deschise, dar în realitate lucrurile nu stau neapărat așa. Mai ales dacă încă porți amintirea relației anterioare și durerea unei despărțiri. Cât timp ești blocat într-o relație din trecut, frica de o nouă relație este puternică. Iar frica aceasta poate fi conștientă sau nu. Mintea este cel mai aprig portar care păzește ușa inimii. Ai putea fi surprins să descoperi că ai atras o persoană total diferită de cea din relația anterioară și să mergi într-o direcție bună de data aceasta.

De ce alegem parteneri nepotriviți

Psihologii susțin că tiparele asupra cărora revenim de mai multe ori și facem alegeri nepotrivite, vin din copilărie, din relația cu unul dintre părinți. De exemplu, dacă tatăl nu i-a fost disponibil fiicei din punct de vedere emoțional, dacă nu a făcut-o să se simtă iubită, îngrijită, susținută și protejată, ea va alege un bărbat care, de asemenea, nu îi va fi disponibil din punct de vedere emoțional. Același lucru este valabil și pentru băieți, în privința mamelor, reflectându-se în alegerea partenerelor.

My title page contents