Unii copii își resping proprii părinți. În ciuda faptului că părinții îi oferă gesturi și dovezi de afecțiune, copilul nu e dispus să le accepte. Ba chiar face nazuri. Dispoziția copilului, mai ales la vârsta preșcolară, se schimbă foarte des.
Motive sunt multe pentru care copilul alege să se poarte așa.
Iată care sunt cele mai întâlnite toane ale copiilor:
1. Are o zi proastă!
Nu doar adulții, ci char și copiii pot avea o zi proastă. Motivele pot fi diferite, dar pentru copii pot fi la fel de copleșitoare. O ceartă cu cel mai bun prieten, o notă proastă la școală, în cazul copiilor mai mari, și multe alte motive. Și viața unui copil are evenimente triste.
Nu-l cicăli, nu-i intra în intimitate. Respectă-i tristețea și starea. Spune-i că dacă va dori să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat, îl vei asculta cu drag.
2. Un acces de furie… și e ca nou!
În punctul cel mai încărcat, copilul poate face o criză de isterie. Dar nu te aștepta ca imediat după aceasta să fie cooperant sau chiar drăgălaș. Dacă l-ai certat pentru comportamentul lui anterior, poate că s-a simțit rănit și e normal să te respingă. În plus, de cele mai multe ori, un consum nervos determină o stare de oboseală. Prin urmare, e firesc ca el să fie supărat și dezamăgit încă o vreme. Are nevoie de timp să-și revină, să-și recapete energia. Respectă-i intimitatea, dorința de refacere și asigură-l că tu nu ești supărată pe el și că îl aștepți când e liniștit să-i oferi o îmbrățișare.
3. Nu se simte bine, nu e în apele lui…
Copilul își poate schimba dispoziția de la o stare de bine la una de moleșeală și apatie. Pot fi semne că el nu se simte bine. E cazul să-l verifici, să-l întrebi ce-l supără, dacă nu se simte bine, dacă îl doare ceva. Iar dacă e prea mic și nu știe cum să-ți explice, iar problema persistă, e cazul să mergi cu el la medic.
4. E supărat pe tine sau pe altcineva din casă. Nu vrea sau nu știe cum să spună
În multe cazuri, supărarea apare atunci când este pedepsit sau i se interzice ceva. Poate te prinzi de acest aspect. Dar alteori nu îți dai seama, oricât ai încerca. Poate fi gelos pe fratele lui, pentru că a petrecut mai mult timp cu părinții. Sau poate că l-ai lăsat prea mult în grija bunicilor sau la grădiniță și nu ai venit la timp să-l iei. Din orice i se poate declanșa supărarea.
Comunică cu el. Poți încerca să afli direct de la el, punându-i întrebări delicate și pe înțelesul lui. Dacă nu îți răspunde, așteaptă. Îți va spune la un moment dat sau poate îi spune altcuiva din familie.
5. Poate vrea să-și manifeste dorința de a fi independent
De la 3-4 ani va fi dornic să facă multe lucruri singur și să descopere lucruri noi. Nu mai are nevoie de tine atât de mult și trebuie să înțelegi acest aspect. Asta nu înseamnă că te iubește mai puțin și nici să începi să te superi și tu pe el. Nu e cazul!
6. Nu e supărat pe ambii părinți
Copiii își aleg un părinte preferat în funcție de toanele lor sau de cum se comportă acel părinte. Cine îi face mai mult pe plac.Totul poate lua o altă întorsătură în orice moment. De aceea, nu lua în serios comportamentul copilului, ci încearcă să te pui în locul acestuia și să-l înțelegi.