Cum recunoști o relație toxică? Care sunt semnele care anunță dezastrul?

Cum recunoști o relație toxică?

Cum recunoști o relație toxică? Contrar așteptărilor, relațiile nu sunt întotdeauna ușoare. Este normal ca într-un cuplu să existe câteva momente negative, dar când devine toxică o relație și cum să o recunoști?

Da, relațiile sunt o muncă grea, un drum lung de cunoaștere, acomodare, acceptare. Certurile sunt normale și momentele dificile sunt la ordinea zilei. Totuși, aceste clișee pot distrage atenția de la semnele că o relație ar putea deveni sau a fost întotdeauna toxică.

Iată ce trebuie să știi despre relațiile toxice și cum să știi dacă ești implicat până peste cap într-o astfel de relație!

Ce este o relație toxică?

Relațiile sănătoase cu familia, prietenii și alte persoane dragi pot fi o sursă excelentă de sprijin, confort și dragoste. Cu toate acestea, relațiile sănătoase nu apar de la sine. Acestea necesită adesea compromis și iertare. Când cineva la care ții îți face rău, poți reține furia, resentimentele și gândurile de răzbunare sau poți manifesta iertare și poți merge mai departe.

Uneori, comunicarea onestă este tot ceea ce trebuie pentru a depăși crizele ce apar într-un cuplu și a menține relații sănătoase. În alte cazuri, terapia de familie sau alte tipuri de consiliere pot fi de ajutor.

„O relație toxică este orice relație între oameni care nu se susțin reciproc. Acolo unde există conflicte, iar unul încearcă să-l submineze pe celălalt, acolo unde există concurență, acolo unde lipsește respectul și coeziunea ”, spune dr. Lillian Glass, un expert în comunicare și psihologie din California.

Pe măsură ce fiecare relație trece prin urcușuri și coborâșuri, potrivit expertului amintit, o relație toxică este în permanență neplăcută și epuizantă pentru oameni. Ba chiar până la punctul în care momentele negative sunt mai dese decât cele pozitive.

Care sunt diferitele tipuri de relații toxice?

În acest sens pot fi identificate unele tipare de comportament, capabile să genereze o relație toxică. Iată câteva tipuri:

  • Relație sadomasochistă;
  • Dependența afectivă;
  • Lupta pentru putere;
  • Să te îndrăgostești de persoana greșită.

Cum recunoști o relație toxică? Care sunt semnele unei relații toxice?

Violența fizică – Abuzul fizic este primul semn. Când apare, este bine să ieși din relație cât mai curând posibil.

Violență verbală și manipulare – Acest tip de abuz nu este la fel de vizibil ca cel fizic, dar este la fel de dureros. Reproșuri, sarcasm, jigniri, acestea sunt doar câteva exemple.

Litigii – Nu ne ascultăm unii pe alții, singurul scop devine să-l rănim pe celălalt.

Schimbări bruște de „rol” .

Consum redus de energie și oboseală – Relațiile toxice implică o investiție mare în energie mentală;

Anxietate – Când trebuie să te întâlnești cu cealaltă persoană, simți că anxietatea se acumulează.

Stima de sine scăzută – Este consecința devalorizării continue și a dificultăților cu care ne confruntăm în fiecare zi în relație.

Ești sub supraveghere constantă.

Comportamente financiare negative: partenerul poate lua decizii financiare, inclusiv să cumpere articole mari sau să retragă sume mari de bani, fără să te consulte.

Necinstire: ești nevoită să inventezi constant minciuni despre locul în care te afli sau cu cine te întâlnești, pentru a evita să petreci timp cu partenerul tău.

Gelozie: Deși este normal să te simți gelos din când în când, poate deveni o problemă dacă acest sentiment este permanent și îți influențează viața.

Ce trebuie să faci dacă ai o relație toxică?

Dacă ești prinsă într-o relație toxică, iată câteva sfaturi de urmat:

Revizuiește-ți comportamentul din trecut și ieși din starea de negare. Întreabă-te: Suntem împreună pentru că vă ne iubim sau pentru că așa trebuie?

Analizează prezentul – Cum te simți în relație? Ce emoții predomină?

Reia activitățile pe care nu le mai faceți din cauza relației tensionate pe care o aveți.

Caută oameni cu atitudini diferite.

Un curs de psihoterapie te-ar putea ajuta. Încearcă!

Cere ajutor! Dacă situația este gravă (dacă partenerul te abuzează sau te persecută), nu ezita să vorbești despre asta cu cineva care te poate ajuta sau, eventual, să apelezi la ajutorul poliției.

 

Depinde (și) de tine să schimbi situația!

 

My title page contents