Cum stăpânești un copil furios

Țipă, se tăvălește pe jos, aruncă obiecte, se trage de păr. Cum stăpânești un copil furios? Cu tact. Dacă vei țipa cot la cot cu el nu vei face decât să înrăutățești lucrurile

 

Toți am fost măcar o dată martorii unor astfel de scene. Sau ne-am aflat în postura de personaj secundar. Iar dacă scenele de… ”groază” au avut loc în public și au atras toate privirile, atunci cu atât mai mult vorbim despre un eveniment memorabil. Și totuși cum stăpânești un copil furios?

Înainte de orice să lămurim un aspect: dacă cel mic are uneori astfel de ieșiri, nu înseamnă musai că este un copil rău, needucat sau cu vreo problemă de natură psihologică. Până pe la vârsta de patru ani copiii întâmpină probleme pe care noi, părinții, fie nu le bănuim, fie nu le înțelegem. Puiul de om traversează o perioadă complicată din punct de vedere fizic și emoțional. Când poate vrea să ne comunice lucruri dar încă nu stăpânește bine limbajul. Când descoperă lumea dar încă nu înțelege de ce nu-i este chiar totul permis. Și atunci intervine frustrarea, iar frustrarea se transformă ușor în furie.

Cel puțin în cazul demonstrațiilor de voință, copilul va trebui să învețe totuși și o lecție: aceea că părintele face regulile iar ele așa trebuie să rămână.

Oricât te-ar enerva, păstrează-ți cumpătul

Este nu doar inutil ci și total contraproductiv să țipi și tu, pentru că nu vei face decât să agravezi situația. Încearcă să fii calmă sau măcar prefă-te că ești. Vocea, gesturile, acțiunile, toate acestea vor trebui să transmită mesajul că ai situația sub control. Întoarce-i spatele, nu îl privi și nu îi vorbi până nu epuizează criza. Este recomandat chiar să te îndepărtezi puțin de el.

Distrage-i atenția

Înainte să se fi declanșat criza de furie – când încă mocnește și simți că punctul ei culminant nu este prea departe – încearcă să-i distragi atenția, cu zâmbetul pe buze.

Dacă ai pierdut momentul și criza s-a declanșat, nu are niciun rost să mai intervii pentru că nu vei avea niciun succes. Lasă-l să-și consume furia, pentru că asta nu poate dura la infinit. Discuțiile și lămuririle asupra episodului vor putea avea loc numai după ce s-a potolit.

Identifică posibilele cauze

Un copil obosit, căruia îi este foame sau somn, este mai predispus la crize de furie. De asemenea, pot exista anumite condiții care favorizează apariția acestora. Ca de exemplu un loc sau anumite persoane în prezența cărora copilul se simte inconfortabil, locuri aglomerate sau cu zgomot puternic.

Din momentul în care vei identifica motivele pentru care copilul devine furios, îți va fi mai ușor să eviți astfel de manifestări.

Nu ceda crizelor de furie care ascund un șantaj

Cum stăpânești un copil furios din cauza faptului că nu vrei să-i îndeplinești o dorință? Adică vă aflați în magazin și pentru că nu vrei să-i cumperi o anumită jucărie face o criză de furie?

Sfatul nostru prietenesc este să nu faci greșeala de a-i ceda copilului. I-o poți cumpăra peste o zi, peste o săptămâna, dar nu atunci, când încearcă să își impună propria voință în acest mod. Dacă o faci va trage concluzia că metoda funcționează perfect. Și că poate fi folosită ori de câte ori vrea să obțină ceva de la tine.

My title page contents