Ai copilul nervos? Cele mai bune soluții de calmare

copilul nervos

Mai întâi de toate, trebuie să știi că orice părinte se confruntă cu accesele de furie ale celui mic. Tu cum reacționezi când ai copilul nervos? Te superi și îți pierzi calmul? Greșit! Rolul tău este să înțelegi de ce reacționează în acest mod și, mai important, cum îl poți ajuta. 

Accesele de furie ale copilului debutează de la cele mai fragede vârste și se pot agrava în timp, mai ales în perioada adolescenței.

Află ce anume se ascunde în spatele acestor reacții și care sunt cele mai bune soluții de a-l calma pe cel mic.

Copilul nervos. Ce se ascunde în spatele mâniei

Psihologii consideră starea de nervozitate o emoție secundară, altfel spus, expresia unor emoții primare. Ca părinte, trebui să fii atent la toate semnalele pentru a descoperi ce se ascunde, de fapt,  în spatele acestor crize de nervi.

Printre cele mai frecvente cauze se numără emoții primare precum: tristețea sau supărarea, teama sau o stare de vinovăție, dezamăgire, frustrare, stări de anxietate și chiar rușine.

Mulți copii au adevărate crize de tantrum pentru că vor să îți atragă atenția sau pentru că pur și simplu se plictisesc.

Uneori, mai ales dacă sunt expuși la jocuri video și filme violente, copiii imită acest comportament agresiv.

Copilul nervos. Cum îl calmezi?

Accesele de furie ale copilului se pot agrava destul de ușor. Mulți părinți încearcă să își calmeze copii și când eșuează încearcă să își instituie autoritatea de adult.

Psihologii atrag atenția că aceasta este o atitudine greșită, mai ales pe termen lung.

Ce poți face? Cel mai important este să înțelegi că va trebui să îl înveți să își controleze starea de furie sau de mânie în mod responsabil.

Iar acest proces începe prin acceptarea acestor crize într-un mod calm. Prin această atitudine, îți vei ajuta copilul să își dezvoltate inteligența emoțională.

Cum calmezi copilul sub 5 ani

Cea mai productivă strategie este aceea de a-i arăta că îi înțelegi nemulțumirea, iar apoi încerci să îi distragi atenția cu o activitate care îi face plăcere (desenat, dans, jocuri, jucării preferate).

Important este să optezi pentru activități plăcute pentru a-și canaliza energia în mod pozitiv.

Cum calmezi copilul de peste 5 ani

După vârsta de 5 ani poți începe să discuți cu el mult mai bine. Poți chiar încerca să preîntâmpini aceste crize de furie.

Este important să înțeleagă faptul că le accepți aceste supărari, dar că există posibilitatea de a reacționa diferit la furie.

În locul țipetelor și trântitului poți încerca să îl înveți cum să își stăpânească furia – prin intermediul unui joc!

De asemenea, poți aștepta câteva minute până se calmează și apoi încearcă să discuții cu el pentru a înțelege ce anume l-a supărat și cum ar putea fi rezolvată situația.

Important este să îi devină clar că este important să se concentreze pe moduri în care ar putea rezolva problema și nu pe problemă în sine!

Cum calmezi copilul nervos. Cele mai bune strategii

Cea mai importantă regulă de reținut? Concentrează-te să îți păstrezi calmul, fii un exemplu pozitiv și nu încerca să controlezi copilul când este furios sau mânios.

Iată câteva strategii care îl destresează!

1. Lasă-l să își manifeste furia

Specialiștii atrag atenția că, în unele cazuri, crizele de nervi nu trebuie controlate. Uneori, acesta are nevoie să își manifeste furia.

Astfel, învață să își exprime sentimentele și să își recâștige autocontrolul. Abia după ce se calmează singur, poți încerca să discuți despre această situație.

2. Distrage-i atenția cu diferite activități

Copiii își păstrează atenție asupra unei situații o perioadă redusă de timp. Asta înseamnă că pot fi distrași foarte ușor.

3. O îmbrățișare poate fi de mare ajutor

Unii specialiști în psihologie infantilă sunt de părere că o simplă îmbrățișare poate calma un copil care o criză de nervi. Aceștia recomandă să îi spui nimic în acel moment, să nu îl consolezi sau să încerci să îi explicit ceva. Îmbrățișările îi fac pe cei mici să se simtă în siguranță, indiferent de comportamentul lor.

4. Păstrează-ți calmul

De fiecare dată când ai de a face cu o criză de nervi este esențial să îți păstrezi calmul și să îi vorbești pe un ton calm, liniștitor.

Specialiștii atrag atenția că acestă atitudine este benefică și pentru părinte, cât și pentru copil.

Tu cum reacționezi atunci când copilul tău este nervos? La ce metode apelezi când te confrunți cu astfel de probleme?

My title page contents