Educația copiilor de 3 ani: tot ce trebuie să știi despre sentimentele copilului

educația copiilor de 3 ani

Educația copiilor de 3 ani este foarte importantă și mai ales sensibilă! Copilul are nevoie de atenție, de afecțiune și mai ales de multă îndrumare!

 

Preșcolarii au nevoie de îndrumare și de tot felul de sfaturi pentru copii. Tocmai de aceea, educația copiilor de 3 ani poate fi o provocare. La vârsta de 3 ani, copiii ar trebui să știe anumite lucruri. Potrivit Risingchildren.net.au, există câteva lucruri esențiale pe care cei mici ar trebui să le știe la vâsrta de 3 ani:

Ce poate face un copil de 3 ani?

La vârsta de 3 ani copiii încep să înțeleagă din ce în ce mai multe lucruri: înțeleg că vorbesc, merg singuri și se descurcă în același mod. Mai mult decât atât, vârsta de 3 ani cei mici vor face diferența între sentimente precum: fericire, bucurie, tristețe sau furie.

Mai mult decât atât, este și vârsta la care, în viața celor mici apare teama de lucrurile pe care și le imaginează și furia față de momentele ciudate ori dificile.

Educația copiilor de 3 ani – sfaturi practice

Educația copiilor de 3 ani implică activități, gesturi și sfaturi practice, potrivite vârstei lor. Spre exemplu, la vârsta de 3 ani îl vei învăța pe cel mic să meargă bine singur, să nu plece de lângă tine când sunteți într-un magazin și nici să nu mănânce de pe jos, să vorbească cu toți necunoscuții, etc.

Educația copiilor de 3 ani ar trebui să cuprindă:

  • să deșurubeze un capac de la un borcan
  • să își cunoască sexul și vârsta
  • să știe anumite forme și culori. Nu trebuie să le cunoască pe toate, însă pe cele mai des întâlnite!
  • să poată ține un pix și să copieze forma unor litere pe o foaie, de unul singur
  • să se îmbrace și să se dezbrace singur

Cum îl poți ajuta pe cel mic să se dezvolte la vârsta de 3 ani?

  • Oferă-le posibilitatea să aibă parte de mult timp de joacă! Jocul îl ajută pe cel mic să își exprime sentimentele de bucurie, încântare și mai ales plăcere. Cel mic se va bucura să se joace în nisip, în apă sau cu alți copii.
  • Petreceți timp făcând activități artisitice: desenatul spre exemplu, este o modalitate prin care veți reuși să îi stimulați imaginația celui mic și să îl ajutați să învețe formele și culorile de care vorbeam mai sus.
  • Citește-i! Preșcolarii nu pot citi singuri, însă asta nu înseamnă că nu se vor bucura și nu îi încântă poveștile. Seara, înainte de culcare, acordă puțin timp cititului!
  • Gătiți împreună. Astfel, cel mic va reuși să se documenteze: va învăța culorile îngredientelor, va reuși să facă diferența între alimente (va pune spune care este o roșie și care este un dovlecel) și mai mult decât atât, se va obișnui cu mâncarea sănătoasă!

 

My title page contents