Sfaturi pentru a învăța mai bine de la distanță. Cum să-ți ajuți copilul

În cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a învăța mai bine de la distanță. Sfaturi pentru părinți și copii. Este important să stimulezi încrederea și creativitatea copilului tău. Prin ​​aprofundare, prin exerciții, copiii și tinerii vor putea să își descopere talentele, să-și dezvolte plăcerea de a învăța și să-și sporească capacitatea de autodisciplină. De exemplu, învățând să-și acorde timp, să urmeze reguli. Înainte de toate, este esențial pentru copii să-și hrănească motivația, să caute întotdeauna sensul și utilitatea a ceea ce studiază.

În urma schimbărilor determinate de COVID-19, copiii sunt nevoiți să învețe parțial sau total de la distanță. Predarea online se folosește de numeroase instrumente tehnologice, care joacă un rol fundamental în eficientizarea procesului de învățare. Și care, evident, necesită abilități de utilizare pe care nu le are toată lumea.

În cazul copiilor – în special al elevilor din clasele primare – învățarea la distanță necesită adesea prezența și ajutorul familiei. Aceasta joacă acum rolul de intermediar între solicitările școlii și procesul de învățare al copiilor.

Părinți: prezenți sau nu în clasa virtuală?

Școala online generează pentru unii părinți stări de anxietate și frustrare, deoarece nu se simt întotdeauna la înălțimea cerințelor și nu sunt capabili să își susțină copiii în cel mai bun mod. Adesea, nu numai elevii, ci și familiile se confruntă cu o nouă provocare. Acest lucru necesită, de asemenea, ca părinții să-și activeze la rândul lor un proces de învățare, deoarece trebuie să se familiarizeze cu instrumentele și operațiile necunoscute până acum.

Mai mult, părinții trăiesc atmosfera și emoțiile testelor și ale sarcinilor date copiilor. În învățământul la distanță, părintele este aproape fizic de copil și, de multe ori experimentează cu o intensitate mai mare tot ceea ce are legătură cu lumea școlii.

Cum să-i ajuți pe copii în procesul de învățare de la distanță

Acest lucru generează anxietate pentru unele familii, precum și multe întrebări: când ar trebui să fiu aproape de copilul meu? Îl las să se descurce singur, asumându-și riscul de a greși sau îi ofer sprijin deplin urmărindu-l pas cu pas?

Iată, deci, câteva sfaturi pentru a învăța mai bine de la distanță. 6 sfaturi pentru a studia acasă cu copiii tăi

Ajută copilul să-și organizeze spațiul de lucru

Trebuie să aibă un birou (o masă) suficient de mare pentru a conține materialul necesar (calculator, cărți, caiete,) și să învețe să-l organizeze așa cum fac deja pe banca de la școală.

Stabilește-i timpul de lucru

Ținând cont de cererile profesorilor, alternează studiul cu pauzele, astfel încât atenția (care nu este constantă, dar fluctuantă) poate găsi impulsul necesar pentru a face față sarcinilor necesare. Folosește un cronometru sau un ceas pentru a menține timpul: ex. 25 de minute de studiu, 5 minute de pauză. Un timp marcat ajută la reglarea studiului. De fiecare dată când copilul a reușit să-și mențină concentrarea, marchează un plus pe o foaie, iar de fiecare dată când nu a reușit, notează cu un minus. Așa că, în final, vei putea vedea și analiza dacă timpul a fost bine gestionat.

Gestionează-ți grijile departe de copil

Dacă situația actuală te îngrijorează (de exemplu, deoarece copilul tău a pierdut o parte din predare sau poate crezi că modul online nu a îndeplinit pe deplin nevoile elevilor), încearcă să nu pui această „povară” pe umerii copilului. Copiii știu să perceapă starea de spirit a părinților foarte bine și preiau emoțiile și grijile acestora. Dacă ești un părinte îngrijorat, discută cu profesorii din școală sau cu oameni de încredere. Important este ca acest lucru să nu afecteze educația copilului. Când nu ai o reală problemă de dezbătut, încearcă să stai deoparte de grupurile WhatsApp ale părinților, care, de cele mai multe ori, în loc să-ți ofere un ajutor, mai rău îți alimentează grijile.

„Întâlniri” cu colegii în sala de clasă virtuală

Învățarea la distanță are și funcția importantă de a menține comunitatea clasei „vie”, permițându-le elevilor să-și continue relația de prietenie și colegialitate. A-și vedea colegii pe ecranul computerului, a putea conversa cu ei sau a împărtăși o metodă de lucru, îi ajută cu siguranță pe cei mici să se simtă, chiar și izolați, parte a unui grup. Acest lucru este fundamental, nu numai pentru succesul predării (care, după cum arată studii recente, este cu atât mai eficient atunci când este construit de un grup), ci și pentru bunăstarea socio-emoțională a copiilor.

Fără distracții

Când studiază, copilul trebuie să lase deoparte telefonul mobil, televizorul sau orice sursă care i-ar putea distrage atenția. Evident, copiii mai mari pot răspunde mesajelor de pe grupul clasei sau pot asculta o melodie în timp ce scriu, dacă asta îi relaxează.

Cititul cu voce tare

Citirea cu voce tare este foarte utilă. Creierul nostru absoarbe informații atât vizual cât și audibil, astfel încât ne ajută să ne pregătim pentru expunerea orală.

Scrisul de mână

Este esențial pentru copil sau pentru oricine studiază, să ia notițe în timpul studiului. Scrierea manuală ne ajută să memorăm, iar dacă folosim culori, simboluri și desene, cu atât mai bine!

Împărțirea lucrării în capitole

Pentru a studia în cel mai eficient mod, este important pentru copil să-și stabilească (ajutat de părinte în cazul în care e prea mic) obiective concrete și măsurabile. Studierea pe capitole, puțin câte puțin, verificarea treptată a informației studiate, ajută la memorare.

 

.

 

 

My title page contents