ce faci când copilul nu vrea la școală

Ce faci când copilul nu vrea la școală? Încerci să îți păstrezi calmul, să îi vorbești ușor dar serios în același timp și să rezolvați împreună problema!

 

Sigur, aceasta ar fi varianta ideală, însă dimineața, când tu și partenerul tău vă grăbiți să mergeți la serviciu, l-ai îmbrăcat pe cel mic, sunteți gata să ieșiți pe ușă și, dintr-o dată, auzi: „azi nu vreau să merg la școală!”

Oare de ce?

Fiecare părinte, s-a confruntat, măcar o dată cu acest moment, și tot fiecare părinte s-a aflat măcar o dată în situația în care să spună, copil fiind, să spună aceste cuvinte „magice”.

De ce nu vrea copilul la școală?

Potrivit Empoweringparens.com, există câteva motive comune pentru care cei mici refuză să meargă la școală:

  • La școală, cei mici sunt gresați de către colegi și nu își doresc, ori se tem să îi revadă!
  • Întâmpină probleme la teme, teste sau în momentul în care sunt ascultați, notele lor nu sunt printre cele mai mari și simt că eșuează, motiv pentru care își doresc să renunțe la școală!

Cand si cum copilul nu vrea la școală?

  • Au probleme când vine vorba de autoritate și respectarea regulilor. Anumiți copii sunt extrem de răsfățați, motiv pentru care nu se pot acomoda cu reguli precum: mergi la toaletă doar în pauză, nu vorbțeti în timpul orelor, etc.
  • Stările de anxietate sunt în general o altă problemă: anumiți copii se pot teme că nu îi va lua nimeni de la școală, că nu sunt bine pregătiți la anumite materii sau că vor fi persecutați de către profesori.

Ce faci când copilul nu vrea la școală?

Rezolvă problema direct de la sursă!

Uneori, este o problemă faptul că cel mic nu poate rezolva singur această problemă! Spre exemplu, unul dintre motivele pentru care copilul tău refuză să meargă la școală sunt notele mici. În acest caz, el și-ar dori să devină un model pentru colegii lui, însă nu este un elev priceput și rămâne în urmă! Cum poți proceda? Aceasta este una dintre problemele care nu se rezolvă categoric singure și pe care cel mic nu le poate rezolva!

Afla!

Ar fi bine să petreci puțin timp vorbind cu cel mic. Încearcă să afli care este motivul pentru care refuză să meargă la școală. Pentru început spune-i că ești alături de el, indiferent cât de complicată ar fi situația și că poate avea oricând încredere în tine.

Ce faci când copilul nu vrea la școală? Găsești soluții!

Pentru început, privește-i pe oamenii care lucrează la școala celui mic drept colegii tăi de echipă! Învățătoarea, profesorii și îngrijitoarele te pot ajuta foarte mult atunci când vine vorba de astfel de probleme. Spre exemplu, dacă bănuiești că cel mic este agresat în timpul pauzelor, poți ruga un adult din personalul școlii să îl urmărească cu atenție.  Discută cu profesorii și lucrați ca o echipă, va fi spre binele tuturor! Mai mult decât atât, în cazul în care nu știi ce ai putea să mai faci în legătură cu refuzul copilului tău, profesorii pot veni cu idei noi și eficiente!

Acordă-i timp copilului tău!

Comportamentul celui mic nu se va schimba peste noapte! Trebuie să ai răbdare și să fii alături de copilul tău. Puteți începe împreună să urmați câteva reguli și câteva sfaturi, care îș vor ajuta pe cel mic să iubească școala.

Timp special

De exemplu, în cazul în care, copilul tău refuză să meargă la școală pentru că nu se simte pregătit și crede că va rămâne în urmă cu temele, el va avea nevoie de timp, în care să se recupereze și mai ales să recapete încrederea în forțele proprii. Însă, dacă veți exersa acasă, copilul tău își va da seama treptat că a recuperat o parte din materii, și va fi mai pregătit să înfrute testele de la școală.

Gândește întotdeauna pozitiv și încurajează-l pe cel mic!

Este extrem de important să apreciezi efortul copilului tău etapă cu etapă. De fiecare dată când cel mic are nevoie de susținere, încurajează-l și ori de câte ori vezi ca a realizat progrese laudă-l.

Fii acolo!

Pentru copilul tău va fi foarte important ca cineva să îi laude și să îi aprecieze eforturile. Ori de câte ori observi un progres la învățătură laudă-l. Mai mult decât atât, arată-i că ești mândră de fiecare dată când vezi că merge la școală fără să se plângă!

Încarcă-te cu răbdare!

Dacă observi că problemele celui mic încă nu au dispărut, nu îți pierde răbdarea! Este extrem de important să menții o relație stabilă între tine și copil, astfel el va fi sincer și nu îți va ascunde nimic.

În schimb, dacă tu îți pierzi răbdare și vei deveni irascibilă sau vei folosi un ton gresiv, copilul tău s-ar putea să se simtă stânjenit. El se va inhiba și nu vei mai putea să ai o discuție sinceră!

 

My title page contents