Creierul feminin versus creierul masculin. 6 diferențe

Creierul feminin versus creierul masculin. Există diferențe între creierul unui bărbat și creierul unei femei? Da, există unele diferențe și trebuie să le cunoști pentru a-ți înțelege mai bine partenerul.

Mai mult de 99% din codul genetic al bărbaților și femeilor este exact același. Dintre cele 30.000 de gene din genomul uman, variația de mai puțin de 1% dintre cele două sexe este mică. Această diferență procentuală afectează însă fiecare celulă mică din corpul nostru. Aceasta este o realitate verificată de diverse studii neuroștiințifice: fiecare celulă a unui bărbat este absolut masculină, iar fiecare celulă a unei femei este absolut feminină.

Această diferență se reflectă și în creier. În ciuda faptului că sunt mai mult de 99% identice, zonele neuronale și circuitele creierului implicate în rezolvarea problemelor și a conflictelor, procesarea limbajului și modul de abordare a stresului sunt diferite.

Printre altele, creierul feminin are:

  • cu 11% mai mulți neuroni decât creierul masculin în zonele de limbaj și ascultare;
  • zone legate de emoții și memorie, situate în hipocamp, mai mari decât la bărbați;
  • are mai puține circuite neuronale în amigdală, o zonă a creierului în care se activează răspunsurile la pericol sau se generează comportamente agresive.

Bărbații:

  • folosesc cele mai analitice zone ale creierului pentru a lua decizii, în timp ce femeile se bazează mai mult pe partea emoțională;
  • zona creierului în care este generată anxietatea este de patru ori mai mică la bărbați.

Așadar, cum se manifestă aceste distincții neurobiologice la nivel de conduită? Există, deci, un mod masculin și feminin de a comunica?

Creierul feminin versus creierul masculin: Diferite, dar complementare

Constituția neurologică și biologică exercită o influență considerabilă asupra comportamentului persoanei. După cum am văzut, a fi bărbat sau a fi femeie implică a avea o constituție diferită și o serie de atitudini distincte care variază, de asemenea, în funcție de vârsta fiecărui individ.

Emoții versus obiective

Femeile funcționează mai mult prin emoții. Din acest motiv, „a se simți bine” cu oamenii pe care îi iubesc este de o importanță fundamentală pentru fericirea lor. O femeie, de exemplu, nu se poate bucura de o zi, dacă s-a certat cu iubitul/soțul sau cu mama ei. Dacă combinăm acest lucru cu capacitatea sa de a-și aminti chiar și cele mai mici detalii, consecințele unui moment rău sunt mai grave. Ea nu se va odihni ușor până când problema nu va fi rezolvată. Bărbații, pe de altă parte, sunt mai puțin emoționali și se concentrează mai mult pe obiective, pe atingerea obiectivelor lor.

Proces versus Proces-Scop

Deoarece femeile sunt mai emoționale, ele se bucură de călătorie mai mult decât de succesul obiectivului atins. Bărbații își concentrează așteptările pe realizarea a ceea ce și-au propus să facă. Din acest motiv, este mai frecvent să vezi o femeie care merge într-un centru comercial uitându-se la magazine fără a urma o direcție definită, decât un bărbat, care va merge direct la locul de unde să cumpere ceea ce are nevoie și se va întoarce cu aceeași viteză. Pentru femeie este mai important că se bucură de proces.

Teamă versus Separare

Este o diferență importantă la nivel de conduită. Pentru femei, fiind mai emoționale, este foarte greu să se detașeze de lucruri. Din acest motiv, de exemplu, este mult mai dificil pentru ele să-și reia viața profesională după ce au devenit mame. A-ți lăsa copilul acasă poate deveni cea mai grea pedeapsă; odată ajunsă la locul de muncă, femeia se va gândi întotdeauna la tot ce a mai rămas acasă. Bărbații, pe de altă parte, pot merge la birou și pot deconecta de la tot ce e acasă fără nici cel mai mic sentiment de vinovăție; asta deoarece, creierul uman funcționează mai mult ca o serie de compartimente separate, aranjate într-un mod schematic.

Din acest motiv, atunci când se află în compartimentul „de lucru”, el nu se află în compartimentul „prietenă” sau „familie”. Femeia, pe de altă parte, fiind mai puțin capabilă să se detașeze de ceea ce se întâmplă în jurul ei, păstrează totul cu ea, tot timpul. De exemplu, este mult mai dificil pentru ea să rămână în fața televizorului și să adoarmă. Bărbatul poate dormi fără probleme, chiar dacă „arde casa”. Pentru că în acel moment se află în compartimentul „relaxare”, iar acesta este scopul său.

Femeia caracatiță

Din ceea ce s-a spus putem deduce de ce femeile pot face o mie de lucruri în același timp și cu mare pricepere. Imaginați-vă că mama a patru copii se poate concentra pe un singur lucru la un moment dat.

Pentru bărbați, deoarece caută obiectivul și gândesc separat, este foarte greu să se ocupe în același timp de bucătărie, copii, să răspundă la telefon și să pună mașina de spălat. Dacă adăugăm la toate acestea și teama, atunci putem înțelege de ce femeile sunt din ce în ce mai obosite; și cred că dacă nu fac anumite lucruri, nu le va putea face altcineva (sau nimeni altcineva nu le va face la fel de bine ca și ele). Capacitatea lor de a delega este mai mică, astfel încât stresul este mai mare.

Cuvinte versus tăcere

Cel mai eficient mod pentru o femeie de a rezolva un conflict este de a vorbi. De aceea, aceasta va merge la o cafea cu o prietenă pentru a vorbi ore în șir, sau poate spune aceeași poveste de mai multe ori unor persoane diferite; de asemenea, poate rămâne lipită de telefon sau poate sta de vorbă pentru o perioadă infinită de timp; lucru pe care bărbații îl fac în general doar pentru a ajunge la acorduri concrete. În timp ce femeia vorbește, ea clasifică problemele și apar soluții.

Bărbatul, pe de altă parte, vorbește doar atunci când a rezolvat deja conflictul, când se știe deja dacă a avut succes sau nu. Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că bărbatul, atunci când se află într-un moment de stres considerabil din cauza unor probleme, poate răspunde cu „Nimic” dacă este întrebat ce se întâmplă. Este mai bine să nu insiști și să aștepți până când acesta este dispus să vorbească.

Creierul feminin versus creierul masculin: Timp liber

Așa cum am menționat mai sus, pentru femei e mai greu să renunțe, să delege. Din acest motiv, este mai complicat pentru ele să-și ia timp liber, fără să se simtă vinovate, pentru a se relaxa. În schimb, exact opusul se întâmplă cu bărbații. Un bărbat poate dormi liniștit în timp ce copiii lui se joacă și nu se întâmplă nimic. Până când femeia se enervează pentru că i se pare nedrept că se poate relaxa așa fără să-i pese de altceva.

Este important ca femeile să învețe să-și caute un timp de odihnă, să fie cu prietenii, să meargă la o plimbare, fără să se streseze cu privire la tot ceea ce se poate întâmpla în timpul absenței lor. Femeia trebuie ajutată să nu se simtă vinovată atunci când își ia un moment pentru ea însăși; astfel încât să se poată relaxa cu adevărat și să plece acasă mai relaxată decât atunci când a ieșit.

Așadar, pe scurt, diferențele dintre bărbați și femei sunt multe. Dincolo de a învăța să comunici, este esențial ca acest dialog între doi oameni să fie onest. Pe lângă cuvinte, gesturile și manierele frumoase sunt importante. Dacă reușești să introduci aceste ingrediente, relația de cuplu, cu siguranță, se va maturiza; în plus, veți avea parte de o comunicare bună și momente frumoase împreună.

My title page contents