Vrei să descoperi tehnici pentru o memorie mai bună? Memoria poate fi comparată cu un vas imens în care sunt inserate toate experiențele și cunoștințele noastre. Memoria noastră are un potențial surprinzător pe care, din păcate, nu îl vom folosi niciodată fără să cunoaștem cele mai funcționale strategii pentru a le accesa.

Sinestezia este un fenomen în care experiența unui sens (de exemplu viziunea) stimulează altul (de exemplu auzul). Acest fenomen poate fi un ajutor asociativ important pentru memorie, conform studiilor făcute de specialiști.

Tehnici pentru o memorie mai bună. Cele 3 secrete ale unui mnemonist pentru a dezvolta o memorie de fier

Titlul mnemonist (derivat din termenul mnemonic), se referă la un individ cu capacitatea de a-și aminti și de a aminti liste neobișnuit de lungi de date, cum ar fi nume necunoscute, liste de numere, etc. Durata păstrării superioare poate fi de câteva minute, ore, zile sau decenii.

Tehnicile de instruire a memoriei, numite și mnemotehnică, se bazează în principal pe 3 legi:

  • Fotografii;
  • Emoții;
  • Asocieri.

Aceste trei principii sunt un ajutor valid pentru consolidarea informațiilor noi și stocarea acestora în memoria pe termen lung. Adică memoria în care amintirile și noțiunile se instalează mai mult de 10 minute.

1. Tehnici pentru o memorie mai bună. Fotografii

Psihologul Tony Buzan a demonstrat abilitățile extraordinare ale memoriei fotografice într-un experiment în care oamenii au putut să-și amintească până la 1000 de fotografii. Obiceiul vizualizării presupune o îmbunătățire mare a creativității și imaginației, îmbunătățește memorarea și pregătește mintea pentru obiectiv.

Cum ar trebui să fie imaginile?

  • În mișcare. Crează imagini tridimensionale, deplasându-te în spațiu pentru a le face mai vii. Poți utiliza, de asemenea, mișcarea pentru a menține fluxul de asocieri sau pentru a-ți aminti acțiunile;
  • Colorate. Culorile ajută memoria;
  • Disproporționate. Exagerează dimensiunea unei părți a imaginii sau a unui obiect;
  • Multisenzoriale. Folosește-ți toate simțurile, nu doar ochii. Nu uita, că aceste imagini pot conține, de asemenea, sunete, mirosuri, gusturi, mișcări și sentimente.

2. Tehnici pentru o memorie mai bună. Emoții

Vizualizarea imaginilor care sunt incapabile să ne capteze emoțiile ar fi inutil, pentru a ne aminti că este esențial să alegem imagini cu potențial emoțional. De fapt, amintirile care sunt cele mai ușor accesibile pentru memoria noastră sunt cele emoționale. De exemplu, când ai învățat să mergi cu bicicleta. Pentru a antrena memoria, emoțiile pot fi induse urmând aceste reguli:

  • Ridicol și comic. Folosește umorul când vrei să reții ceva, lucrurile distractive sunt mai ușor de reținut;
  • Paradoxal și absurd;
  • Exagerare;
  • Vizualizează povești bizare. Vizualizare creativă bazată pe emoții.

O modalitate de a folosi imaginația pentru a ajuta memoria este să „încadrezi” elementele listei într-o poveste. Chiar și lista de cumpărături poate fi transformată într-o poveste… amuzantă! O tehnică pe care o poți folosi pentru a depăși această provocare sunt jocurile de cuvinte.

3. Tehnici pentru o memorie mai bună. Asocieri

Sistemul asociativ este fundamental pentru funcționarea creierului. De fapt, asocierea este un mod natural pe care mintea noastră îl folosește pentru a stoca informații.

Hărțile mentale sunt o metodă bună prin care să conectezi idei creând o perspectivă vizuală asupra diferitelor conexiuni. Asociază locuri, mirosuri, povești, asociază cuvinte cu imagini, folosește abrevieri.

 

My title page contents