Alcoolul afectează memoria. Efectele negative ale alcoolului asupra memoriei și învățării

Alcoolul afectează memoria. Efectele negative ale alcoolului asupra memoriei și învățării

Alcoolul afectează memoria, o confirmă studiile și realitatea. Un aport modest de alcool este dăunător creierului, deoarece reduce producția de neuroni. Și afectează plasticitatea (capacitatea creierului de a se adapta și reorganiza permanent sub efectul stimulilor din mediu) creierului structural, conform unui studiu realizat de Universitatea Rutgers .

 

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul științific Neuroscience, sugerează că, creierul poate fi afectat în producția celulară. Care ar fi redusă cu 40%. Mai ales dacă persoana consumă alcool mai puțin în timpul săptămânii și bea mai mult la sfârșit de săptămână.

Chiar și consumul moderat de băuturi alcoolice se poate transforma în consum de alcool, fără ca persoana să observe, a comentat Anderson autorul studiului. Pe termen scurt pot apărea daune motorii sau funcționale imperceptibile. Dar pe termen lung acest tip de comportament ar putea avea efecte foarte negative asupra învățării și memoriei.

Testele de evaluare a impactului alcoolului, în limita a 0,08% – care este limita legală tolerabilă pentru conducerea unui vehicul în SUA și în alte țări – a fost efectuată pe un model animal. Doza de alcool a fost comparată cu cea care ar fi obținută pentru o ființă umană în urma unui consum de 3-4 băuturi pentru femei și 5 pentru bărbați.

Studiul și testele arată că la rozătoarele care „beau” a existat o reducere de aproximativ 40% din celulele nervoase produse în hipocampus.

… regiunea creierului în care se nasc neuroni noi și care este conectat la diferite moduri de învățare și funcții. Tinerii care beau alcool în mod regulat prezintă un risc crescut de a-și pierde, pe termen lung, din capacitatea de memorare. Este concluzia unui alt studiu realizat de cercetătorii spanioli de la Universitatea Santiago de Compostela. Studiul arată că alcoolul afectează hipotalamusul, o componentă importantă a creierului uman care face parte din sistemul limbic. Și joacă un rol major în consolidarea informaţiilor din memorie, informează Daily Mail.

Anderson concluzionează că un consum de alcool, mai ales zi cu zi, poate fi mai dăunător pentru sănătatea creierului decât cred oamenii astăzi.

Alcoolul afectează memoria. Memoria de lungă durată este împărţită în două:

  • memorie declarativă – în care sunt stocate faptele;
  • memoria procedurală – care ne amintește cum să facem anumite lucruri din reflex. Exemplu: legatul șireturilor. Cercetătorii spanioli au reușit să găsească, în urma studiului, dovezi clare ale faptului că alcoolul afectează memoria.

 

My title page contents