Astăzi ne vom îndrepta atenția către beneficiile lăptișorului de matcă.

Absolut toate produsele stupinei sunt de-a dreptul miraculoase. Albinele, aceste vietăți atât de mici, sunt capabile de lucruri de-a dreptul mărețe! Astăzi ne vom îndrepta atenția către beneficiile lăptișorului de matcă.

 

Este impropriu să atribuim producerea acestui lăptișor reginei stupului, matca. În realitate el este produs de albinele tinere, matca fiind cea care se hrănește cu el. Privilegiată poziție, deh… Din fericire, ”majestatea-sa” ne mai lasă și nouă, bieților muritori, ocazia de a ne bucura de beneficiile lăptișorului de matcă.

O comoară într-un strop

Ca și aspect, lăptișorul de matcă este o substanță vâscoasă de culoare alb-gălbui, cu aspect perlat și gust acrișor, puternic astringent. Potrivit celor care i-au cercetat compoziția, lăptișorul de matcă este un cocktail de substanțe nutritive: proteine și minerale, grăsimi, carbohidrați și vitamine. Mai tehnic vorbind, această adevărată comoară conține apă (66,05%), proteine (12,34), zaharuri – glucoză și fructoză (12,43%), acizi grași saturați (5,46%), substanțe anorganice (0,92%), substanțe neidentificate (2,80%). La proteine trebuie menționate albuminele și globulinele, iar dintre minerale potasiul, calciul, fosforul, magneziul, fierul, sodiul, zincul, cobaltul, sulful, cromul sau bismutul. Fără a fi singura vitamină conținută de lăptișorul de matcă, vitamina B (de fapt întreg complexul de vitamine B) iese în evidență din punct de vedere al cantității.

Beneficiile lăptișorului de matcă

Fără nicio rezervă, lăptișorul de matcă poate fi considerat și superaliment, și supermedicament. Proprietățile sale se referă în primul rând la sănătatea organismului, dar în egală măsură și la menținerea frumuseții. Așadar, este recomandat atât copiilor cât și adulților din următoarele motive:

  • sporește capacitatea de autoapărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu, ceea ce îl face un redutabil imunostimulent: se recomandă urmarea a două cure pe an, în anotimpurile de tranziție (primăvara și toamna), când predispoziția la răceli este crescută
  • îmbunătățește memoria, puterea de concentrare și viteza de reacție;
  • crește considerabil rezistența organismului la efort, atât fizic cât și intelectual;
  • ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular prin faptul că poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge;
  • echilibrează nivelul de zahăr din sânge, fiind de mare ajutor pentru persoanele cu diabet;
  • protejează celulele hepatice și ficatul;
  • reduce disconfortul creat de problemele inflamatorii;
  • conținutul ridicat de antioxidanți îl recomandă în prevenția bolilor neurovegetative, printre care și mult temuta boală Alzheimer;
  • crește cu 30% motilitatea spermatozoizilor, reglează nivelurile hormonale la femei menținând totodată și sănătatea uterului și a ovarelor; toate aceste lucruri i-au adus reputația de a avea o influență asupra fertilității;
  • stimulează producția de lapte la mamele care alăptează;
  • ameliorează simptomele menopauzei.

Elixirul tinereții

Industria cosmetică nu a trecut nepăsătoare pe lângă lăptișorul de matcă. Astfel, există mai multe astfel de produse care îl folosesc tocmai penru uimitoarele sale virtuți. Având capacitatea de a stimula producția de colagen, a fost aproape natural să fie inclus în creme și măști. Așa că efectul asupra pielii este de a-i oferi sănătatea și strălucirea, împiedicând cât mai mult posibil apariția semnelor de îmbătrânire. Sau chiar diminuându-le atunci când ele deja există.

My title page contents