Dieta Pegan. Cum funcționează și ce contradicții implică

Ai auzit sau ai ținut vreodată dieta Pegan? Este o dietă ce se bazează pe o combinație neobișnuită între Paleo ​​și Vegan. Dar să aflăm ce este de fapt, ce ne permite să mâncăm, ce trebuie să excludem din alimentație și ce contraindicații are.

 

În ultimii ani, atât dieta vegană (care elimină toate proteinele de origine animală) cât și dieta paleo (care se bazează tocmai pe un consum ridicat de proteine ​​animale) au câștigat încrederea multor oameni din întreaga lume. Dr. Mark Hyman de la Centrul Clinic de Medicină Funcțională Cleveland din Statele Unite a reușit să integreze propunerile ambelor diete prin elaborarea dietei Pegan în 2015.

 

Dieta Pegan. Cum să combini alimentele vegetale cu cele bogate în proteine?

Ideea din spatele dietei Pegan este de a elimina complet din viața ta alimentele procesate și industriale. Precum și zaharurile și făinoasele în favoarea alimentelor vegetale, a alimentelor bogate în proteine ​​și a grăsimilor sănătoase. În realitate, produsele alimentare de origine animală nu sunt complet excluse. De fapt, ele pot fi consumate atâta timp cât provin din ferme ecologice.

Prin urmare, dieta Pegan nu este o dietă vegană sau chiar o dieta bogată în proteine, cum ar fi Paleo. Dar este o dietă săracă în carbohidrați, care acordă mai multă atenție originii ingredientelor, inclusiv a proteinelor animale. De reținut că, alimentele prelucrate oferă corpului nostru câteva substanțe nutritive, în loc de un procent ridicat de zaharuri, ingrediente artificiale, cum ar fi coloranți, conservanți și substanțe de ameliorare a aromei. Și, în plus, toate acestea sunt una dintre principalele cauze ale obezității în lume.

Consumul de carbohidrați și zaharuri este de asemenea redus la un nivel minim pentru stabilizarea zahărului din sânge. Dieta Pegan propune, în esență, alegerea cât mai mult posibil a alimentelor locale și organice. Pentru a evita substanțele chimice, aditivii și pesticidele.

Dr. Hyman consideră că această dietă este excelentă nu numai pentru scăderea în greutate, ci și pentru scăderea colesterolului. Reducând riscul de diabet și de boli cardiovasculare.

Dieta Pegan. Ce să mănânci?

Cei care urmează dieta Pegan sunt sfătuiți să consume unele alimente mai mult decât altele. În fiecare zi, dieta ar trebui să includă în mod special:

Fructe și legume: alimentele vegetale ar trebui să reprezinte aproximativ 75% din ingestia de alimente. În practică, fructele și legumele ar trebui să reprezinte 2 sau 3 porții din ceea ce e pe masă.

Proteine: cerința privind proteinele (de 25% din totalul alimentelor în cazul unei diete Pegan) ar trebui să fie atinsă prin consumul de proteine ​​animale (carne, ouă de la găini care se hrănesc cu iarbă, crescute libere și pești cu niveluri mai scăzute de mercur). Dar și prin consumul de proteine ​​de origine vegetală, cum ar fi nuci, semințe și leguminoase. Aportul de proteine ​​este totuși redus în comparație cu dieta Paleo. Protagoniștii adevărați ai meselor sunt, în principiu, legumele, în timp ce carnea ar trebui să fie doar un fel de contur.

Grăsimi bune: este important, de asemenea, aportul de alimente care conțin grăsimi bune sau alimente bogate în omega-3. Cum ar fi unele tipuri de pește, semințe de in, nuci, avocado, măsline etc. Este permis totuși, un procent redus de grăsimi saturate.

Dieta Pegan. Ce trebuie evitat?

În schimb, ar trebui să limitezi sau chiar să eviți:

Uleiul vegetal bogat în Omega 6: cum ar fi ulei de canola (un soi de rapiță), soia și porumb, care urmează să fie înlocuit cu surse de omega 3.

Glutenul și cerealele: această dietă elimină glutenul și sugerează limitarea cerealelor sau pseudocerealelor fără gluten. Cum ar fi quinoa, orezul brun, ovăzul și amarantul, care trebuie consumate rar și în cantități mici (1/2 cană sau mai puțin la o masă).

Laptele și produsele lactate: toate produsele pe bază de lapte de vacă, unt, brânză, iaurt și alte produse lactate ar trebui evitate.

Legumele: consumul de fasole și, în general, de leguminoase ar trebui menținut la un nivel scăzut, care nu trebuie să depășească doza de 1 cană pe zi. Evită, de asemenea, să consumi soia.

Dieta pegan. Contraindicații ale dietei Pegan

  • Scopul dietei Pegan ar fi acela de a lua punctele forte din principiile paleo și vegan, pentru a crea un nou plan alimentar mai moderat și mai sănătos decât ambele luate individual. Dar oare reușește cu adevărat?
  • Pe de o parte, fără îndoială, scopul acestei diete de a elimina complet alimentele procesate, în favoarea unei diete formată din alimente proaspete, organice este un plus; dar rămân dezavantaje clare: această dietă elimină aproape complet hidrații de carbon și promovează în continuare o dietă în care proteinele animale sunt prea prezente.
  • În plus, ceea ce funcționează pentru o persoană nu poate să funcționeze pentru alta. Prin urmare, sfatul rămâne întotdeauna să te bazezi pe recomandările unui specialist nutriționist. Pentru a-ți personaliza dieta conform nevoilor tale.
My title page contents