Candidoza - când poate crea în mod real probleme?

Candidoza vaginală este numai unul dintre tipurile de infecție pe care le produce ciuperca numită Candida Albicans. Nu este o boală cu transmitere sexuală – poate să apară și la femeile care nu sunt active sexual! – ci o proliferare necontrolată a acestei ciuperci (care există în organism în mod normal) la schimbarea condițiilor de mediu în care trăiește.

 

Apariția candidozei poate avea multiple cauze. Poate fi vorba despre un tratament îndelungat cu antibiotice (care distrug și bacteriile bune ce țin sub control înmulțirea ciupercilor în organism) sau corticosteroizi, de infecții urinare netratate care s-au cronicizat, de administrarea de anticoncepționale/terapii hormonale sau de o imunitate scăzută. De asemenea, infecția mai poate avea și factori favorizanți nonmedicali precum purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice, de pantaloni foarte strâmți (care determină înmulțirea bacteriilor ca urmare a faptului că nu permit pielii să respire) sau utilizarea de săpunuri și geluri de curățare cu ingrediente iritante. Chiar și stresul, igiena deficitară sau o alimentație incorectă pot favoriza apariția candidozei.

Candidoza – formele severe sunt rare

Simptomele infecției sunt evidente și neplăcute: usturime, senzație de arsură, secreții cu aspect și consistență brânzoasă sau apoasă de culoare gălbui-maronie, miros înțepător, mâncărimi, înroșirea și inflamarea vulvei și a labiilor, disconfort la urinare și în timpul actului sexual.

Candidoza este o afecțiune ușoară, tratabilă, complicațiile fiind destul de rare. În episoadele unice de infectare se prescrie terapie locală cu produse antifungice. Există și cazuri, mai ales când vorbim de prima infectare sau de infectări rare, când nu se instituie niciun tratament, pentru a lăsa organismul să lupte singur împotriva infecției. Dacă vorbim despre tratament, atunci acesta trebuie urma corespunzător, la indicațiile precise ale medicului specialist.

În cazurile rare de recidivă, însă, infecția se manifestă în forme mai severe, care necesită o altă abordare terapeutică.

Candidoza apare în sarcină

Probleme cu adevărat grave de sănătate ca urmare a infecției cu Candida apar dacă sunt prezente și alte patologii precum diabetul, tuberculoza (în care se fac tratamente îndelungate și puternice cu antibiotice), terapia împotriva cancerului sau un sistem imunitar deprimat.

Un caz particular îl reprezintă candidoza de sarcină, când din cauza modificărilor hormonale și a pH-ului vaginal, există o predispoziție pentru acest tip de infecție. Potrivit studiilor, trei din patru femei însărcinate se confruntă cu candidoza. Chiar dacă infecția nu îi provoacă gravidei probleme, riscul este acela că o poate transmite bebelușului, la naștere. În principal din acest motiv, tratarea infecției este absolut necesară.

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents