Diferența dintre răceală și gripă la copii

Frisoane reci, nas înfundat, dureri în gât și tuse. Este răceală sau gripă? Diferența este importantă și pentru faptul că luarea de medicamente fără să ținem cont de tipul de boală de care suferim, este total greșită. Deci, care e diferența dintre răceală și gripă la copii? 

 

Simptomele pot fi similare. De aceea e foarte ușor de confundat o răceală cu o gripă, sau invers. Dar, în realitate, există diferențe: răceala comună apare treptat, în timp ce gripa este bruscă, adesea însoțită de durere, frisoane și febră, care sunt neobișnuite sau rare în răceală.

Diferența dintre răceală și gripă la copii. Gripa

Gripa este de obicei însoțită de simptome ca: febră bruscă și mare sau o stare febrilă și frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, dureri musculare, dureri de cap, oboseală. Și, în unele cazuri, la copii apar vărsături și diaree. De obicei, gripa durează câteva zile sau mai puțin de două săptămâni. Dar se pot dezvolta unele complicații, cum ar fi: pneumonie, bronșită, sinuzită și infecții ale urechii. Medicul poate recomanda adulților antipiretice în 48 de ore de la apariția simptomelor. Copiilor li se administrează paracetamol.

Gripa poate, de asemenea, cauza probleme de sănătate mai grave, cum ar fi astmul sau insuficiența cardiacă. Persoanele cele mai expuse riscului de complicații ale gripei sunt cele în vârstă de peste 65 de ani și bolnavii cronici, femeile gravide și copiii. Semnele gripei la copii: respirație obositoare, ten albăstrui, nevoie redusă de a consuma lichide, apatie, iritabilitate și febră cu erupții. În cazul nou-născuților există, de asemenea, incapacitatea de a se hrăni, dificultate de a respira, plâns fără lacrimi și mult mai puține scutece ude decât de obicei.

Vaccinul antigripal începând cu vârsta de 6 luni

Dacă vrei ca micuțul tău să fie protejat de orice sursă de îmbolnăvire, una dintre cele mai importante măsuri pe care să o iei, este vaccinarea la timp a acestuia. Vaccinul antigripal trebuie făcut între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii decembrie, începând cu vârsta de 6 luni. Medicii recomandă să fie imunizați mai întâi copiii cu afecțiuni cardiovasculare și bronhopulmonare, diabet, imunitate scăzuta, astm, afecțiuni renale sau boli de sânge. Copiii cu vârsta între 6 luni și 4 ani trebuie să facă doua doze de vaccin, la un interval de o lună. Pentru cei mai mari de 4 ani, vaccinul se face într-o singura doză.

Diferența dintre răceală și gripă la copii. Răceală. Simptome

În cazul unei răceli, celui mic începe mai întâi să-i curgă puțin nasul, apoi micuțul va începe să tușească. Poate avea febră, dar nu e obligatoriu. Și dacă apare, nu va fi prea mare (37,5 – 38°C).
Copilașului i se înfundă nasul, strănută și face roșu în gât. Tusea va dura maxim o săptămână, cam cât durează și răceala.

Diferența dintre răceală și gripă la copii. Ce trebuie să faci în caz de răceală?

Înarmează-te cu răbdare. Copiii nu pot lua picături pentru decongestionarea căilor nazale, deoarece acestea pot îngroșa mucusul. Mai bine îi faci o ședință scurtă de aerosoli cu apă termală sau cu soluție salină. De asemenea, trebuie să-i faci spălături nazale de mai multe ori pe zi și să îi administrezi vitamina C.

Ce să nu faci în caz de răceală? Nu folosi multe antibiotice!

O greșeală frecventă a mămicilor, în special a proaspetelor mămici, este să le dea copiilor antibiotice atunci când sunt răciți. Acest tip de medicamente nu sunt eficiente împotriva infecțiilor cauzate de viruși (răceală, gripă și viroză), ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. Dacă cel mic are o formă ușoară de gripă, viroză sau răceală, antibioticul nu doar că nu-l ajută, dar îi poate face mai mult rău decât bine. Atunci când este administrat prea des, organismul se obișnuiește atât de mult cu medicamentul, încât bacteriile devin rezistente la el. Iar când va avea nevoie cu adevărat de antibiotic, acesta nu-l va ajuta.

Dacă însă, apare o suprainfecție, medicul ar putea prescrie un antibiotic. Cu atât mai mult, cu cât cei mici nu știu să sufle nasul, iar mucusul neeliminat poate duce la infecții. Tratamentul cu antibiotic trebuie să dureze cel puțin 5 zile, chiar dacă simptomele dispar. Bacteriile însă, pot fi încă prezente în organism.

 

My title page contents