Papaya: cum se mănâncă și ce beneficii are?

Papaya: cum se mănâncă și ce beneficii are?

Papaya este un fruct cu o mie de calități, care oferă multe beneficii pentru sănătate. Știai că acest fruct este folosit și drept contraceptiv natural? Un fruct exotic cu multe proprietăți, foarte bogat în minerale și vitamine. Papaya poate fi savurată în nenumărate moduri diferite: De la felul întâi până la desert, te poți bucura în fel și chip de acest fruct.

Originară din Mexic și nordul Americii de Sud, papaya este cultivată în țările tropicale. Climatul ideal pentru creșterea sa este, de fapt, căldura umedă. Papaya se coace mai ales în lunile mai calde. În realitate, însă, pomul produce fructe și în alte anotimpuri, motiv pentru care găsim acest fruct aproape întotdeauna.

Cristofor Columb l-a numit „rodul îngerilor”, fără îndoială datorită aromei dulci și texturii suculente care caracterizează fructul.

Valori nutritive la 100 g de papaya:

  • Apă – 88,06 g;
  • Kcal – 43;
  • Proteine – 0,47 g;
  • Grăsimi – 0,26 g, din care saturate 0,081 g;
  • Glucide – 10,82 g, dintre care zaharuri 7,82 g;
  • Fibre – 1,7 g;
  • Calciu – 20 mg;
  • Magneziu – 21 mg;
  • Potasiu – 182 mg;
  • Zinc – 8 mg;
  • Vitamina B2 – 0,027 mg;
  • Vitamina B5 – 0,191 mg;
  • Folat – 37 pg (picograme);
  • Betacaroten – 274 pg;
  • Licopen -1828 pg;
  • Vitamina C – 60,9 mg;
  • Index glicemic 60
  • Colesterol 0 g.

Proprietățile și beneficiile oferite de papaya

Dulce și moale ca untul, papaya este compusă în principal din apă (80%), dar are și o cantitate bună de carbohidrați. Conține multă vitamină C, vitaminele A , E , K, acid folic, magneziu, potasiu, cupru, acid pantotenic, flavonoide. În ciuda gustului dulce, papaya are un conținut mediu de zahăr (30-40 calorii la 100 g). Semințele sunt, de asemenea, comestibile. De altfel, unele dintre proprietățile fructului depind de compoziția semințelor.

Anti-îmbătrânire

Papaya, mai ales când este complet coaptă, conține o cantitate bună de substanțe cu proprietăți antioxidante, cunoscute pentru capacitatea lor de a proteja organismul împotriva îmbătrânirii celulare. Aportul regulat de alimente antioxidante ne ajută să ne protejăm mai bine de bolile care au printre cauze îmbătrânirea celulară, în special tumorile și tulburările cardiovasculare.

Sănătatea inimii

Prin urmare, papaya este un aliat valid pentru sănătatea inimii. Substanțele antioxidante din papaya ajută la prevenirea oxidării colesterolului. Colesterolul oxidat poate forma acele plăci aterosclerotice care deseori provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Mai mult, papaya este o sursă excelentă de fibre. S-a demonstrat că o dietă bogată în fibre ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) din sânge.

Susține sănătatea sistemului gastrointestinal

În special, când nu este complet maturizată, papaya conține papaină, o enzimă care acționează și ajută sucurile gastrice, prin urmare, digestia. Această caracteristică face ca papaya să fie un fruct potrivit de consumat, de exemplu, la sfârșitul unei mese bogate. Fibrele conținute în papaya ajută la regularitatea intestinală. Mai mult, conform studiilor științifice, aceste fibre se leagă de toxinele cancerului de colon, menținându-le departe de țesuturile sănătoase. Așadar, grație acestor calități și a proprietăților antioxidante, papaya poate fi considerată un ajutor valid în prevenirea cancerului de colon.

Cum să alegi și să mănânci papaya

Pentru a cunoaște gradul de coacere al unei papaya este important să verifici mai întâi culoarea acestuia: un fruct la gradul corect de coacere va avea o coajă verde cu niște urme galbene. Cu cât coaja este mai galbenă, cu atât mai mult este mai matur fructul. În plus, fructul trebuie să fie ferm, dar moale la atingere, iar mirosul nu trebuie să fie prea înțepător. Atenție: petele maronii înseamnă un produs nu foarte proaspăt, care poate avea un gust modificat. Dacă găsești doar papaya necoaptă (cu coajă verde), este nevoie să o lași să se coacă acasă pentru câteva zile, dar nu în frigider.

Când e copt, tai fructul în jumătate cu un cuțit și scoți semințele din interior. Apoi îndepărtezi coaja și consumi fructul.

Papaya pot fi consumată la micul dejun pentru a începe ziua cu energie, ca o gustare sau după o masă mare pentru a ajuta digestia. În plus, papaya se pretează foarte bine la prepararea unor smoothie-uri delicioase, fie simple, fie combinate cu alte fructe tropicale, cum ar fi mango sau ananas, sau combinate cu pepene verde sau pepene galben. De asemenea, se pretează bine preparatelor mai sofisticate, cum ar fi salata picantă de papaya sau la prepararea deserturilor. Papaya funcționează, de asemenea, foarte bine asociată cu citrice sau, dintre legume, cu  morcovi. Pentru îndulcire, se folosește zahăr brun și suc de lămâie.

Contraindicații și efecte secundare

Semințele de papaya, consumate zilnic, sunt considerate un excelent contraceptiv natural folosit de secole în multe culturi, în special în diferite țări asiatice. Conform unor studii științifice efectuate pe animale, utilizarea prelungită a semințelor de papaya ar putea duce totuși la infertilitate masculină. Din cercetările efectuate pe iepuri se pare însă că aceasta este o infertilitate reversibilă. De fapt, odată ce a fost oprit aportul, după 45 de zile, iepurii au revenit la starea de fertilitate.

Femeile însărcinate trebuie să fie prudente cu privire la consumul de papaya. Fructul complet copt nu este considerat riscant, dar papaya necoaptă conține multă papeină, o substanță care, pe lângă proprietățile digestive menționate anterior, poate induce contracții uterine. Papaya conține latex, deci poate provoca reacții, chiar și grave, persoanelor alergice la această substanță.

De asemenea, trebuie evitat consumul semințelor în caz de ulcer gastric sau în timpul tratamentelor farmacologice pentru a nu duce la interacțiuni neplăcute.

Nu doar pulpa: se pot consuma și semințele, dar și frunzele!

Majoritatea persoanelor consumă doar pulpa acestui fruct, neștiind că semințele și frunzele pot fi, de asemenea, folosite. De exemplu, în Africa, America Centrală și Asia se folosesc frecvent pentru consum și frunzele de papaya. Acestea se opăresc în apă clocotită, așa cum procedezi în cazul spanacului și le consumi.

Cât despre semințe, aroma lor puternică și ușor amară le face potrivite pentru aromatizarea peștelui și a cărnii, ca alternativă la piper. Curăță-le, lasă-le să se usuce și apoi macină-le. În America Centrală, acestea sunt consumate în mod normal drept suplimente naturale. De asemenea, poți face o infuzie din ele, fierbând semințele măcinate în apă.

În general, e bine să te bucuri de aroma parfumată a fructului proaspăt tăiat. Dacă dorești să păstrezi o parte din fructul deja tăiat și curățat, îl poți ține în frigider, dar nu mai mult de câteva ore.

 

My title page contents