Despre lapte numai de bine…

Laptele este un aliment controversat. Unii il ridica in slavi, altii il denigreaza si il interzic cu desavarsire. Si totusi, care e treaba cu laptele? Este bun sau este de ocolit?

 

 

Dr Mihaela Bilic pe care o admiram si o stimam crede ca produsele lactate si laptele au calitatile lor. „Laptele este unul dintre rarele alimente, in care sunt prezente toate elementele nutritive de baza in proportii optime. Daca ar avea si fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate.”
Un alt atuu al laptelui si produselor lactate? LACTOZA. „Ea este un zahar cu efect probiotic”, afirma doctorita. „Daca zaharul clasic este un dizaharid format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza, zaharul din lapte e tot un dizaharid format din glucoza si galactoza. Asemanatoare si totusi atat de diferite. Fara prezenta fructozei,  glucidele devin sanatoase si nepericuloase pentru silueta!”, crede cu tarie dr Bilic.

Si totusi de ce lactoza? Pentru ca „ are o putere de indulcire de 6 ori mai mica fata de zahar. Plus, are un indice glicemic mic, nu produce secretie de insulina si nu ingrasa”….”Ba mai mult, cu lactoza se hranesc toate coloniile de bacterii din tubul digestiv, ea are efect probiotic favorabil asupra florei intestinale, imbunatateste digestia si creste imunitatea.”, adauga specialista.

Asadar, nu ezita sa iti incepi ziua cu un iaurt sau cu un milkshake. Sau cu un produs derivat din lapte. Pentru ca, daca e sa o ascultam pe dr Blic, in lapte exista si oligozaharide, glucide mai mari decat lactoza, care nu pot fi digerate si ajung in colon. Aici fermenteaza si produc un mediu acid cu rol anti-infectios. Asadar iata ca balanoarea nu e mereu un lucru rau…si nu e bine sa ne grabim cu concluziile legate de cum ne afecteaza laptele.

Indiferent ca e dulce sau acru, sub forma de iaurt sau de branza proaspata, e important sa gasiti o forma de lapte care va face bine…care va place…care va pune in miscare.

My title page contents