Nu imi place sa fac baie

Unii copii mici sunt inspaimantati de momentul baitei, si in loc ca aceasta sa fie una din cele mai placute activitati cu parintii, ea devine o lupta. Il poti invata pe copil sa se simta bine cand face baie luand in considerare urmatoarele aspecte, ne spune Alina Ciocodan de la Smartbox Family.

 

Copilul mic poate simti ca nu are control asupra situatiei, poate sa nu se simta confortabil cu schimbarea de temperatura sau nu agreeaza senzatia de plutire. Cand mai creste, copilul se poate teme cand vede apa scurgandu-se din cada sau se poate teme sa nu alunece cu capul sub apa. Multor copii nu le place sa fie spalati pe cap, sau sa le intre apa in ochi. Ca si in cazul altor frici, oricat de frustrant ni se pare noua parintilor, pentru copil este o situatie dificila care trebuie acceptata si luata in serios. Pentru nou nascuti, poti face experienta baitei mai usoara folosind o cadita mai mica, pentru a-i da copilului senzatia de siguranta si folosind apa cat mai apropiata de temperatura corpului. Iata cateva idei pe care poti folosi pe masura ce copilul creste:

  • Introdu baia treptat, mai intai punand copilul in cadita uscata, spalandu-l doar cu un burete umezit, apoi pune incet incet apa pe fundul caditei.
  • Pune cadita copilului in cada mare inainte de a trece la baia in cada mare.
  • Fa baie impreuna cu copilul in cada mare, inainte de a-i face baie singur. La inceput, tine-l pe copil in brate. Poti folosi apoi un scaunel de baie. Pune pe fundul cazii un covoras antiderapant, care sa-l ajute pe copil sa nu se mai teama ca aluneca sub apa.
  • Ia copilul din cada si chiar din baie inainte de a scoate dopul cazii. Sunetul apei care se scurge si imaginea ei pot fi foarte infricosatoare pentru copiii mici.
  • Foloseste un cozoroc care sa impiedice intrarea apei si a samponului in ochi sau un prosop legat pe frunte. Unii copii prefera sa poarte ochelari de inot.
  • Daca baia este foarte neplacuta pentru copil, incearca sa faci dus impreuna cu copilul, fara a-l pune direct sub jetul de apa.

Atunci cand facem baia un moment pozitiv si gratifiant, este mai probabil ca fricile copilului sa dispara.

  • Alege impreuna cu copilul niste jucarii speciale doar pentru baie sau o spuma de baie care sa-i placa.
  • Daca ai doi copii, lasa-i sa faca baie impreuna. Copilul mai mic il poate vedea pe cel mai mare bucurandu-se de apa si incepe sa faca la fel.
  • Poti folosi baita ca un moment special pe care sa-l petreci cu copilul – canta, povesteste, stropeste-l cu apa, compuneti rime, jucati jocuri speciale doar pentru baie.
  • Schimbati momentul zilei in care faceti baia: dimineata, copiii sunt mai odihniti si mai putin mofturosi.

 

 

 

My title page contents