Aftele bucale. De ce apar și cum se pot trata?

De ce apar aftele și cum se pot trata? Te-ai confruntat vreodată cu această problemă? Dacă da, știi cât de neplăcută e. Aftele apar pe părțile moi ale cavității bucale, cum ar fi limba, cerul gurii și obrajii sau pe partea interioară a buzelor. Leziunile apar ca pete albe, înconjurate de un cerc roșu și pot fi, de asemenea, multiple și recurente. Aceste formațiuni rotunjite au în general un diametru care variază între 2 și 5 mm, dar uneori acestea pot atinge dimensiuni mai mari de 1 cm.

„Stomatita aftoasă” sau „aftoza bucală” este o tulburare enervantă a gurii, caracterizată prin mici ulcerații rotunjite. Printre cauze, care nu sunt încă bine definite, se numără traume, stres, alergii, imunodeficiențe și deficiențe nutriționale.

Cu toate acestea, ulcerele bucale pot semnala boli mai grave, inclusiv boala Crohn, boala celiacă și sindromul Behçet. Foarte frecvente, leziunile afectează 5 până la 60% din oameni, în special în țările dezvoltate.

Ce sunt aftele bucale sau ulcerele bucale și cum se manifestă?

Ulcerele bucale afectează stratul superior al mucoasei bucale, lăsând celulele nervoase expuse. În general, afta este o patologie care se manifestă sub formă de formațiuni de ulcer benigne și necontagioase (spre deosebire de vezicule de herpes) la pacienții sănătoși, inclusiv la copii.

După o mâncărime premonitorie, când are loc debutul aftozei, persoana afectată poate simți de la un simplu disconfort la o durere intensă în locul respectiv. Senzația durează 4-7 zile și poate fi însoțită de stare de rău și, în cazuri severe, de febră și malnutriție. Durerea este exacerbată de frecare, mâncăruri picante și alimente calde și uneori creează dificultăți de înghițire și vorbire, și chiar de concentrare. Diagnosticul se pune urmărind simptomele, și rareori necesită teste de sânge și alergologice. De obicei, aftele se vindecă spontan, fără intervenție chirurgicală, în decurs de 1-2 săptămâni, dar pot reapărea după un timp.

Care sunt cauzele ulcerelor bucale?

  • Îngrijire orală slabă;
  • Răni la gură;
  • Fumat;
  • Stres și scădere a imunității;
  • Mâncare prea condimentată;
  • Modificări hormonale;
  • Deficiențe de vitamine;
  • Intoleranță la anumite alimente;
  • Predispoziție genetică;
  • Alergii.

Cum pot scăpa de ulcerul gurii?

Pentru aftoză nu există tratamente specifice, dar este posibil să se reducă inflamația, durerea și durata acestei afecțiuni. De fapt, poți ușura suferința cu ajutorul unor geluri și paste de dinți, și al apelor de gură speciale, pe bază de dezinfectanți, antibiotice sau cortizon.

În plus, unele plante medicinale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai și Aloe Vera, și tehnicile antistres sunt eficiente. Dacă nu sunt tratate, ulcerele bucale se pot agrava. Deci, cel mai bine este să le tratezi înainte de a deveni și mai dureroase. Cel mai rapid mod de a face acest lucru este de a aplica un strat protector pe aftă. Acest lucru va bloca stimulul extern care poate provoca iritații și infecții suplimentare.

Terapia aleasă trebuie însoțită de îngrijirea orală scrupuloasă și corectă, combinată cu un stil de viață sănătos și, de asemenea, cu o dietă sănătoasă. Pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a ameliora senzația de arsură deranjantă, este recomandabil să eviți consumul de alimente prea condimentate și acide, cum ar fi citricele, condimentele, băuturile prea calde, cafeaua și alcoolul. În schimb, este recomandabil să consumi alimentele bogate în fibre și vitamine, cum ar fi ouăle, carnea, peștele și brânzeturile.

Cum poți preveni aftele bucale?

De obicei, aftele sunt provocate de factori externi precum stresul și traumele accidentale. De aceea nu este întotdeauna posibil să previi astfel de leziuni. Cu toate acestea, este posibil să apelezi la câteva trucuri mici, pentru a preveni aceste neplăceri. Astfel, poți să:

  • Efectuezi curățarea zilnică corectă a cavității bucale;
  • Eviți traumatismele la nivelul gurii;
  • Urmezi o dietă corectă pe bază de fier și vitamine.

În ceea ce privește nutriția, este mai bine să eviți alimentele acide, mai ales dacă ai experimentat deja episoade de afte. De asemenea, este recomandabil să ai grijă atunci când mesteci alimente prea tari sau ascuțite și să eviți guma de mestecat.

În ceea ce privește îngrijirea orală, nu uita să folosești doar periuțe de dinți de dimensiunea potrivită și cu peri moi, pentru a evita iritarea gingiilor. Să folosești paste de dinți delicate și să respecți cu atenție toate regulile pentru o îngrijire zilnică corectă a gurii.

My title page contents