Analiza Beta HcG. Află tot ce trebuie să știi despre acestă investigație!

Analiza Beta HcG. Află tot ce trebuie să știi despre acestă investigație!

Analiza Beta HcG. Tu ce știi despre ea? Ei bine, pentru femeile care nu au probleme de fertilitate, rezultatul banalului test de sarcină, care poate fi achiziționat din orice farmacie, este mesagerul veștii că un bebeluș se află pe drum. Cele care, însă, au fost nevoite să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată, așteaptă – împreună cu noi, medicii – cu sufletul la gură, rezultatul testului Beta HcG.

 

HcG – gonadotropina corionică umană – este un hormon produs de organism în timpul sarcinii. Mai exact, el este produs de celulele formate în placentă, cea care hrănește ovulul fecundat după ce acesta s-a implantat în peretele uterului. Testarea pentru detectarea nivelului acestui hormon se face, de regulă, după 11 zile de la embriotransfer, printr-un test de sânge sau după 12-14 zile printr-un test de urină. Analiza din urină nu oferă informații cu privire la nivelul hormonului în organism, ci doar confirmă prezența lui. Astfel, testarea din urină are doar valoare orientativă, nu și clinică. Pentru ca testul să fie considerat pozitiv este nevoie să se știe și nivelul concentrației hormonului, care trebuie să aibă o valoare între anumiți parametri, ceea ce este posibil doar prin testarea din sânge.

Analiza Beta HcG. Cum și ce indică?

O valoare negativă (sub 5 mlU/ml) semnifică eșecul implantării, deci inexistența sarcinii. Fie embrionii nu au evoluat corespunzător, fie nu au reușit să se implanteze eficient în endometru. O valoare pozitivă (peste 5 mlU/ml) indică reușita implantării embrionilor transferați. Având în vedere faptul că, în sarcină, nivelul hormonului HcG creste rapid în primul trimestru (se dublează la fiecare 48-72 de ore, atinge maximul în săptămânile 8-11 apoi începe să scadă, se stabilizează și rămâne constant pe tot parcursul sarcinii), sunt importante măsurătorile seriate.

Analiza Beta HcG. De câte teste este nevoie?

Chiar și când valoarea beta HcG este pozitivă, un sigur test nu este suficient și nici relevant pentru a stabili evoluția unei sarcini incipiente. Măsurătorile seriate oferă mai multe informații despre eficiența implantării. O sarcină poate debuta cu valori mici ale beta HcG, dar să evolueze cu un ritm foarte bun de creștere, ceea ce se corelează cu o implantare eficientă și o evoluție bună.

Sarcina molară?

Există situații (rare, este adevărat) în care valoarea inițială Beta HcG este foarte mare sau ritmul de creștere este foarte rapid; acest lucru se poate întâmpla, cel mai frecvent, în sarcinile multiple sau în situații patologie cum este sarcina molară.

Sunt și situații în care valoarea inițială a Beta HcG nu are un ritm bun de creștere, adică fie nu se dublează la 48 ore, fie începe să scadă, fie are o creștere bună inițial, apoi rămâne pe loc sau chiar începe să scadă. Aceste lucruri pot însemna:

  • un eșec al implantării (embrionul nu evoluează la stadiul de sarcină clinică evidențiabilă ecografic);

  • o implantare ectopică (extrauterină) care fie se va opri din evoluție și se va resorbi spontan, fie va evolua în afara uterului și va necesita intervenție chirurgicală;

  • o sarcină multiplă inițial (prin implantarea mai multor embrioni), dar în care unul sau mai mulți s-au oprit din evoluție.

My title page contents