Mănâncă sănătos în timpul sarcinii! Este foarte important!

Mănâncă sănătos în timpul sarcinii, pentru că este foarte important! Sarcina este o perioadă specială, la granița dintre disconforturile pe care le implică această stare și seninătatea și bucuria de a-ți purta copilul în pântece. Este o etapă în care o femeie nu mai este singură, ci are în grijă încă o viață. De aceea, în această perioadă, mai mult decât oricând trebuie să urmeze o dietă corectă, pentru sănătatea ei, dar și pentru cea a bebelușului ei.

Prin urmare, sarcina poate fi (sau ar trebui să fie) oportunitatea ideală de a-ți îmbunătăți stilul de viață, dacă încă nu ai făcut acest lucru. Pe de altă parte nu ar trebui să fie experimentată ca o perioadă de „îngăduință” în timpul căreia ai voie să-ți faci toate dorințele alimentare și „poftele”.

Alimentația joacă un rol important în timpul sarcinii, iar alimentația sănătoasă este absolut importantă. Așadar, să vedem cum ar trebui să mănânce o gravidă în perioada celor nouă luni de sarcină!

Mănâncă sănătos în timpul sarcinii. Obiceiuri bune:

  • Consumă leguminoase de cel puțin 3 ori pe săptămână; sunt o sursă valoroasă de proteine ​​vegetale, iar necesarul zilnic este de aproximativ 70-80 de grame;
  • Consumă zilnic fructe uscate, la distanță de mesele principale; acestea sunt bogate în vitamine și minerale esențiale în timpul sarcinii;
  • Asociază legumele proaspete cu carbohidrați și proteine;
  • Consumă regulat cereale integrale și redu cantitatea celor rafinate;
  • Mănâncă pește, dar ai grijă, nu toate tipurile sunt recomandate! Este important să consumi pește, deoarece determină durata gestației. Sstudii recente au arătat că suplimentarea regulată cu Omega-3 funcționează prin reducerea șanselor de naștere prematură;
  • Consumă cât de multe fructe și legume proaspete dorești. Nu uita să le speli bine înainte!
  • Citricele, caisele, cireșele, căpșunile, zmeura și prunele ajută la dezacidificarea sângelui;
  • Alege să folosești uleiul de măsline extravirgin, chiar și pentru gătit;
  • Consumă cantități mici de pâine, cartofi, orez, paste și cereale;
  • Consumă ouă numai când sunt bine fierte și curăță-le bine înainte de a le sparge, pentru a preveni salmoneloza;
  • Bea multă apă, cel puțin 2 litri pe zi.

Eliminați complet:

  • cafea
  • băuturi alcoolice
  • alimente crude (cu excepția legumelor și fructelor)
  • dulciuri industriale.

Ce să consumi moderat sau să eviți de tot:

  • Limitează consumul de cereale rafinate, alege-le pe cele integrale, pentru a combate constipația;
  • Evită alimentele preambalate și conservate;
  • Evită bomboanele, prăjiturile, gemul, băuturile cu zahăr, produsele de patiserie, ciocolata, cafeaua, ceaiul, alimentele grase, prăjite, untul, sosurile și condimentele elaborate;
  • Evită pateurile și brânzeturile moi (brie, camembert, gorgonzola etc.), pentru a preveni listerioza.
  • Evită carnea crudă, pentru a preveni toxoplasmoza; poți mânca în schimb carne gătită; Redu în general consumul de carne, în special carnea roșie;
  • Evită midiile crude (midii, scoici), crustacee și calamar, care pot declanșa reacții alergice;
  • Consumă sare moderat. De preferat să consumi sare roz de Himalaya;
  • Redu consumul de lapte, deoarece acesta cauzează probleme digestive în timpul sarcinii și alăptării;
  • Redu consumul de zahăr. Alege zahărul din trestie integrală;

 

Reține! Creșterea în greutate în timpul sarcinii este un fenomen natural și este esențială pentru susținerea organismului. Ai grijă însă, să nu exagerezi! În general, ar trebui să iei în greutate 10-12 kg.

În plus, o alimentație adecvată ajută la menținerea sănătății corpului mamei și a copilului și la prevenirea formării vergeturilor.

 

My title page contents