Frisoane: cauze și simptome. Ce se ascunde în spatele senzației de frig?

Frisoane: cauze și simptome. Ce se ascunde în spatele senzației de frig?

Frisoane: cauze și simptome. Frisoanele pot apărea în diferite situații. Sunt un simptom care poate avea mai multe cauze. Să aflăm câteva dintre ele.

Se întâmplă să avem frisoane bruște sau perioade în care ne simțim deosebit înfrigurați. Pe lângă stările febrile, cauzele pot fi multiple.

Emoțiile pot provoca, de asemenea, frisoane în tot corpul, astfel încât, în caz de frică, sau plăcere se pot prezenta brusc. Dar cea mai îngrijorătoare cauză este febra care poate fi consecința infecțiilor bacteriene.

Ce sunt frisoanele? Care sunt cauzele ce le provoacă și ce simptome apar?

Frisoanele sunt un simptom cu scop fiziologic apărut în urma contracțiilor mușchilor. Datorită frisoanelor, sunt stimulate grupele musculare superficiale extinse ale corpului pentru a transmite mai mult sânge organelor interne și pentru a asigura o temperatură optimă de funcționare.

Cauzele frisoanelor pot fi diferite. Ele pot fi, de fapt, cauzate de frig sau pot fi simptomul bolilor infecțioase, al eforturilor intense, al traumelor psihice și al emoțiilor puternice.

În ceea ce privește simptomele, indiferent de natura lor, frisoanele se caracterizează printr-o senzație de răceală intensă însoțită de tremur. Atunci când cauza frisoanelor este de natură infecțioasă, acestea sunt adesea însoțite de febră.

Iată câteva situații în care apar frisoane:

Frisoane fără febră și oboseală

Frisoanele, fără febră, însoțite de o senzație de epuizare se pot manifesta în condiții de anxietate, deshidratare și pierderea sărurilor minerale. Aceasta ar putea fi reacția unui sindrom de gripă, hipertiroidism, hipotiroidism, anemie, hipoglicemie, reacții alergice, malnutriție, stres și menopauză.

Frisoane și tiroidă

Hipotiroidismul este una dintre bolile care pot genera această tulburare și nu trebuie subestimată.

Frisoanele bruște și nocturne pot fi un simptom al hipotiroidismului. Cu toate acestea, pentru a stabili diagnosticul în acest sens, trebuie să existe și alte simptome, cum ar fi constipația, depresia, oboseala și creșterea în greutate. Hipertiroidismul se poate manifesta și prin frisoane bruște; caz în care simptomele concomitente sunt, contrar hipotiroidismului, iritabilității și pierderii în greutate.

Frisoane în timpul sarcinii

Multe femei se plâng de senzație de frig și frisoane în timpul sarcinii. Acest fenomen este normal și tranzitoriu la începutul sarcinii, deoarece apare în urma modificărilor hormonale tipice acestei perioade. Cu toate acestea, dacă frisoanele persistă dincolo de primele zile, trebuie investigate și alte cauze; trebuie avut în vedere faptul că, din cauza unei slăbiciuni a sistemului imunitar, femeia gravidă este mai expusă la boli infecțioase.

Frisoane după masă: de ce apar?

În mod normal, după masă, organismul implementează un mecanism de vasoconstricție superficială care servește la transmiterea unei cantități mai mari de sânge către organele (intestin, pancreas și ficat) implicate în procesul digestiv. Acest proces poate provoca senzație de frig din cauza reducerii temperaturii externe a corpului sau chiar frisoane, dacă masa a fost copioasă. În cazul meselor mari, un stimul al nervului vag care începe de la stomacul foarte plin poate contribui la apariția frisoanelor.

Frisoane bruște

Pe lângă faptul că pot fi provocate de temperatură, acestea pot fi o expresie a tuturor patologiilor expuse anterior. Mai frecvent este debutul lor la menopauză pentru a preceda „bufeurile” și ca simptom al disconfortului psihic (fac parte din procesiunea simptomatologică a atacurilor de panică) sau distiroidismului.

Anxietate și atacuri de panică

Starea emoțională influențează foarte mult apariția frisoanelor, anxietății și a stresului în timp; acestea se revarsă asupra sistemului imunitar la nivelul hipotalamusului care provoacă frisoane. În cazul atacurilor de panică, care declanșează emoții puternice, cum ar fi frica și angoasa, frisoanele apar brusc fără febră și alternează cu bufeuri.

Când numărul de celule roșii din sânge este redus și există mai puțin transport la țesuturile extremităților corpului, atunci mâinile, picioarele și nasul sunt, în general, reci, provocând frisoane în tot corpul.

Modificări hormonale

Sarcina, menopauza, zilele de dinainte de ciclu sau chiar în timpul ciclului menstrual, în toate aceste perioade, femeia poate avea frisoane asociate cu bufeuri sau transpirații reci.

Malnutriția

O deficiență de vitamine, în special din grupele B și C, poate fi cauza acestei tulburări. De asemenea, indicele de masă corporală scăzut (IMC). Persoanele foarte slabe pot prezenta frisoane, deoarece le lipsește masa de grăsime și au pielea foarte subțire.

Hipoglicemie

Glucoza generează căldură; de aceea, un nivel scăzut de glucoză în sânge poate provoca frisoane, dar nu numai; de asemenea, amețeală, tremur și transpirații reci.

Ce măsuri să iei împotriva frisoanelor?

Când frisoanele apar frecvent fără un motiv aparent sau dacă acestea sunt asociate cu febră, durere generală, durere în gât, tremur, vărsături și amețeli, este plauzibil să ne gândim la o cauză sistemică sau la o cauză infecțioasă. În aceste cazuri, este necesar să te adresezi medicului. După un consult amănunțit, acesta îți va recomanda să faci unele investigații mai aprofundate.

Mai întâi se începe cu un set de analize de sânge, după care investigațiile continuă până la aflarea cauzei.

 

My title page contents