Hidratarea corectă. 10 sfaturi pentru o hidratare corectă

Hidratarea corectă. 10 sfaturi pentru hidratarea corectă

Hidratarea corectă, în ce constă? Conform unor cercetări, multe persoane uită să bea apă în timpul zilei. De aceea este important să respecți regula „opt pahare” și câteva sfaturi utile.

Expertul recomandă

„Consumul unei cantități adecvate de apă în timpul zilei este de o mare importanță pentru menținerea unei bune stări generale a sănătății organismului. De fapt, trebuie să luăm în calcul că, corpul nostru este constituit din aproximativ 80% apă – spune Dr. Paolo Cavalli, chirurg și expert în știința alimentară, dietetică și dietoterapie din Milano.

Teoretic, cantitatea ideală de apă care trebuie consumată în timpul zilei este de aproximativ 1,5 litri/zi. Ceea ce corespunde cu aproximativ 8 pahare, de preferință defalcate pe parcursul zilei. În timpul sezonului canicular trebuie să consumăm mai multă apă decât de obicei.

Sfatul specialistului este de a face o „rezervă” de apă dimineața, înainte de a pleca de acasă, o măsură de precauție care poate ajuta la prevenirea deshidratării și a micilor tulburărilor legate de căldura excesivă. „Cel mai important este să nu uiți să bei înainte de a simți că ți-e foarte sete, care este deja semnul unei stări de deshidratare”, adaugă specialistul.

 

10 sfaturi pentru hidratarea corectă a organismului

1. Bea apă imediat ce te trezești

Bea un pahar de apă imediat ce te trezești, înainte de micul dejun. De ajutor ar putea fi păstrarea unui pahar cu apă pe noptieră.

2. Opt pahare de apă pe zi

Potrivit experților, cantitatea orientativă de apă de băut în timpul zilei este de 8 pahare pe zi, care se distribuie pe tot parcursul zilei. Ideal ar fi să consumi 4 pahare de apă dimineața și încă 4 după-amiaza și seara.

3. Apă întotdeauna la îndemână

Păstrează apă mereu la îndemână … și la vedere: e bine să ai întotdeauna o cană de apă pe birou sau o mică sticlă lângă el. Iar dacă ai o muncă de teren, sticla de apă să fie mereu cu tine și să bei constant.

4. Bea apă în timpul meselor

Întotdeauna bea în timpul meselor și gustărilor: un sfat util pentru a te simți și mai sătulă și să mănânci mai puțin.

5. Folosește paharul corect

Folosește paharul corect: paharele mici și largi, chiar dacă conțin o cantitate mare de apă, pot înșela vederea și, prin urmare, ți se va părea că bei mai puțină apă.

6. Hidratarea corectă. Înghițituri mici

Întotdeauna bea apă cu înghițituri mici: dacă bei multă apă în mod obișnuit, nu este cu siguranță calea cea bună de hidratare. Dimpotrivă, poate fi chiar contraproductivă, deoarece această metodă poate obosi rinichii. Cea mai bună alegere este o înghițire la fiecare sfert de oră, de asemenea utilă pentru reglarea proceselor metabolice.

7. Fă apa mai „plăcută”

Poți face ca apa să fie mai „plăcută”: apa cu lămâie sau cu alte fructe este o soluție excelentă pentru o hidratare într-un mod mai plăcut și mai „gustos”.

8. Găsește alternative

Dacă într-adevăr nu vrei să bei apă, pentru că poate nu reușești nicicum să faci asta, o alternativă pot fi ceaiurile din plante sau băuturile aromate (dar ai grijă să nu conțină prea mult zahăr).

9. Bea în timpul sportului

Nu uita să bei în timpul sportului: corpul tău pierde multă apă când te antrenezi. Secretul este de a bea în reprize mici și în mod regulat, înainte, în timpul, și după activitatea fizică.

10. Hidratarea corectă. Fructe și legume

Mănâncă multe fructe și legume: ele sunt, de fapt, alimente bogate în apă și reprezintă o modalitate plăcută și alternativă de a te hidrata în timpul zilei. Cele mai multe fructe bogate în apă sunt: pepenii verzi și căpșunele, urmate de portocale, struguri, cireșe, roșii și de legume ca spanacul și ridichile.

 

My title page contents