Cum combați tusea seacă cu remedii naturale

Cum combați tusea seacă cu remedii naturale sau cu siropuri preparate chiar de tine? Tusea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni sezoniere. Fie că este uscată sau productivă, tusea este o afecțiune destul de deranjantă. Este bine să nu o treci cu vederea, pentru a preveni posibile complicații mai grave.

Cu toate acestea, dacă tusea este ușoară și, mai presus de toate, dacă nu a fost prezentă de mult timp, este posibil să-i ameliorăm simptomele cu remedii naturale clasice. Însă, dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este esențial să consulți medicul pentru a-ți recomanda tratamentul necesar.

Să descoperim diferitele remedii pe care natura ni le pune la dispoziție în funcție de tipurile de tuse cu care ne putem confrunta.

Cum combați tusea seacă cu remedii și siropuri naturale?

Mai ales dacă tusea este ușoară și nu a devenit cronică, aceasta poate fi calmată recurgând la unele remedii naturale, care implică în principal prepararea de infuzii și siropuri casnice, pe bază de plante medicinale și ingrediente care se găsesc ușor în orice casă.

Tuse seacă

În cazul unei tuse ușoare și uscate, mierea este un aliat eficient. Un emolient capabil să oprească senzația de arsură pe care o simțim în gât.

Pentru a obține efecte imediate, e suficient să adaugi o lingură mare de miere într-o jumătate de pahar de apă caldă sau lapte fierbinte. Atenție, lichidele nu trebuie să depășească temperatura de 40 de grade Celsius, pentru că după această temperatură, mierea poate deveni toxică. Acest remediu, administrat înainte de culcare, îți va permite să dormi liniștit, fără a tuși.

Tuse productivă

În cazul unei tuse productive, de mare ajutor sunt și inhalațiile cu abur: datorită umidității, excesul de mucus se va dizolva și tusea se va domoli. Inhalațiile se pot face cu apă clocotită simplă, fără adaosuri suplimentare. Cu toate acestea, pentru un efect sporit, poți adăuga o picătură de ulei esențial. Alege uleiuri esențiale 100% naturale.

Atenție la înghețată!

O înghețată poate fi bună pentru gât, dar în caz de tuse uscată, este mai bine să o eviți pentru că ar putea agrava tusea.

Sirop de usturoi

Curăță trei căței de usturoi, taie usturoiul mărunt și adaugă-l într-o cratiță, împreună cu două pahare de apă. Lași să fiarbă până când apa se înjumătățește. Scoți apoi cățeii de usturoi (strecori) și adaugi în lichidul format 1 pahar de oțet de mere și 40 de grame de miere. Amesteci, aduci în punctul de fierbere, apoi dai deoparte să se răcească și păstrezi siropul într-o sticlă la frigider. Iei o lingură pe zi.

Infuzie de cimbru

Pentru a prepara această infuzie, pui într-o cratiță 1 linguriță de cimbru uscat și tocat, peste care adaugi 250 ml apă. Pui să fiarbă amestecul. Apoi lași deoparte timp de 15 minute, filtrezi și bei această infuzie o dată pe zi. Infuzia poate fi lăsată să se răcească și utilizată pentru a face o gargară, atunci când tusea este însoțită de o durere în gât.

Infuzie de busuioc

Pe lângă ceaiul de cimbru, de asemenea, de folos pentru calmarea tusei poate fi și ceaiul de busuioc. Pui o linguriță de frunze de busuioc uscate și tocate pe fundul unei cești. Dai în clocot 250 ml de apă și o torni peste busuiocul din ceașcă. Lași la infuzat 15 minute, strecori și bei o dată pe zi.

Infuzie de ceapă – iată cum combați tusea seacă!

Speli și tai două cepe în două, cu tot cu coajă, le acoperi complet cu apă într-o cratiță, și lași să fiarbă până se înmoaie bine (aproximativ 15 minute). Lichidul obținut poate fi pus într-un recipient de sticlă, lăsat să se răcească și consumat cu lingurița, atunci când este necesar pentru calmarea tusei.

Infuzie de măceșe

Pentru a prepara o infuzie de măceșe, ai nevoie de două lingurițe de fructe uscate pentru fiecare ceașcă de 250 ml de apă. Fierbi apa și o torni în cana în care ai pus deja măceșele. Lași să se odihnească timp de 15 minute. Strecori și bei această infuzie o dată pe zi.

Oțet de mere și miere

Iată un sirop foarte simplu de preparat pe loc, atunci când vrei să încerci să-ți calmezi tusea într-un mod natural. Pur și simplu amesteci o jumătate de linguriță de miere și o jumătate de linguriță de oțet de mere și consumi „siropul” imediat.

Compresă de usturoi

O compresă de aplicat pe piept pentru a încerca să calmezi tusea deranjantă. Tai 2-3 căței de usturoi și adaugi peste aceștia ulei de măsline, pentru a obține un amestec care poate fi întins în interiorul unei comprese/batiste. Îndoi compresa și o aplici pe piept, încălzind-o cu o sticlă de apă fierbinte. Fă un repaus și lasă compresa să acționeze cât mai mult posibil.

Infuzie de semințe de nalbă și mac

Pentru a pregăti această infuzie pentru calmarea tusei, pui într-o cană 250 de apă clocotită, peste care adaugi o linguriță de nalbă uscată și un sfert de linguriță de mac. Lași să se odihnească timp de 15 minute, apoi filtrezi totul și bei o dată sau de două ori pe zi.

My title page contents