Imi e frica de intuneric

Multi copii se tem de intuneric. De fapt, copiii se tem de lucrurile nefamiliare, pe care nu le inteleg sau nu le pot controla. Imaginatia lor activa si lipsa abilitatii de a distinge foarte clar intre realitate si fantezie fac ca monstrii de sub pat sa para foarte verosimili si gata de atac. Mai ales atunci cand se stinge lumina. Alina Ioana Ciocodan (psiholog, Smartbox Family) ne da cateva sugestii despre cum ne putem ajuta copilul.

 
Frica de intuneric are nevoie de o abordare inteleapta, deoarece in caz contrar, ea poate sa continue pe termen lung si sa afecteze rutina de somn si odihna copilului.

Frica de intuneric trebuie abordata cu intelegere si cu blandete. Ridiculizarea sau ignorarea emotiilor copilului nu ajuta. Primul pas pe care il poti face este sa accepti ceea ce simte copilul ca fiind real si sa raspunzi cu sensibilitate fata de vulnerabilitatea sa.

Iata cateva recomandari:

  • Cere-i copilului sa iti povesteasca despre frica pe care o simte si ce il sperie mai exact. Arata-i ca intelegi ce simte, dar ca tu nu simti la fel.
  • Asigura-l pe copil ca este in siguranta, ca nu exista monstri in casa. Foloseste un ton neutru si explicatii simple, fara sa razi sau sa glumesti pe seama copilului.
  • Discuta cu copilul despre ce poti face ca sa se simta mai in siguranta. Da-i cateva sugestii – de exemplu sa isi ia in pat o jucarie preferata. Pune-i langa pat o veioza pe care o poate lasa aprinsa sau o poate aprinde cand doreste. Uitati-va seara prin camera sa vedeti daca vreo imagine arata infricosator in semiintuneric sau vreo jucarie lasa umbre ciudate pe pereti.
  • Gandeste-te daca anumite desene animate, stiri sau povesti la care are acces copilul nu pot fi surse de imagini si informatii infricosatoare pentru copil.
  • Asigura-te ca in decursul fiecarei zile copilul are suficient timp pentru joaca activa si exercitii fizice – acestea reduc nivelul de stres. Inainte de culcare, pastreaza zilnic o rutina pe care copilul s-o considere relaxanta si placuta – aceasta va reduce la randul ei nivelul de stres legat de venirea intunericului.
  • Incearca sa afli daca frica de intruneric se leaga de alte posibile frici. Unii copii se tem ca parintii lor vor muri sau vor divorta, iar aceste ingrijorari sunt mai puternice seara, pe intuneric.
  • Apreciaza si sustine fiecare pas pe care il face copilul spre gestionarea mai buna a fricii de intuneric, chiar daca nu a ajuns inca la performanta de a ramane singur in camera si a adormi linistit.

 

Mai multe informatii pe audiobookul Cum gestionam fricile copiilor

My title page contents