Cum sa cresti un copil inteligent social?

Oare tu cresti un copil inteligent social? Copilul tau traieste intr-o lume foarte complicata. Dar acesta este un adevar universal in cazul tuturor copiilor. Orice parinte isi poate aduce aminte situatii din propria copilarie, cand s-a simtit ranit de un alt copil. La aceasta varsta foarte importante sunt acceptarea si confirmarile primite de la ceilalti.

 

Astazi lucrurile sunt si mai complicate, deoarece media ii introduce pe cei mici in lumea adultilor, inainte ca ei sa fie pregatiti cu adevarat pentru acest lucru. Si, din pacate, copiii nu pot stii doar instinctiv, cum sa lege relatii intr-o cultura cu reguli atat de schimbatoare.

Alegeri bune

Un copil trebuie sa stie sa faca alegeri sanatoase, chiar si in contextul unor situatii sociale dificile. Daca acestia au relatii solide contruite in interiorul familiei, vor avea un start foarte bun in explorarea lumii sociale si a complexitatii acesteia.

Apeleaza la aceste sfaturi, pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile de relationare!

Sustine dezvoltarea abilitatilor sociale inca de la varste foarte mici.

Acest lucru este foarte valoros pentru dezvoltarea intelectului, dar si pentru a se bucura de o viata fericita.

Sustine-i relatiile de prietenie.

Respecta si sustine-l sa creasca relatii de prietenie. Comunica cu el despre prietenii pe care ii are, creeaza oportunitati sa se joace impreuna. Nu uita, ca si copii au dispute, asemenea adultilor. In aceste momente, invata-l cum poate rezolva problemele care intervin.

Arata-i ce inseamna o relationare respectoasa.

Copilul tau ii va trata pe altii, intocmai cum il tratezi tu pe el. Pe langa respectul pe care trebuie sa i-l arati zilnic, atunci cand vine vorba despre a il critica, fa-o in privat, nu in fata altora.

Invata-l ca oamenii sunt importanti.

Orice adult are conflictele si neajunsurile personale cu oameni din jurul sau, dar asta nu trebuie sa te impiedice sa ii arati copilului tau ca oamenii sunt importanti. Sprijina-l in identificarea de solutii pentru problemele prietenilor lui si nu il lasa sa fie nerespectos, intentionat sau neintentionat, cu alta persoana. Adu-i aminte constant acest lucru.

Arata-i cum sa-si exprime nevoile fara sa atace o alta persoana.

Nu il lasa sa foloseasca expresii jignitoare de genul „esti un rautacios”, ci mai degraba sa formuleze clar ce il supara „Nu imi place cand ma impingi”.

Ajuta-l sa repare rupturile din relatii.

Atunci cand ne gandim cum sa reparam o relatie, de obicei ne gandim la a ne cere scuze. Dar fortarea prematura a scuzelor poate face mai mult rau decat bine. Lasa-l sa se calmeze, si apoi roaga-l sa isi ceara iertare. Prezentarea scuzelor este o abilitate sociala foarte utila, dar care nu este la indemana tuturor. De ce? Deoarece mesajul intrinsec pe care il poarta, este ca suntem rai pentru ca am comis o greseala.

Fiti discreti!

Ai grija sa nu transformi cererea scuzelor in rusinare publica, pentru ca cel mic va deveni rezistent. De asemenea, fii un exemplu in acest sens. Daca nu te va vedea pe tine cerandu-ti scuze niciodata, nici el nu o va face. Secretul in a-l face sa isi ceara scuze este sa nu transformi acest demers intr-o pedeapsa.

My title page contents