Ecranele si copiii. Cum influenteaza tehnologia dezvoltarea creierului la copii?

Ecranele si copiii. Cum influenteaza tehnologia dezvoltarea creierului la copii?

Ecranele si copiii. Cum influenteaza tehnologia dezvoltarea creierului la copii? Cu siguranta te-ai intrebat in ce mod ecranele in fata carora copilul tau petrece timp, il afecteaza. Din pacate, vestile nu sunt deloc bune.

 

Expertii sustin ca sindromul ecranului electronic (electronic screen syndrome – ESS) este responsabil de tulburari de somn, izolare sociala, probleme comportamentale si un sistem nervos hiperexcitat.

Ecranele si copiii. Cum influenteaza tehnologia dezvoltarea creierului la copii?

Creierul unui copil creste intr-un ritm accelerat. In primul an de viata se dezvolta in procent de 300%, asa ca este foarte important cu ce vine copilul in contact.

Timpul petrecut in fata ecranelor impiedica dezvoltarea creierului.

Cercetarile indica faptul ca dezvoltarea lobului frontal este intarziata de timpul petrecut in fata ecranelor. Lobul frontal este acea parte din creier responsabila pentru atentia copilului, controlul emotiilor si abilitatilor empatice. Feriti-va de ecrane si interactionati cat mai mult cu putinta.

Intarzie dezvoltarea vorbirii.

Cel mai bun mod de a face un copil sa inceapa sa vorbeasca, este sa interactionezi cu el. Acesta va lua contact cu expresiile faciale, zambetul, tonul vocii si limbajul corpului. Toate acestea sunt procese esentiale si complexe in dezvoltarea vorbirii. Niciun ecran sau forma de tehnologie nu va putea inlocui interactiunea umana.

Saraceste vocabularul.

Stiai ca un parinte foloseste in medie 940 de cuvinte pe ora, atunci cand vorbeste cu copilul sau de varsta prescolara? Dar atunci cand televizorul este deschis, numarul scade la 770. Consecinta este ca cel mic va invata mai putine cuvinte pe parcursul timpului.

Afecteaza sanatatea fizica si emotionala.

Tehnologia creeaza cadrul proprice pentru sedentarism, care aduce cu sine o multime de probleme de sanatate. Un studiu indica faptul ca, expunerea pentru 2 ore pe zi la televizor a unui copil afecteaza stima de sine si influenteaza in sens negativ rezultatele scolare.

My title page contents