Balena Albastră - intre mit si adevar

Balena Albastră – intre mit si adevar. Cum e, de fapt? Ştirile referitoare la copiii care recurg la gesturi extreme de automutilare şi suicid datorită jocului Balena Albastră dau fiori reci oricărui părinte. Se pare că tot mai mulţi copii si adolescenţi sunt atraşi de acest fenomen. Din nefericire, din cauza lipsei de informare, adulţii din jurul lor nu reuşesc să îi ajute, ci poate mai mult îi împing către izolare.

 

Ce este Balena Albastră?

Balena Albastră este joc popular apărut pe reţeaua de socializare VKontakte. Un fel de Facebook rusesc. El a fost denumit după comportamentul Balenelor Albastre, despre care se crede că se sinucid eșuând pe plajă.

Un copil poate începe jocul accesând grupurile dedicate de pe site-ul rusesc. În doar câteva minute, noul utilizator va fi contactat de un “curator” şi astfel începe jocul cumplit al manipulării. Fiecare zi aduce câte o misiune, care îl îndeamnă către automutilare, izolare sau cooptarea de noi utilizatori. Ultima misiune, cea cu numărul 50, presupune suicidul.

Misiunea nr 50

Semnalul de alarma? Un articol publicat de site-ul rus Novaya Gazeta.  Conform acestuia, „cel puțin” optzeci de adolescenţi cu vârste între 12 şi 16 ani s-au sinucis împlinind ultima misiune a jocului. Astfel, jocul Balena Albastră a devenit tot mai mediatizat în Europa.

Investigație de presa

Ulterior, o investigație făcută de Radio Europa Liberă a constatat că nicio sinucidere nu a fost definitiv legată de aceste comunităti online. Mai degrabă tinerii cu tendințe suicidale frecventează anumite grupuri sau site-uri, printre care şi www.VK.com, însă această ştire nu a generat la fel de multă rumoare.

Hashtagul „balena albastră“

Mediatizarea subiectului a dus la apariția unor falși „curatori“ care identifică tinerii ce folosesc hashtagul „balena albastră“ pe rețelele de socializare. De ce? Ca sa se distreze pe seama depresiei lor și chiar pentru a-i „ghida“ către diverse alte activităti cu caracter pornografic. Experții trag un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea adolescenților și la responsabilitatea titanică pe care părinții o poartă în astfel de situații.

Cum ne putem proteja mai bine copiii?

“Ca şi în cazul altor forme de cyber-criminalitate, este evident nevoia de o informare corectă profesională și comunitară. Discuții în școli, educarea profesorilor, consilierilor școlari, autoritătilor teritoriale.”, explică Adrian Sita, expert IT.

Atentie, părinți!

Rolul cel mai important însă, în prevenirea acestor situații, revine părinților. Ei sunt principalii responsabili pentru modul în care își cunosc și dialoghează cu proprii copii despre idealurile, problemele, dorințele lor.

Fiti aproape de ei!

Adrian Sita îi sfătuieşte pe părinţii să câștige încrederea copiilor lor. Să le arate înțelegere și să le ofere sprijin necondiționat. „Chiar dacă va ajunge în astfel de situații periculoase, comunicandu-ți, îl vei ajută să le depăsească. Părintii îi pot supraveghea pe copii instalând pe calculator un program antivirus cu funcție de control parental.

Blocarea unor site-uri

Astfel poți bloca anumite site-uri sau poți vizualiza istoricul navigării. Deși nu vei putea evita ca aceștia să acceseze anumite website-uri sau link-uri din surse nesigure, vei putea totuși afla în timp util ce a vizualizat copilul. Consider controlul parental ca fiind cea mai bună măsură de prevenție. Totusi, aceasta nu suplinește educația pe care i-o oferiți copilului și cum reușiți să-i explicați pe înțelesul lui ce pericole însoțesc mediul online.“

 

 

 

My title page contents